Местните избори у нас вече са официално приключили. Ясни са новите кметове на всички 265 общини в България. Да разгледаме и сравним как се е променила политическата карта на България след вота от 5 ноември с помощта на интерактивна карти.

ГЕРБ продължава да е най-масовата политическа сила, особено в провинцията. ДПС имат твърд електорат и са почти без изменения спрямо 2019 г. Впечатление прави загубата им в Омуртаг, където ДПС отстъпва път на НДПС.

ППДБ постига значителен пробив в столицата и още 3 областни града. Извън тях те печелят единствено в Радомир и Хитрино. Широк фронт с участието на ППДБ печели и в Елхово. Местната коалиция там включва още БСП, ИТН, СДС, ВМРО, "Български възход" и "Земеделски Народен Съюз".

БСП е в сходна ситуация като през 2019 година, но печели важни нови общини в Североизточна България.

Въпреки ръста си на парламентарните избори "Възраждане" не постига пробив в местната власт. Партията на Костадин Костадинов печели единствено в община Борован. През 2019 година те също имаха една община - Тополовград.

При сравнение на картата от 2019 г. и 2023-та, е видно, че цветът на Тополовград се е променил. Кметът там обаче е останал същият. Подобен феномен може да се открие и в някои други общини.

Двете карти разкриват и друг любопитен факт. "Партията на Зелените" осъществява значителен възход в Югозападна България. През 2019 година те печелят Бобов дол и Симитли, а сега разширяват влиянието си и към Кюстендил. Важно е да отбележим, че "Партията на Зелените" не трябва да се бърка със "Зелено движение", което е част от коалицията ППДБ.

Друга малка партия, "Пряка Демокрация", също успява да разшири влиянието си. Тя запазва Ямбол и добавя към актива си Горна Оряховица.

Коалиция "Заедно за силна община" в която водеща е ПП "Републиканци за България" има двама избрани кмета в община Бойчиновци, област Монтана и община Искър, област Плевен. Коалицията има над 60 общински съветници в следните общини: Разград, Плевен, Видин, Пазарджик, Габрово, Перущица, Сопот, Хисаря, Дулово, Сливница, Елхово, Руен, Раднево, Искър и др. За кандидатите на кметове на общини и населени места има около 40000 гласа, а за ОбС над 35000 гласа.

ВМРО оцелява в местни коалиции с ИТН в Елин Пелин и Каварна. Техният кмет от 2019 г. в Сандански обаче решава да се кандидатира като независим. След вота в неделя той ще продължи да управлява града като такъв. Подобна е и ситуацията в Опан.

Сама, ИТН печели Ловеч.

След края на тези местните избори партии като "Атака", "Воля" и ДОСТ губят всякакво влияние в общините. Междувременно партия "Мир" запазва Ботевград, като своя крепост.

Може би един от най-важните изводи от местните избори тази година е свързан именно с успеха на малките партии и с финалния залез на присъствали доскоро в парламента политически сили.