В Благоевград винаги е интересно, биха потвърдили повечето хора, които по различни причини са имали работа в югозападния град. Още по-интересно става по време на избори, а там напоследък се случват по-често, отколкото в останалите градове (последно през 2021 г.).

Но ако първоначално приветливият облик на изпълнения с живот и студенти град впечатлява, на втори прочит Благоевград има и проблеми за решаване. Сред тях са това, че младите не остават да се препитават там, докато бизнесът все по-трудно намира кадри; естественият прираст е отрицателен (между двете преброявания от 2011 и 2021 г. населението е намаляло с близо 11%), областта изостава спрямо други по възнаграждения - за второто тримесечие на годината средната работна заплата е 1271 лв.; има нужда от нова индустриална зона; има и инфраструктурни въпроси, останали недорешени през годините. Нерешен е и въпросът с магистрала "Струма" - един от основните пътища, свързващи Източна и Западна Европа, който ще бъде и най-прекият път до двете приватизирани пристанища в Северна Гърция - Солун и Пирея, собственост на китайски инвеститори. В съседната община Кресна обаче завършването ѝ по-скоро притеснява, отколкото да радва местните хора, което отлага и дострояването ѝ.

Кой ще се заеме с решаването на тези казуси през следващия кметски мандат ще се реши на 29 октомври или по-вероятно седмица след това. 

Предишни кметове, бивши и настоящи общински съветници, бизнесмени, адвокати и застрахователи - общо 12 кандидати се впускат в надпреварата за този мандат. Повечето партии и инициативни комитети залагат на познати имена, всеки от които доказал се в своята област, а някои от тях имат и да "си връщат" един на друг заради отмъкната победа през минали години. 

Двама бивши и един настоящ кмет 

Трима от кандидатите вече са обитавали кметския кабинет - Румен Томов, Илко Стоянов и Атанас Камбитов. 

Румен Томов

Снимка: Facebook

През 2019 г. Румен Томов, подкрепян от БСП, беше избран за кмет на Благоевград след балотаж срещу тогавашния градоначалник Атанас Камбитов. Томов управлява само две години, след като останалият втори в надпреварата Камбитов подаде жалба срещу кмета заради това, че не се е заличил като търговец в регистъра в едномесечен срок от встъпването си в длъжност (нарушение на разпоредба от Закона за местно самоуправление и местна администрация), а Върховният административен съд прекрати пълномощията му предсрочно. 

Така последните местни избори в Благоевград се проведоха отново през 2021 г. Резултатите потвърдиха правилото "Двама се карат, трети печели" и кметското място спечели подкрепеният от "Има такъв народ" Илко Стоянов.

Сега Румен Томов отново ще се опита да си върне кметското място, този път обаче подкрепен от местна коалиция "Граждани за Общината". Машинният инженер иска да спечели пак доверието на благоевградчани, обещавайки им рестартиране на Стратегията за икономическо развитие на община Благоевград, на Стратегията за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и животни, както и програмата за изграждане на пет сондажа за селата от общината, намиращи се по десния бряг на р. Струма.

Той ще се стреми към привличане на инвеститори за създаване на нови работни места през нови индустриални заводи, "нормални комуникации" в общината - ток, вода, канал, както и към понижаване на данъците.  Ангажира се и да възстанови ПУП-а за болницата, като се "построи нова, модерна държавна болница". По думите му по Плана за възстановяване и развитие и мерките 2021-2027 ще има осигурени средства за изграждането на такава. Но освен 4-годишна програма, Томов е разработил и дългосрочна такава, в която акцент е развитието на цялата община. 

Илко Стоянов

Снимка: БТА

Той обаче е изправен пред конкуренцията на вече побеждавалия го в кметска надпревара адвокат Илко Стоянов, който този път бе издигнат от Инициативен комитет, а подкрепата си след собствено социологическо проучване за него дадоха и от ГЕРБ, както и от СДС и партия "Българска социалдемокрация - Евролевица".

Интересно за анализаторите е да проследят как ще се приеме от електората подкрепата от ГЕРБ за кандидат, поддържан преди от ИТН (на два пъти - през април 2021 г. и през юли 2021 г. - беше избран и за народен представител от "Има такъв народ", но се отказва от мандата си), които се бяха заканили да "чегъртат" Борисов. 

От партията на Борисов обаче заложиха на това, че Стоянов има дългогодишен опит в политиката на местно ниво - бил е общински съветник в местния парламент на Благоевград, както и заместник-кмет на Петрич, смятан за една от "крепостите" на ГЕРБ в областта.

