Доколко компромисно и трудно за аргументиране пред електората може да се окаже избирането на председател на местен парламент? В София изглежда, че големите играчи или нямат решение, или все още "подгряват публиката" за големия финал. Затова пък в далеч по-малки областни градове демонстрираха повече кураж и склониха на ходове, които биха били доста по-трудни за обяснение в столицата, в името на това да отпушат работата си.

В Пазарджик доминираният от местната коалиция "Новото време" общински съвет отстъпи председателското място на ГЕРБ, след показно за кмета (от ПП-ДБ), че без тях няма да може да управлява. Във Варна, където силите в местната власт на двете големи (ПП-ДБ и ГЕРБ) са изравнени, действаха на принципа "двама се карат, третият печели" и си избраха независим за председател. В Кюстендил пък се доверяват на формулата за ротационно управление, а в Добрич "Възраждане" се оказа решаващият фактор.

Тези и още интересни моменти се наблюдават, ако погледнем по-подробно разбивката в страната. 

Сред трудните избори е този на председател на местния парламент в Сливен и там също все още няма такъв, макар това да не доби широк обществен отзвук. Резултат по въпроса се очаква на 14 декември, когато общинарите ще заседават по тази точка, а вчера проведоха среща, на която да ситуират поне комисиите. 

Заради неотложни пред общината решения, които трябва да се взимат до края на годината, кметът Стефан Радев (ГЕРБ) инициира среща за тези комисии. До нея пък се стигна след като на първото заседание на общинските съветници нито една от двете предложени кандидатури - на досегашния председател Димитър Митев (ГЕРБ) и на преизбрания общински съветник Момчил Пантелеев ("Пряка демокрация") не успяха да получат необходимото мнозинство от 21 гласа. В Сливен най-много са мандатите в ОбС за формацията на Бойко Борисов - 14, но без подкрепа от останалите партии нямат пълно мнозинство.

Другият неразрешим казус изглеждаше, че ще бъде в Пазарджик, където най-много мандати в местната власт има "Новото време", но за председателското място в общинския съвет упорито се бориха кандидати на ПП-ДБ и ГЕРБ. От вчера обаче и там могат да се похвалят с успех, който дойде чак след шестия опит.  

Преди това многократно нито Найден Шопов от ГЕРБ и Таня Колчакова-Янева от ПП-ДБ не успяха да съберат необходимите 21 гласа. Там проблем създадоха невалидните бюлетини, които реално можеха да решат избора. В едно от гласуванията например от 40 гласа, 37 бяха валидни, като разликата между Колчакова и Шопов беше не повече от един-два гласа при повечето заседания. Кандидатът на ПП-ДБ дори предложи на тези, които явно не харесват никого от двамата номинирани, да предложат своя номинация. Дотам обаче не се стигна и общинарите вчера избраха за свой председател лидера на ГЕРБ в областта Найден Шопов.

"Чисто математически победител съм аз, но победителите сме двама - аз и г-жа Таня Колчакова-Янева. Устояхме на всички предишни гласувания. Показа се, че за в бъдеще нашият Общински съвет ще има много разнородни мнения и ние трябва заедно да ги преодоляваме, за да покажем едно мъдро управление на община Пазарджик", каза подкрепеният от 23 съветници Шопов (за Колчакова гласовете бяха 12).

Предстои да видим как Найден Шопов ще работи с Петър Кулински от ПП-ДБ, който измъкна кметското място след балотаж с Тодор Попов, издигнат от "Новото време" и подкрепен от ГЕРБ. Вероятно гласуването за председател е било именно показно, че управлението на града ще се случва трудно без подкрепата на ГЕРБ и "Новото време". 

Варна също беше вид показно за компромис. Разклащането на ГЕРБ там не е тайна, след като дългогодишният кмет на партията Иван Портних загуби срещу Благомир Коцев от ПП-ДБ.

Освен това първите две формации - ГЕРБ и ПП-ДБ, събраха равен брой депутати - по осем, следвани "по петите" от "Възраждане", които имат седем мандата, ДПС и БСП - три, ИТН - два. СДС в морския град не е в коалиция с ГЕРБ и има един съветник, като се очертава жонглиране и надиграване за мнозинства. 

