Новият сезон на "На градус" - подкаст на "Горичка" и групата "Анонимните климатици", вече се излъчва в съвместно партньорство с Dir.bg, като част от платформата ни за диалог, идеи, търсене и намиране на зелени решения Green transition.

Във всеки епизод основателят на "Горичка" Маги Малеева и водещи експерти повдигат и дискутират важни за всички нас теми, свързани с климатичните промени.

Какви са предизвикателствата на бъдещето, какво трябва да се направи и какви са стъпките, с които всеки от нас може да помогне в борбата с климатичните промени - това са основните въпроси в подкаста.

А те допълват водещата тема на Dir.bg и Green transition - Зеленият преход, който вече създава нови възможности за просперитет, за устойчива трансформация и модернизация на икономиките в ЕС, за повишаване на конкурентоспособността и на доходите на гражданите.

Гост днес е Апостол Дянков, главен климатичен експерт във WWF. 

Говорим за системите, с които климата взаимодейства, как решенията може да са сложни политически или като политики, но се свеждат до основни избори за нас, нашия град, държава и общество. Иска ни се да пробием балоните, в които сме се заключили - както с разговор така и с действие.

И как да отговорим на връхлитащите, предизвикани от човека климатични бедствия, с повече планиране, но и повече човечност.

***

"Един от причинителите на климатичната криза е "финансиализацията" на икономиката ни - създали сме твърде много активи, които по същество представляват дълг или финансови задължения - а за да бъдат изпълнени, икономиката трябва да расте на невъзможно бързи обороти, предизвиквайки както емисии така и неравенство."

***

"Дългосрочните климатични политики трябва да се случват и в градовете. Не просто да знаем, че екстремните явления и бедствия ще се случват, а да сме готови да се възстановим след тях дългосрочно и да създадем по-добро място и общност, отколкото е имало преди."

***

"Климатичната криза не е просто климатология, тя касае въздействието върху много взаимосвързани системи - енергетика, селско стопанство, социални политики - затова и е необходим диалог за всички тези неща."

Слушайте, струва си!