"Надявам се, че никога повече няма да чуя "Малката Мис Никоя". След 62 години тя отново е Шарън Лий Галегос". С тези думи шерифът на окръг Явапай в американския щат Аризона Дейвид Роудс оповести преди година пробива в разследването на едно от най-старите студени досиета в страната. Това за убийството на 4-годишната Шарън Лий, чиято самоличност бе загадка за следователите в продължение на над 6 десетилетия.

Убийството

На 31 юли 1960 година учителят от Лас Вегас Ръсел Алън търси интересни малки скали в пустинята за градината си, когато се натъква на ужасяваща гледка - полуобгореното трупче на дете. Малкото момиченце е облечено в къси червени панталонки, синя раирана блузка с копчета и е обуто с гумени джапанки за възрастен човек, които са изрязани така, че да може да ходи с тях. Плиткият гроб, в който е положено телцето, се намира на около половин миля западно от магистрала 93.

Ноктите на ръцете и краката на детето са лакирани в червено, а части от дрехите й са разпръснати около гроба. Пристигналите на място полицаи отнасят останките за аутопсия. Съдебните лекари предполагат, че момиченцето е на възраст между 5 и 7 години от бялата раса, високо е между 107 и 130 см и тежи около 22-23 кг. Точната причина за смъртта, както и самоличността на малката жертва не са установени. Въпреки това официално е обявено, че се разследва убийство, което е извършено около две седмици преди откриването на тялото. Полицейските художници не успяват да направят и портрет поради напредналия стадий на разложение на останките. Така детето се превръща в "Малката Мис Никоя".

Разтърсени от случващото се и страхувайки се, че момиченцето ще бъде погребано в безименен гроб, общността в окръг Явапай бързо събира достатъчно пари, за да купи бледосин ковчег и да бъде направено подобаващо погребение. На надгробната плоча в гробищния парк "Маунтин вю" в Прескот е изписано "Малката Мис Никоя" заедно с думите "Блажени са чистите по сърце" от евангелието на Матей.

Гробът на Шарън Лий Галегос

Снимка: Скрийншот/You Tube

Разследването

Следователите в Явапай започват трудната си работа с множество огледи на мястото, където е открито телцето на момиченцето. Те разкриват, че убиецът на "Малката Мис Никоя" се е опитал да изкопае още един гроб, но се е отказал. Открити са и отпечатъци от гуми, водещи към магистрала 93, както и стъпки - едните от възрастен човек, а другите от детски крачета. Заради това заключват, че момиченцето е убито на мястото, където е погребано. Намерено е и ръждясало и окървавено джобно ножче, но с методите на работа в лабораториите на полицията през онези години не успели да свържат оръжието с убийството на детето. Всички находки са изпратени в лаборатория на ФБР. 

С активното съдействие на местните медии, гражданите и агенти на ФБР, разследващите работят усилено, за да установят коя е "Малката Мис Никоя". По местните радиостанции и телевизии е излъчен специален бюлетин, проверени и разпитани са десетки рецидивисти с присъди, свързани с малки деца, а в офиса на шерифа са получени десетки писма, телефонни обаждания и телеграми в отговор на техните национални публични призиви за информация.

Така криминалистите разбират, че около две седмици преди откриването на детското тяло в пустинята в Аризона, в градчето Аламогордо на около 800 километра от тях е изчезнало 4-годишно момиченце - Шарън Лий Галегос, което е било похитено от мъж и жена.

Главната улица в Аламогордо

Снимка: Getty Images

Те насочват усилията си в тази посока. Информацията за възрастта на отвлеченото дете в щата Ню Мексико обаче не съвпада с данните от аутопсията и това заблуждава криминалистите. Голямото разстояние между двата града също наклонява везните и скоро полицията излиза с изявление, че откритите останки в окръг Явапай не биха могли да са на отвлечената Шарън.

Какво се е случило в Аламогордо?

На 6 септември 1955 г. жителката на малкото градче в щата Ню Мексико Гуаделупе Галегос става майка на момиченце. Кръщава я Шарън Лий. Бащата е войник и напуска семейството още докато Шарън е бебе. В следващите години момиченцето няма никакъв контакт с баща си. Шарън расте с майка си, която има още две по-големи деца, баба си и още шестима роднини. Семейството не е богато, а Гуаделупе работи като камериерка в местен мотел. Въпреки че парите не достигат, фамилията е сплотена, а Шарън е "буйно и щастливо" дете, което обича да играе с братовчедите си и другите малчугани от квартала. Заради бялата си кожа, Шарън с обич е наричана от роднините "Бялото момиче". 