За председател на местния парламент бе избран Христо Димитров от бизнес формацията "Алтернатива на гражданите", зад когото стоят над 10 000 гласа на варненци, дадени на местния вот като той бе кандидат и за кмет. Преди да се стигне до избора му за шеф на общинарите обаче, на първото гласуване те избираха между Николай Костадинов от "Възраждане" и Николай Стефанов от ПП-ДБ, докато ГЕРБ не предложи свой кандидат. 

След като нито един от двамата не успя да събере нужните 26 гласа от общо 51, се проведе решаващото второ гласуване, но то бе предшествано от среща между новоизбрания кмета Благомир Коцев, водача на общинската листа на "Алтернативата на гражданите" Христо Димитров и неуспелия кандидат за председател на Общинския съвет на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Стефанов, писа "Дневник".  

След тази среща Димитров остана единственият кандидат, а подкрепа му дадоха 31 души от "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане", "Алтернативата на гражданите", "Земеделски съюз Ал. Стамболийски", БСП, "Левицата", "Има такъв народ" и местната коалиция "Свобода" - всички, освен ГЕРБ, ДПС, СДС и "Български гласъ", зад която неофициално се смята, че стои строителният предприемач Даниел Славов - Дънката.  

В Бургас пък много бързо стана ясно какви мнозинства да очакваме. Михаил Хаджиянев от ГЕРБ беше избран за председател на Общинския съвет с подкрепата на 41 съветници срещу Александър Койчев от "Възраждане", който получи десет гласа.

При първото гласуване в местния парламент стана ясно, че 19-те общински съветници от ГЕРБ ще могат да разчитат на гласовете на групите на "МИР, Левицата и Граждани за общината" (7 съветници), "Български възход - КОД" (6 съветници), до голяма степен четиримата от ПП-ДБ, на Владимир Павлов от СБОР и Шерафет Мехмед от ДПС, както и на поне двама от БСП, писа "Флагман". В лагера на т.нар. опозиция пък влязоха четиримата от "Възраждане", тримата от СЕК и двата общински съветници на ИТН.

По всичко изглежда, че ГЕРБ си осигурява 40-42 гласа, с които не само може да задава дневния ред в Общинския съвет, но на практика да прави каквото поиска, било то да игнорира някой от партньорите си или да държи опозицията на къса каишка. 

В Добрич изборът на председател бе успешен след известен ступор, след който "Възраждане" се оказаха ключовият фактор. Там най-много съветници има групата на ГЕРБ-СДС - 11 (при необходими 21 за мнозинство), следвана от местна коалиция "ДБГ, ИТН, НДСВ, ССД, ГН и ВМРО-БНД" с деветима. По шест места имат "ПП-ДБ" и "Възраждане", БСП - четири, ДПС - двама и по един за "Левицата", "Консервативна България" и "Граждани за общината". 

На първия избор кандидатурите бяха три - Красимир Николов от ГЕРБ, Георги Джендов от "Възраждане", Нивелин Радичков от местната коалиция. Гласовете бяха съответно 17, 7 и 15 и последва второ гласуване, които пак не доведе до мнозинство. Консултации между партиите и коалициите доведоха до това следващото гласуване да е решаващо, като на него беше избран Красимир Николов от ГЕРБ с 23 бюлетини. Според източници на "24 часа" везните са наклонили именно съветниците от "Възраждане".

Във Видин местното управление също не протича гладко два месеца след изборите. Там общинарите си имат председател - Светослав Славчев от Местна коалиция СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ), но тепърва съдът ще решава дали вотът да не бъде анулиран. От ГЕРБ подадоха сигнал до прокуратурата и областния управител, че е имало "грубо нарушаване на материалния и процесуалния закон, както и действия, санкционирани в Наказателния кодекс". 

На заседанието на 24 ноември е осъществен "контролиран вот с белязани бюлетини", гласи документа. По думите на представителя на ГЕРБ в комисията Тихомир Станчев "един от общинските съветници е бил "заплашван по време на цялото заседание". "Аз седях точно пред първия ред, до урната, чух част от разговора между Иванела Илиева и Найден Йонов, лидера на БСП, там има и други колеги, които го чуха... Наистина това беше по-фрапиращо и шокиращо от самите маркирани пликове", твърди Станчев, цитиран от "Труд". Дали това е така, ще установят институциите извън местната управа. 