В програмата си Илко Стоянов предвижда изграждане на триетажен паркинг, който да обслужва три лечебни заведения. Това според него ще реши един от дългогодишните проблеми на града - липсата на паркинг пред МБАЛ "Пулс", с който той се зае като кмет в периода 2021-2023 г.

"След като вече имаме нужните документи, мога спокойно да обещая, че в следващия ми мандат ще бъде реализиран триетажен паркинг, който ще обслужва три лечебни заведения: МБАЛ "Пулс", МБАЛ "Благоевград" и ДКЦ (бившата поликлиника)", ангажира се Стоянов.

Като своя гордост от свършеното за двегодишния си мандат той изтъква възродената традиция на фестивала "Кукерски игри в Пиринско". "И в следващите години ще продължа да надграждам и развивам тази важна за българите традиция, защото вярвам, че хората на Благоевград носят доброто и има какво да покажат", категоричен е Стоянов. 

Завършил е право в Югозападния университет и има две магистратури: "Национална сигурност - управление при кризи и конфликти" и "Здравен мениджмънт", по професия - адвокат. Трябва да се отбележи, че освен от депутатско място, през 2018 г. той се отказва и от мястото си в Общинския съвет на Благоевград, след като органът не допусна референдум с въпроси, свързани със запазването на предполагаемия античен град Скаптопара. Тогава той нарече местния парламент "компрометиран орган".

Атанас Камбитов

Снимка: Предизборен щаб

На пътя на Стоянов и Томов се изправя и друг кандидат с опит в местната власт - Атанас Камбитов, който бе издигнат от инициативен комитет. Той беше кмет на Благоевград от 2012 г., когато спечели на балотаж срещу кандидата на БСП Емил Костадинов, а през 2015 г. бе преизбран за втори мандат. През 2020 г. пък Камбитов напусна партията на Бойко Борисов след разкола с Цветан Цветанов и се присъедини към партията му "Републиканци за България".

Опитът му в местната власт не се изчерпва само до двата мандата като кмет (от 2011 г. до 2019 г.), той беше и общински съветник от ГЕРБ в Благоевград от 2007 до 2009 г. След това - до 2011 г. - беше и народен представител и член на комисията по земеделие и гори. Неговото CV-то също има връзка с медицината, която завършва като висше образование, а след това има и магистратура "Стопанско управление" в УНСС. 

Сред акцентите в кампанията на Камбитов сега е изграждане на индустриална зона, фокусиран е и върху основните проблеми на града, за които казва, че са били в процес на решаване още през 2019 г. Като свое предимство изтъква, че няма да губи време и енергия в създаването на екип и подготовка на стратегия. Ангажира се да намали наполовина таксите и да подобри новопостроената конструкция на общинския пазар в Благоевград, както и да намали такса "смет" за юридически и физически лица.

Програмата му включва и амбициозни цели като построяване на индустриална зона в срок от 18 месеца с 2000 работни места, превръщането на парк "Македония" в иновативен център, реновиране на уличната мрежа, създаване на две кръгови кръстовища, подлез при кв. "Грамада", паркинг при МБАЛ - Благоевград, подмяна на ВиК мрежата, създаване на нов парк в кв. "Освобождение", нова детска градина, нови зелени пояси при входовете и изходите на Благоевград откъм "Струмско" и "Грамада", нов приют за животни и нов старчески дом. Обещава и разширяване на услугата на социалния патронаж, по-високи стимули за семействата при първо, второ и трето дете, въвеждане на едносменен режим на обучение в училищата и др. 

Новите имена в кметската надпревара

Изброихме познатите като кметове имена за благоевградчани. Със силни заявки обаче влизат и нови имена. 

ИТН, които на извънредните местни избори подкрепиха Илко Стоянов, сега залагат на своя депутат Станислав Богдански. 

Станислав Богдански

Снимка: Личен архив

Едва на 33 години, по професия той е застраховател с 13-годишен опит. От 2015 г. заема позиция на регионален мениджър в застрахователна компания. Има опит и в международната търговия със зърнени стоки. Бакалавър е по специалността "Публична администрация" и магистър по "Национална сигурност".

Освен депутат, той е и секретар на 49-ото Народно събрание. Член е на Комисията по превенция и противодействие на корупцията и Комисия по електронно управление и информационни технологии. 

Богдански смята, че най-големият проблем на областния център е липсата на перспектива и възможности за развитие на младите хора, което води до друга тревожна тенденция - обезлюдяването, тъй като много хора избират да заминат в София или в чужбина, за да търсят препитание и сигурност за бъдещето си. Според него в предизборната кампания фокусът трябва да бъде насочен към темата за привличане на сериозни инвеститори в Благоевград, каза той в свое интервю за БНР. 