На 21 юли 1960 г. Шарън Лий играе в задния двор на семейната къща с две от своите братовчедки, когато пред нея спира кола, а към децата се приближава жена. Първоначално тя предлага на момиченцето да му купи бонбони и нови дрехи от местния магазин, ако се качи с нея в колата. След като детето отказва, жената насила го завлича до автомобила, който потегля с висока скорост. Зад волана е мъж.

Пред пристигналите на място полицаи изпадналите в шок деца, станали свидетели на похищението, описват двойката. По думите им жената е около 30-годишна, пълна, с очила и мръсна руса коса, а мъжът е слаб, с дълъг нос и светла коса. Колата им пък е описана като "стара, тъмнозелена и мръсна". Според униформените ставало дума за "Додж" или "Плимут", модел от 1951 или 1952 г.

"Плимут" модел от 1951 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Само час след отвличането на щатската граница между Тексас и Ню Мексико са поставени блокади, претърсени са множество автомобили, приличащи на този на похитителите, но без резултат. Разследващите разпитват всички съседи и близки на Шарън. Една от съседките - Хелън Гонзалес - им казва, че седмица преди отвличането е забелязала тъмнозелена кола, паркирана край къщата на семейство Галегос. 

Версията за похищение с цел откуп бързо е отхвърлена от криминалистите, тъй като фамилията е бедна, а и не е получено никакво искане за пари. На 28 юли - три дни преди тялото на "Малката Мис Никоя" да бъде намерено в аризонската пустиня, разследващите в Аламогордо отхвърлят и версията Шарън да е отвлечена от роднини или възможни познати.

Пробив след десетилетия

Повече от 50 години "Малката Мис Никоя" остава неидентифицирана, но с напредването на ДНК технологиите шерифството на окръг Явапай решава да пристъпи към ексхумация с надеждата най-накрая да установи самоличността на момиченцето. Всички изследвания са платени от Националния център за изчезнали и експлоатирани деца в САЩ. 

През 2015 г. експерти ексхумират останките на момиченцето, които са изпратени за ДНК анализ и лицева реконструкция. Получените резултати са въведени както в Националната система за изчезнали и неидентифицирани лица, така и в базите данни на Националния център за изчезнали и експлоатирани деца. Разследващите се надяват да получат съвпадение с някоя от неразпознатите жертви на неразкрити убийства или в съобщения за изчезнали деца.

Три години по-късно е направена и нова съдебномедицинска експертиза, която показва грешката при първата аутопсия. Възрастта на "Малката Мис Никоя" е коригирана - съдебните антрополози са категорични, че се касае за момиченце между 3 и 6 години, което е било високо около 107 см. Учени от Университета на Северен Тексас пък правят компютърен портрет.

Снимка: NATIONAL MISSING AND UNIDENTIFIED PERSONS SYSTEM/YAVAPAI COUNTY SHERIFF'S OFFICE

В края на 2021 г. ДНК проби от момиченцето са изпратени на съдебни генеалози с надеждата, че напредъкът в областта може да доведе от откриването на близък роднина и установяване на самоличността. Този път пробивът е направен. През февруари 2022 г. експертите се свързват с Роберто Хуан Галегос и тестовете показват, че "Малката Мис Никоя" е неговата сестричка Шарън Лий. 

Месец по-късно на официална пресконференция настоящият шериф на окръг Явапай оповестява, че убитото преди повече от 60 години момиченце вече няма да бъде наричано "Малката Мис Никоя".

"Семейството ни е изключително благодарно, че най-накрая получи отговори. Искаме да благодарим на жителите на Прескот, че са се грижили за леля ми в продължение на 62 години...Искаме да благодарим и на всички, които донесоха мир на близките ми", каза пред журналистите племенникът на Шарън Лий - Рей Чавез-младши. 

Усилията на разследващите в окръг Явапай обаче продължават и случаят не е затворен. Те искат да разкрият кои са похитителите на Шарън Лий и какво се е случило в дните между отвличането й и зловещия 31 юли, когато учителят Ръсел Алън открива телцето й в аризонската пустиня.