Общинският съвет в Кюстендил пък е интересен с това, че се ръководи на ротационен принцип, който бе потвърден и от новите общински съветници. Там си избраха председател от първото заседание - Димитър Велинов от "Партия на Зелените", който ще е на поста шест месеца. Той спечели срещу Кирил Станчев от "Глас народен", като преди това бе избрана временна комисия, която да проведе избора. На председателски съвет между партиите и коалициите от партиите е било решено кои да са в състава на комисията. Именно тази комисия реши и да остане 6-месечният ротационен принцип при избор на председател на Общинския съвет в Кюстендил. Там кмет е Огнян Атанасов от Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, като на балотажа той получи рамото на БСП и ПП-ДБ заедно с други формации.

В Силистра кметското място спечели независим с подкрепата на БСП в лицето на Александър Сабанов, който преди това бе депутат от гражданската квота на ВМРО. Председател на Общинския съвет пък е Димитър Трендафилов от групата на местната коалиция "Гражданска алтернатива", който на таен вот получи 22 гласа срещу д-р Мария Димитрова, която председателстваше Съвета през последните 12 години. Този път тя взе 9 гласа.

Общинският съвет в Силистра е съставен от цели десет политически формации. Най-много съветници - осем, има от ГЕРБ, следвани от "Гражданска алтернатива" - шестима, БСП, "Левицата" и ПП "Социалдемократическа партия" с по трима съветници. С по двама представители са коалиция "Граждани на общината", СДС, "Възраждане", ДПС и коалиция "Продължаващи промяната - Демократична България". Изборът на нов председател на Общинския съвет е значимо събитие за Силистра, тъй като с него започва нова ера в местната власт, отбелязва "Кворум Силистра".  

Интересно, но не и проблемно, бе и в Шумен, където кметът е на "БСП за България" - Христо Христов, като левицата и ГЕРБ имат равен брой местни депутати, а председателят на Общинския съвет е от ПП-ДБ. Ася Аспарухова получи вота на 28 от гласувалите 39 общински съветници срещу осем за Ивайло Илиев от ГЕРБ. В местния парламент ГЕРБ и БСП имат по девет мандата, а ПП-ДБ - само пет. С по четирима съветници са ДПС, "Левицата!" и "Възраждане". Коалицията ДБГ има три места, а партия "Общество за нова България" разполага с два мандата, има и един независим. 

Нямаше сага и при избора на председател на Общинския съвет в Ловеч, но интересното беше, че формулата ИТН - "Български възход" изглежда работи. Стефан Тихолов от местната коалиция между партиите на Слави Трифонов и Стефан Янев бе избран още на първата сесия. ИТН и "Български възход" взеха и кметското място със Страцимир Петков. Това е единственият областен град, който ИТН спечели на местните избори.

БЕЗ ИНТРИГА

В Благоевград нямаше изненади - председател на местния парламент е Радослав Тасков, който е представител на най-многочислената парламентарна група в Общинския съвет - ВМРО-БНД (БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ) и бе избран с гласовете на 34-ма общински съветници. 

Във Велико Търново на председателското място в местния парламент седна Венцислав Спирдонов, предложен от групата на ПП ГЕРБ. Тя е най-голяма в общинския съвет и включва 17 от общо 37 съветници. Кандидатурата на 37-годишния юрист и финансист получи 33 гласа при тайния вот. 

В Търговище кметът Дарин Димитров е от ГЕРБ, но мнозинство в местния парламент има ДПС - 14 представители. Там за председател бе избран Тахир Тахиров от ДПС, подкрепен от 22 съветници, срещу Стефан Асенов от ПП-ДБ, който взе само 5 гласа в своя подкрепа, а ГЕРБ не предложиха кандидат. 