Млад, но вече семеен и с две деца, той влиза в надпреварата за Благоевград, като казва: "Това е моят град, моят дом - тук съм роден, тук съм израснал, тук живея", заради което обещава да работи за подобряването му. 

Николай Шушков

Снимка: БТА

Като казахме, че Благоевград винаги е интересно, а на избори още повече, следващата кандидатурата е потвърждение на това. През 2019 г. БСП подкрепи Румен Томов, но днес срещу него изправят бившия областен управител и заместник-министър на МРРБ от последния служебен кабинет (назначен от президента Радев с премиер Гълъб Донев) Николай Шушков, който се сочи като един от фаворитите за балотаж. 

Николай Шушков е издигнат от Инициативен комитет, като освен БСП, го подкрепи и коалиция "Левицата".

Интересни са имената, които влизат в Инициативния комитет зад него. Начело е емблематичният бивш кмет (2002-2007 г.) на Благоевград Лазар Причкапов, който е и първи секретар на ОК на Българската комунистическа партия и член на ЦК, но изключен от БКП. Шушков беше зам.-кмет на Причкапов през 2005 г., като е работил с него в ръководството на общината още преди 1989 г.

В Инициативния комитет е и последният армейски генерал от соц. времето ген. Любен Петров, както и над 40 известни и авторитетни благоевградчани. Сред тях певицата Мая Нешкова, музикантът от ФСБ Косьо Цеков, солистката на ансамбъл "Пирин" Руска Стоименова, националът от САЩ'94 Петър Михтарски, бизнесмени, лекари, включително д-р Милен Врабевски и основателят на Икономическа зона "Тракия" инж. Пламен Панчев. 

Иначе Шишков е познат на местните. Близо 20 години е работил в системата на митниците, като е бил и директор на Регионалната митница в София. Има опит и професионални умения, придобити от работата му в областта на международния транспорт и логистика. Бил е ръководител на Митнически департамент на компанията-оператор на Пристанище "Солун" Thessaloniki Port Authority S.A. dry port Sofia - "ТПА" София" ЕАД. Висшето си образование е завършил в Полтавския университет по икономика и търговия в Украйна. Има собствен бизнес с международни товарни превози.  

В кампанията си Шушков подчертава нуждата от създаване на възможности за младите хора да работят във високотехнологични икономически сектори, да получават по-високи доходи, за да остават в града и да отглеждат децата си там. "Без икономика на бъдещето, без образовани млади хора, не може да променяме градската среда, условията на труд, живот, спорт и забавления, няма да има качествени здравни и социални услуги, няма да може да израстваме културно и духовно", отбелязва той, цитиран от БТА. Още при обявяването на кандидатурата си се ангажира да води позитивна кампания. 

Има ясна визия къде е най-подходящото място за развитие на индустриална зона - района на р. Струма покрай магистралата и Е79. Твърди и че идеята на опонента му Илко Стоянов за индустриална зона не може да се реализира заради претенции на държавата за имота. Гордее се и с факта, че като областен управител е спрял "друга недомислица на кмета", като е върнал решението за аквапарк "Бачиново", така предотвратявайки по думите му "непрозрачното изхарчване на милиони от парите на благоевградчани".

"Трябва да разглеждаме зоната между Благоевград, Симитли до Дупница като голямата икономическа зона на Югозападна България", казва Шушков. 

Уверен е, че в града могат да се открият между 5000 до 7000 работни места, а "икономиката не е само в предприятията, но и приветливата градска среда, стандарта на живот, културата, спорта, забавленията". 

"Продължаваме промяната - Демократична България" обаче също са решени да вземат колкото може повече областни градове. За Благоевград залагат на Методи Байкушев - още един адвокат, който ще мери сили с колеги по професия. 

Методи Байкушев

Снимка: БТА

Още в началото на кампанията той влезе в сблъсък с Илко Стоянов, когото даде на съд за клевета и му поиска обезщетение заради "клеветнически твърдения, уронващи престижа му и дискредитиращи професионалния му опит". В дебат по bTV на 3 октомври Стоянов казал, че Байкушев "никога не съм бил собственик в адвокатска кантора". 

"Стоянов директно ме обвини, че представям "фалшива визитка" в качеството си на кандидат за кмет на Благоевград и по този начин се опита да внуши на зрителите, че заблуждавам избирателите - каквото всъщност самият Стоянов извършва", аргументира се Байкушев във Facebook. И добавя, че е съдружник в кантората "Димитров, Петров и Ко" от 19 септември 2011 г. до 2022 г., когато е напуснал във връзка с участието му в кандидатската листа за народен представител на изборите през октомври. "След това, през 2023 г., отново за кратко, бях съдружник в дружеството, до решението ми да участвам в местните избори в Благоевград като кандидат за кмет", обяснява още Байкушев в мотивите за жалбата. 

