Турция предприе нова военна операция в Северна Сирия и Ирак, насочена срещу кюрдските бойци в двете съседни страни, за да отмъсти за бомбения атентат на 13 ноември в центъра на Истанбул, при който шестима души загинаха, а 81 бяха ранени.

Турските власти обвиниха за нападението ПКК/СЗН, т.е. Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които според Анкара представляват две разклонения на една и съща терористична организация. Бомбата бе поставена на оживен пешеходен булевард в центъра на Истанбул от сирийка, която признала пред полицията, че е свързана с групировката. Общо 19 души са поставени в ареста досега в рамките на разследването на бомбения атентат.

Отмъщението на турските сили за нападението обаче прескочи границите на страната с военната операция с кодово име "Лапа-меч", предприета от ВВС по цели на кюрдските бойци в северните райони на Сирия и Ирак. Новата военновъздушна операция започна рано сутринта в неделя, а в нейния прицел попаднаха убежища, бункери, пещери, тунели и складове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и други военнополитически кюрдски организации, които Анкара разглежда като подразделения на терористичната ПКК. Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар обясни, че основание за турските действия е член 51 от Устава на ООН, който позволява страните да използват сила при самозащита.

Заповедта за ударите е била издадена лично от върховния главнокомандващ на въоръжените сили - турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в самолета на връщане от посещение в Индонезия, съобщава турският в. "Йени шафак". Новата операция е била изненадваща не само защото турската армия вече в продължение на месеци е ангажирана в мащабни действия в Северен Ирак, но и поради факта, че е била изтеглена с ден по-рано.

Самолетите на Турските въоръжени сили са навлезли на дълбочина 140 километра от турската граница в Ирак, където са поразили цели в районите Асос и Кандил, и на 20 км в Северна Сирия, където за първи път са били ударени цели в района Айн ал Араб (Кобане), откъдето, според сведенията, дошло нареждането за бомбената атака в Истанбул, предаде Анадолската агенция.

В недвусмислено потвърждение за целта на въздушните удари турското министерство на отбраната разпространи снимки на бомбите, предназначени да заличат набелязаните позиции на кюрдските бойци, на които на ръка е написано "Еджрин" и "Ягмур" - имената на двете момичета на възраст 9 и 15 години, които загинаха при атентата на бул. "Истиклял".

"Въпреки че има хора, които не искат да го видят, терористичната организация ПКК/СЗН продължава безмилостно да убива бебета и деца в този район. Разделиха ни и с прекрасните Еджрин и Ягмур. Ще продължим да държим отговорност на убийците на деца!", написа министерството в изявлението.

"Лапа-меч" е десетата от серия операции с кодово име "Лапа" срещу кюрдските бунтовници, първата от които стартира на 28 май 2019 г. Според данни на министерството на отбраната досега в поредицата операции "Лапа" са били неутрализирани общо 1441 терористи. При ударите в рамките на операция "Лапа-меч" на прицел е взет 1100-километров коридор по турската граница, простиращ се от град Тал Рифат в Сирия до Асос в Ирак. Унищожени са 89 цели, включително в райони, които се намират под контрола на Русия и САЩ, посочва частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк. В действията участват над 50 самолета F-16 и около 20 безпилотни самолета, както и разположена по турската граница артилерия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди още през май, че Турция планира да започне нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи. В изказване пред журналисти в самолета на връщане от Катар той коментира новата операция.

Когато казваме, че "можем да дойдем внезапно една нощ", то това не е напразно. Тези стъпки бяха предприети веднага щом настъпи очакваният, предвиденият и планираният час, посочи той и подчерта, че това няма да бъде ограничено само до въздушна операция. "Колко сили от сухопътните войски трябва да бъдат включени в тази операция, ще решат заедно съответните ни звена, министерството на отбраната и Генералният щаб; ще проведем консултации и след това ще предприемем съответните стъпки", каза още Ердоган.

В. "Тюркийе" отбелязва, че извършваната операция е една от най-големите въздушни операции в историята на Турция. Часове преди началото ѝ, в Кобане, населен с кюрди град в Северна Сирия, ПКК празнувала годишнина от основаването си, пише същият вестник.

"Турците извадиха меча" (в. "Йени шафак"), "Голямото прочистване" (в. "Тюркгюн"), "Време за разплата" ("Акшам"), гласят заглавията в някои от турските вестници днес. "Бомбите са за ПКК, посланието е за САЩ", пише в. "Йени акит", като нарича САЩ "щит за терористичните организации", а терористите - техни "марионетки".

Обвиненията към Съединените щати са свързани с подкрепата им за сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН), с която САЩ си сътрудничиха на терен в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава" и на която осигуряваха оръжия. След атентата на бул. "Истиклял" Анкара дори отказа да приеме съболезнованията, изразени от Вашингтон, като министърът на вътрешните работи на Турция ги оприличи на действията на "убиец, който пръв отива на местопрестъплението".

Още в първите дни на турската офанзива в Сирия обаче стана ясно, че кюрдските бунтовници няма да стоят безучастно, докато турските бомби се сипят над главите им. След началото на турската операция Силите за защита на народа се зарекоха, че турските атаки няма да останат без отговор. Вчера при ракетен обстрел през границата от Сирия бяха ранени един турски войник и седем полицаи в турския окръг Килис в района на граничния пункт Йонджюпънар, а днес няколко ракети, прелетели над границата, уцелиха училище, къщи и камион в окръг Газиантеп, отнемайки живота на трима души, включително дете.