В седмицата от 18 до 25 април в Индия са регистрирани 2,24 милиона нови случаи на инфекции с коронавирус. Такъв огромен брой зарази не е имало досега в нито една друга страна по света. И за последното денонощие броят на инфекциите е рекордно висок - отчетени са 386 452 нови случая само за 24 часа. В рамките на една-единствена седмица от Covid-19 са починали над 16 000 жители на страната, което е почти двойно повече, отколкото в предходната седмица. А общият брой на жертвите от началото на пандемията е 200 000, броят на заразените - около 18 милиона.

Темповете на разпространение на болестта в Индия са невероятно високи и продължават да растат. А експерти дори смятат, че реалните данни за смъртността от Covid-19 в страната са значително по-високи от официално съобщаваните.

Защо експертите се съмняват?

"Шокиращите кадри с умиращи пациенти в линейките на Бърза помощ и труповете, изгаряни на клади извън крематориумите и даже на тротоарите насред града, свидетелстват за това, че мащабите на трагедията са много по-сериозни", каза пред ДВ индийският лекар Ануп Сарая.

Сарая и други медици и експерти предполагат, че официалните данни за смъртността от Covid-19 в Индия са относително ниски и не отговарят на реалността. Наблюдатели твърдят, че предполагаемите случаи на инфекции изобщо не се включват в актуалните статистики, а като причина за смъртта се посочват различни хронични заболявания на пациентите.

Освен това съществува и сериозно разминаване между официалните данни за смъртността от Covid-19 и данните за извършените кремации и погребения на починалите. Последните многократно превишават показателите, които биха могли да се очакват, казва Гаутам Менон, професор по физика и биология в университета Ашока. "Действителното ниво на смъртността може би е 5 до 10 пъти по-високо от официално обявеното", казва той.

Индийският вирусолог Шахид Джамил също предполага, че реалната смъртност от коронавирус е значително по-висока от обявената. Той отбелязва и това, че големият брой на провежданите тестове за коронавирус допълнително забавя регистрирането на данните. Докато преди резултатите от тестовете са били готови само за няколко часа, сега хората ги чакат с дни.

Джамил пояснява, че ако заразеният с коронавирус почине преди да е получил резултата от теста, като причина за смъртта не се вписва Covid-19, дори и симптомите на болестта да са били съвсем ясно изразени.

Проблемът се задълбочава и от липсата на ефективна система за регистрация на смъртните случаи в много от индийските региони. Причината за смъртта рядко се установява от квалифицирани медици, поради което данните за смъртността от Ковид-19 не бива да се приемат за достоверни, твърдят експерти.

10 до 30 пъти повече жертви?

"Системата за регистрация на смъртните случаи в Индия е лоша. Затова и правителството на страната не разполага с достатъчно количество данни, които биха му позволили да реагира по съответен начин на широкото разпространение на вируса сред населението в селските региони", подчертава вирусологът Джейкъб Джон.

Тъй като в Индия няма надеждна система за регистрация на смъртните случаи, официалната статистика за нивото на инфекциите и смъртността от Covid-19 отразява само данните, постъпващи от лабораториите на болниците.

Да се контролират данните за смъртността от Covid-19 извън медицинските заведения в момента е твърде трудно. "Официалните данни за инфекциите от коронавирус навярно са само върхът на айсберга. Като се има предвид малкия брой тестове, правени извън големите градове, навярно ще се окаже, че действителните нива на инфекции и смъртност са 10 до 30 пъти по-високи от официално обявените", предполага Викас Баджпай, учен от университета Джавахарлал Неру.

Материалът е публикуван в DW