Иначе и той е родом от Благоевград, а за неговите 42 г. биографията му е доста дълга. Започва кариерата си през 2006 г. като младши адвокат в адвокатско дружество, а след шест години става управляващ съдружник. През 2020 и 2022 г. Байкушев е включен в списъка на най-влиятелните експерти по международен арбитраж в Централна и Източна Европа (CEE Arbitration Powerlist) на Legal500 и в списъка с арбитри към Чешкия арбитражен съд и Арбитражния съд на Рига.

Байкушев е бил Генерален секретар на Националния комитет в България на Международната търговска камара и член на комисията, която номинира арбитри по арбитражни дела пред най-големия арбитражен съд в света.

През 2008 г. е хоноруван асистент по гражданско процесуално право в Югозападния университет "Неофит Рилски". През 2017 г. и 2018 г. преподава "Бизнес право" в Американския университет в България. Бил е лектор на различни международни арбитражни форуми в Париж, Прага, Солун, Краков и София.

Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е преминал през редица допълнителни обучения. Семеен, с двама синове.

Като ценности, които ще следва, ако бъде избран за кмет, завява "прозрачност и достъпност", "хората решават за приоритетите", "компетентност и ефективност". Ще работи за създаване на co-working пространства, за връзка между локалното срещу КАТ и детелината на Струмско, за свързване на Зелендолско шосе с Покровнишко шосе с още една артерия, за намиране на нови пазари на съществуващите работодатели.  

Още един адвокат и народен представител от настоящия парламент влиза в надпреварата за Благоевград - Цвета Рангелова от "Възраждане". 

Цвета Рангелова

Снимка: БТА

Тя завършва висшето си образование в Югозападния университет "Неофит Рилски" със специалност "Право" и от 23 години работи по професията си. Член е на Адвокатски съвет при Адвокатската колегия в Благоевград. Освен това е областен координатор на партията, беше депутат и в предишното Народно събрание. В 49-ия парламент е член на Комисията по правни въпроси и на Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност. 

Програмата на Рангелова, която е и водач на листата с кандидати за общински съветници, включва приоритети, сред които повече обществени допитвания, което, по нейните думи не е задължително да се случва само под формата на референдуми, но и с по-широк обществен дебат по различни теми.

Приоритетите включват и мерки за подобряване сигурността и защитата в общината с ефективно ползване на видеонаблюдението и неговото разширяване; изграждане на съвременна и достъпна градска среда; балансирано развитие на кварталите на Благоевград и околните села. Мерки са предвидени за младите семейства, сред които е осигуряване на средства за купуване на училищни униформи за учениците в общината.

Кандидатът за кмет от "Възраждане" на Благоевград включва в програмата си и мерки за ангажиране на млади хора в общината, както и за преодоляване на проблема с дефицита на медицински специалисти в областната болница. 

Венелин Трошанов

Снимка: Инициативен комитет

Като независим кандидат, подсилен от Инициативен комитет, в кметската битка влиза и Венелин Трошанов, който беше заместник-кмет по строителството по време на управлението на Румен Томов. Той също е сред младите кандидати за местната власт - на 34 г. 

Родом е от Благоевград, трето поколение строителен инженер и собственик на строителна фирма. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия със специалност "Строителство на сгради и съоръжения". 

Не изграждането на индустриална зона ще реши проблемите на общината с работните места, а стимулирането на малкия и среден бизнес, според независимия кандидат.

Строителството на нови детски градини и ясли е сред приоритетите му. В сектор "Образование" предвижда делегирани бюджети за детските градини, строителство на нови гради и ясли, реновиране и модернизация на съществуващите. Ще работи и за изграждане на детски площадки за деца със специални потребности в детските градини и ясли, в централната част на града, кварталите и малките населени места, обещава Трошанов. Предвижда и интегриране на културата като основен елемент в образованието и увеличаване на заплатите на творците в общинските културни институти. Иска да превърне Благоевград в "модерен, иновативен, зелен и умен град". 

Част от приоритетите му са реновиране на съществуваща и изграждане на нова пътна настилка; нова ВиК инфраструктура; нова дъждовна канализация; корекция на всички дерета; подмяна и изграждане на улично осветление; ремонт и модернизация на мрежата от гари и спирки; хигиенизиране на Общината; транспорт до ски местност "Картала". Стига и още по-далеч, като обещава ремонт на многопрофилната болница, на спешната помощ и на детското отделение, изграждане на паркинг пред лечебното заведение. В предизборната му програма са включени още реконструкция на подлези, изграждане на подземни депа за отпадъци, разширяване на местата за отдих, създаване на инфраструктурни условия за хора в неравностойно положение, на библиотека за незрящи и др. 

