Следващото заседание на Столичния общински съвет ще се проведе на 30 ноември, четвъртък. Много или малко е това време, за да се намери решение на основния въпрос кой ще заеме поста председател на столичните общинари и ще видим ли изненадващо мнозинство около него или то ще е повторение на "сглобката" на национално ниво? Склонни ли са групите в СОС на отстъпки в решаването на този ребус, както и къде са допирателните, ако има такива? Тези въпроси Dir.bg отправи към представителите на основните групи в столичния парламент.

Според Деян Николов от "Възраждане", който беше и кандидатът за кмет на партията, това, което наблюдаваме с неизбирането на председател, е само цирк, на който може да бъде сложен край с един разговор между Кирил Пеков, Асен Василев и Бойко Борисов - така, както се разбрали и че Васил Терзиев трябвало да е кмет.

Ето какво още каза той пред Dir.bg:

- Защо според Вас се стигна до блокаж на работата на Столичния общински съвет, като визирам невъзможността за избор на председател?

- Случващото се е повторение на това, което става на национално ниво. Блокажът идва най-вече защото "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" и ГЕРБ не искат да признаят пред софиянци, че са склонни да работят заедно.

Според мен всичко, което се случва в момента, е до голяма степен цирк и ще станем свидетели на "сглобка" и на местно ниво, което е и най-логичното предвид, че не виждам как тези партии на национално ниво могат да бъдат в некоалиция, сглобка или както искате да го наречете, а в СОС да не работят заедно. Просто някак не ми звучи логично.

- Но от ГЕРБ-СДС са категорични, че няма да подкрепят Борис Бонев, докато ПП-ДБ и "Спаси София" не предлагат друг кандидат до момента. В този смисъл изглежда трудно това, за което говорите.

- Да, така изглежда, но нека видим и следващата седмица какво ще се случи, защото моят прочит на всичко, което чух от страна на ГЕРБ, е, че по-скоро те искат гаранции, че ще са част от управляващото мнозинство в София, и понеже може би Борис Бонев е единственият, който преди изборите правеше ясна заявка, че не иска да работи с ГЕРБ, за това на тях им изглежда като неприемлива фигура.

Но както той се отказа от кандидатурата си за кмет на София, така и в случая смятам, че някой ще направи отстъпка. Аз мисля, че когато там се стигне до натиск от лидерите на двете партии, или хайде да не казвам натиск, но нареждане, ще има и някакъв консенсус и ще заработят. Което е обидно за софиянци.

Хубаво е тези неща да се случват преди изборите и всичко да е ясно - какво ще се случи и как ще работят след това.

- Значи Вие очаквате повторение на сглобката и в местния парламент. Добре, но ако нещата все пак се закучат, ако мога да ползвам тази дума, ще се повтори ли ситуацията от парламента, в която Вежди Рашидов застана на председателското място?

- Не очаквам чак такава ситуация, защото в случая с Народното събрание се отъпкваше пътеката. В момента е малко по-различна ситуацията, защото те вече са в сглобката. Реално сега цялото това противоречие, което имат в София, може да се реши в един разговор между Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Борисов, и този разговор най-вероятно ще се случи, като предполагам, че само ще се договорят съответните неща.

Ако си спомняте, Кирил Петков се беше обадил на Бойко Борисов, или беше отишъл в "Банкя" в навечерието на изборите и се бяха разбрали, че Васил Терзиев трябва да стане кмет. Тогава Борисов промени позицията си много бързо и рязко.

Така че, не виждам с какво толкова е по-различен казусът за председател на СОС. Предполагам, че нещо подобно ще се случи, ако нещата много се закучат, както казахте.

- От "Възраждане" ще настоявате ли за свой председател или сте склонни на отстъпки?

- Нашата кандидатура за председател е Красимир Гълъбов, но по отношение на отстъпките за нас не са важни хората, колкото принципите и политиките. Ние бяхме на среща (инициирана от Васил Терзиев, бел. ред.), изложихме нашите политики по отношение на София - същите, които сме обяснявали и говорили пред избирателите ни по време на предизборната кампания. Но не чухме нищо за политики от ПП-ДБ и "Спаси София" на въпросната среща.

По-скоро разговорът отиде в посока как да се отблокира работата на Столичния общински съвет. Иначе за нас, да не ги наричам червени линии, защото терминът се изтърка, но проблемът е във фундаменталните принципи. В крайна сметка ПП-ДБ са партията, която излъга много брутално българския народ преди 7 месеца и "изпра" Борисов и Пеевски. Сега въпросът е, ако тези хора започнат да управляват София, как гарантираме, че вдругиден Пеевски например няма да има сериозни интересни в столицата и как точно те ще бъдат блокирани от същите тези хора, които го "изпраха".

Реален сценарий е Пеевски да си хареса хубав имот, например, за да строи мол или голяма сграда в София. И когато са в сглобка на национално ниво, която зависи и от него, както зависят и конституционните промени, как точно групата на ПП-ДБ и "Спаси София" в СОС ще се противопостави на едни такива интересни на местно ниво?! Или когато някой им се обади, например Кирил Петков, и им каже бъдещето на правителството зависи от този проект, така че трябва да го подкрепите?! Знаем, че такива неща се случват.

Ние можем да си говорим за политики или повърхностно за нещата, но такъв тип задкулисие и натиск и договорки се случват. Това е проблемът и затова не можем да подкрепим човек, който има подобни зависимости.

- А някъде все пак намерихте ли допирателни с тях?

- Да, имаме. В местната политика, за разлика от националната, има много повече прагматизъм. Ние неведнъж сме казвали, както и на самите тях, че ще разглеждаме решенията за София много прагматично. Тези, които считаме за добри, без значение кой ги предлага, ще ги подкрепяме, а тези, които считаме за лоши - не.

Мисля, че имаме разбирателство по не една и две теми, като презастрояването, чистотата в София, ревизия на предишното управление. Ние сме заложили и да има децентрализация на бюджета, но не знам до каква степен там имаме припокриване, също дигитализация на администрацията и редица други проблеми, които коментирахме - детски градини, ревизия на здравните заведения, директори и какво ли не. Има много припокриване и това е нормално, защото, както казах, на местно ниво обикновено както проблемите, така и добрите решения за града са ясни и се знаят.

Така че, ако работата на СОС се отпуши, ще бъдем конструктивна опозиция, ще направим възможно най-много предложения на всички приоритети, които имаме и където съвпадат, чудесно. Нямаме проблем в това отношение, няма да бъдем против добрите идеи на инат само защото идват от формация, в която нямаме доверие.

- Звучи ли Ви разумно да се подходи с плаващи мнозинства по различните теми или това е по-скоро рисково?

- Това би било рисково за тях. В крайна сметка ПП-ДБ са най-голямата сила в Столичния общински съвет, така че плаващите мнозинства ще създават проблеми за тях и ще позволяват на някого да им извива ръцете.

Ние нямаме такива намерения, защото, както казах, ще гледаме прагматично на решенията - подкрепяме добрите, лошите не и дотам. Няма да ги използваме за политически дивиденти или игрички, но определено е риск за тях.

Най-вероятно е по-добре да си направят нормално мнозинство, за да се знае кои са управляващите и кой носи отговорността.