Тръмп буди тревога по света, предупреди Мит Ромни, бивш кандидат за президент на САЩ, в статия, публикувана вчера във вестник "Вашингтон пост". Той разкритикува голяма част от действията на президента на САЩ през декември.

"Назначаването на високи постове на хора с малък опит, изоставянето на съюзници, които се сражават рамо до рамо с нас, и безсмислените твърдения на президента, че Америка от дълго време е в неизгодно положение на международната сцена, са характерни за неговия мандат. Думите и действията на Тръмп предизвикаха тревога по света", пише Ромни.

Белият дом не се отзова на молбата на Ройтерс за коментар.

Ромни отбелязва, че "общо взето, поведението на Тръмп през последните две години е доказателство, че президентът не е достигнал необходимото за поста си ниво".

Статията бе публикувана два дни преди Ромни да положи клетва като сенатор. На междинните избори през ноември той бе избран за член на горната камара на Конгреса на САЩ. БиБиСи отбеляза, че според някои наблюдатели моментът напубликуване на статията пък позиционира Ромни като претендент за номинацията на републиканците за следващ президент.

Не е ясно дали Тръмп ще се натъкне на сериозна конкуренция в борбата за излъчване на кандидат за президент на Републиканската партия за президентските избори през 2020 г., отбелязва Ройтерс.

Бившият кандидат-президент на републиканците посочва в статията, че се противопоставя на заявленията на Тръмп с расистки, сексистки, антиимигрантски, непочтен и унищожителен за демократичните институции характер.

В статията Ромни все пак похвали много от политиките на Тръмп, сред които неговите данъчни реформи и назначаването на консервативни съдии, които (политиките), които, според автора, "републиканците насърчават от години".

Но добавя, че с толкова разделена, възмутена и ядосана нация, ръководните качества на президента, чертите на неговия характер, са много важни. И именно по отношение на тази компетентност дефицитът на сегашния президент е най-ярък.

Ромни е отявлен защитник на свободата на печата и отхвърли твърденията на Тръмп, че някои медии са "врагове на народа".

"Медиите са жизненоважни за нашата република, за свободата ни, за каузата на свободата в чужбина и за националната ни сигурност. Те са наш приятел", написа Ромни в статия през ноември миналата година, припомня Ройтерс.