Кирил Габеров

Снимка: НДСВ

НДСВ също се включва със свой кандидат в надпреварата за Благоевград в лицето на Кирил Габеров. 

"На тези избори за органи на местната власт НДСВ отива в по-добра кондиция. За самочувствието на членовете, ръководството и симпатизантите говори фактът, че на 11 места кандидати на НДСВ се прицелват в кметския стол", заявиха от партията. 

Кандидатът им е юрист по образование, с опит в структурите на общинската и държавната администрация. Роден и израснал в Благоевград, през 2002 г. завършва специалност "Право" в Югозападния университет "Неофит Рилски".

Габеров има опит в ръководенето на екипи, с над 20-годишен опит е и в областта на административното и гражданското право. Участвал е в симпозиуми, обучения и професионални семинари в Европа и Азия. Работил е в Областната администрация в Благоевград, както и в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и в Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Атанас Киряков

Снимки: БТА, Facebook/Атанас Киряков

Атанас Киряков от ПП "Национално движение за права и свободи - НДПС" за втори път ще се пробва в кметската надпревара. Той беше кандидат и през 2019 г. В Благоевград партията регистрира листа със само един кандидат за общински съветник, който е именно Киряков. 

Топлата минерална вода е най-голямото природно богатство на града ни, убеден е той. Затова обещава: "Ще построя на подходяща локация един нов, модерен, общински Балнеосанаториум с лековитата топла минерална вода, за здраве и радост на жители и гости на Благоевград". 

Елена Атанасова

Снимка: Facebook/"Партия на зелените" - Благоевград

За кметския пост ще се борят още Елена Атанасова от "Партия на Зелените". Тя беше общински съветник в периода 2011-2015 г.

Висшето си образование Атанасова завършва в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград със специалност "Театрално изкуство". Съдружник е в две фирми. Влиза в надпреварата със заявката да е опозиция на Илко Стоянов и Румен Томов.

"Не само аз - всички виждаме, че Благоевград стремглаво върви към дъното. По улиците няма хора, но за сметка на това е пълен с гладни и озлобени бездомни кучета. Всичко тъне в мизерия и тъмнина. Няма работа, затова хората са принудени да търсят препитание в съседни общини. Тези, които са останали още тук, са в категорията на работещите бедни, принудени да вземат неплатен отпуск, за да ходят на Запад да берат ягоди и грозде, та да изкарат малко пари за зимните сметки. Всеки ден затваря магазин или заведение. Благоевградчани затъват с всеки изминал ден. Дори теменужките, за които настоящата управа хвърля всяка пролет хиляди левове, не могат да оправят настроението ни, защото умират за една нощ", казва тя във Facebook. 

Според Атанасова това "не може да продължава така", трябват спешни реформи в управлението на Благоевград, затова и влиза в надпреварата.  

И още един кандидат за надпреварата в Благоевград - това е Александър Тодоров, който ще се състезава с изброените дотук, подкрепен от партия "Средна европейска класа".  

Прогнозите

Според социолога "Маркет ЛИНКС" Добромир Живков в Благоевград ще наблюдаваме "битка и на партии, и на личности". Много по-вероятно е там да има балотаж, отколкото кметът да бъде избран от първия път.

Според Живков настоящият кмет Илко Стоянов изглежда с най-добра позиция в началото на предизборната кампания", каза пред bTV социологът в началото на октомври. 

На второ място по подкрепа в Благоевград е кандидатът на БСП Николай Шушков, а на трето този на ПП-ДБ - Методи Байкушев.

Изводите са на база данни от експресно регионално проучване, проведено сред 400 души, имащи право на глас, в община Благоевград по поръчка на bTV в периода 29 септември - 2 октомври по метода "пряко лично интервю" и "телефонна анкета".

Според Живков "битките по места ще са показателни за това доколко партиите успяват да отговарят на очакванията на избирателите. "Любопитното, което ще наблюдаваме, е партийна динамика - един кандидат е бил от една партия, сега е подкрепен от друга", добавя социологът. 

"Можем да очакваме по-ниска избирателна активност в сравнение с последните местни избори, която беше 58% за Благоевград. Понастоящем около 52% декларират готовност и желание да гласуват на предстоящите избори, но в течението на кампанията една успешна мобилизация може да доведе до нарастване на избирателната активност", допълва Добромир Живков.