В Стара Загора, където кметът и най-много мандати в местния парламент има ГЕРБ, от партията не предложиха кандидат за преседател на Общинския съвет. Красимир Червилов от името на "Алтернативата на гражданите - ВМРО" предложи за председател на ОбС юристката Ивета Лазарова. "Земеделски Народен съюз" номинира финансиста Светослав Колев, а "Възраждане" - Десислава Калоянова. Лазарова бе избрана с 29 гласа. 

Очаквано, в Кърджали и кметът, и председателят на местния парламент са от ДПС. Мухаррем Мухаррем взе 27 гласа от 41 гласували. 

Без изненада и в Пловдив, където Атанас Узунов от ГЕРБ бе избран за председател на Общинския съвет в Пловдив с мнозинство от 32 гласа. Там партията на Боросив има 13 мандата, а ПП-ДБ - 10. За първи път в града на тепетата в ОбС има и съветници от "Възраждане" - петима, БСП - четирима, колкото имат и ИТН, ДПС - двама. Картинката изглежда като в София, но разликата е, че в столицата ГЕРБ не предлагат свой кандидат, засега. 

Местната власт и в Плевен е за ГЕРБ, където имат общински съветник - Иван Малкодански,  подкрепен от 38 местни депутати. Там партията на Борисов има 10 мандата, БСП - осем, ДБ - седем, а ДПС - трима. Кметът Валентин Христов също е от ГЕРБ.

За втори път председател на Общинския съвет в Ямбол ще е Антон Шиков от "Пряка демокрация". Съветниците от тази партия са 21 от общи 37-членния Общински съвет, като в Общинския съвет влизат представители на още шест политически формации. Градоначалникът също е от "Пряка демокрация" - Валентин Ревански, за когото подкрепата си дадоха и ГЕРБ. 

В Габрово също си избраха досегашния председател на местния парламент - Климент Кунев от ГЕРБ, като там мнозинството мандати са на партията на Борисов. 

Още на първото заседание на общинския съвет бе избран председател и в Хасково - Таня Захариева, предложена от ГЕРБ (срещу Мартин Узунов "НИЕ ИДВАМЕ", който получи 10 гласа). ГЕРБ взеха и кметското място с преизбрания Станислав Дечев. 

От втория опит в Смолян, където кметът Николай Мелемов е от ГЕРБ, партията не предложи свой кандидат за председател на Обшинския съвет. Мястото зае Димитър Кацаров от Новото време-КРОС,като при първото гласуване се изправи срещу адв. Елена Радева от движение "Нашият град" и Милен Журналов от ДПС, но никой не събра мнозинство. В Смолян обаче сагата бе, че загубилият кандидат Стефан Сабрутев поиска Административният съд да касира изборите. В крайна сметка съдът отхвърли жалбата като неоснователна.

Местният парламент на Монтана избра за председател Иво Иванов от спечелилата изборите местна коалиция между СДС, ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС с 28 гласа. Иванов бе председател на общинските съвети и в последните четири мандата на местната власт. "Възраждане" обаче там обжалва резултата от изборите, на които бе избран за кмет Златко Живков от същата коалиция. 

В Разград, който е с кмет от БСП - Добрин Добрев, между предложените кандидатури за председател на общинския съвет на Галина Георгиева от ГЕРБ и Митко Ханчев от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" за председател бе избрана Георгиева. 

В Русе местният парламент очаквано се ръководи от червения кандидат акад. Христо Белоев, като там и кметът е от левицата - Пенчо Милков. От 51 общински съветници обаче МК "БСП ЗА БЪЛГАРИЯ" има едва 12 мандата, следвана от ГЕРБ с девет, ПП-ДБ - седем, "Възраждане" - пет, "БЪЛГАРИЯ НА РЕГИОНИТЕ" - четири. По три мандата имат ИТН,СДС, ДПС и Съюз на свободните демократи, един за "Български възход". 

Денислав Захариев от ГЕРБ е "новият-стар" председател на Общинския съвет Перник, където левицата напоследък загуби позицииСлед тайно гласуване той взе 34 гласа (от общо 37 места в местния парламент). Битката там е за зам.-председателските места, като на фронта са Ралица Андреева от Движение за просперитет на Перник, Димитър Колев от ВМРО и Десислав Аспарухов от "Кафявата листа".