Според изявление на председателя на СДСМ Зоран Заев тази партия вече не е македонска. СДСМ, воден от Заев, се бори за албански гласове, става част от албанския политически блок и претендира да вземе гласове от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ и Алианса на албанците. Той вече претопи Беса в своето членство и Беса съществува на политическия пазар само технически, а по същество няма членство, пише в. "Вечер.

След като изпълни по-голямата част от Тиранската платформа, което бе условието от миналите избори да получи албански гласове, а ДСИ да им бъде коалиционен партньор, сега СДСМ няма какво да предложи на албанците в Македония, от които очаква гласове, и ДСИ взима инициативата в свои ръце.

Получихме това, което поискахме, смятат в ДСИ, но сега някой трябва да го приложи и води до пътя за създаване на трета албанска държава в региона. А това е възможно да стане най-бързо и най-ефикасно, ако албанец стане премиер.

Заев иска гласовете на албанците, но не в своя вреда. СДСМ предлага същото, каквото и ДСИ, но Заев да бъде премиер, който ще изпълни и приложи всички искания на албанците. В тази борба на СДСМ и ДСИ македонците никой не ги пита за нищо, нито пък гласовете на македонците са важни за Али Ахмети или за Зоран Заев

Но за щастие съществуват други политически опции за македонците, турците, ромите, сърбите, които не се основават на търговия с албански гласове.

Лидерът на ДСИ Али Ахмети поиска на 18-ата годишнина на партията албанец за премиер и това предизвика редица реакции сред политическите субекти в страната. СДСМ като коалиционен партньор заяви на ДСИ, че ако това е условие за правителствена коалиция, тогава ДСИ няма да бъде част от бъдещото правителство. За албанските партии тази идея на ДСИ е популистка, а Ахмети няма легитимност да говори за нуждите на гражданите.

В обръщението си по повод пълнолетието на партията, в което Ахмети говори за придобивките на албанския народ през изминалите 18 години, между другото казва, че следващата цел, която албанците в Северна Македония трябва да постигнат, е премиер албанец.

Тръгнахме по този път заедно преди 18 години. Заедно се справихме с всяко предизвикателство и вярваме един в друг. Заедно определихме и постигахме нашите цели и на тази толкова важна годишнина за всички нас заедно ще определим нашата следваща цел, започвайки от следващите избори. Да реализираме целта, да изберем ценена, уважавана и доказана личност, тя или той, когото ще изберем заедно, за първия албанец премиер на страната, заяви Ахмети.

За премиер може да бъде посочен всеки гражданин, който може да си осигури подкрепата на най-малко 61 депутати, заяви на Ахмети лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Ако СДСМ спечели изборите, аз съм кандидат за министър-председател и ще бъда премиер, който ще се бори за еднакво по-добър живот на всички граждани на Северна Македония, нещо, което доказах с всички мои политики през изминалите години. Съответно, ако ДСИ има такова условие за управляваща коалиция, тогава ДСИ няма да бъде част от бъдещото правителство, реагира Заев в публикация във Фейсбук.

И лидерът на Беса Билял Касами реагира във Фейсбук, оценявайки, че идеята на ДСИ при обстоятелства, когато вече има определени списъци с кандидати за депутати и изборен процес в пауза, е популистка, с цел да се съберат политически точки.

Хвърлянето на тази идея в този момент може да се тълкува по-скоро, че ДСИ ще отиде в опозиция и ще се оправдае пред своите избиратели, че не са получили премиер от своите редици и трябва да отидат в опозиция. Не е спорно, че албанците в бъдеще могат да имат премиер в Северна Македония, но трудно това ще бъде кадър на ДСИ, докато те не се борят с престъпността и корупцията в тяхната партия. Албанците в Северна Македония отдавна се срамуват да се идентифицират с политиките и политиците в ДСИ, които потъпкваха всичко албанско по време на своите 18 години на власт, написа Касами във Фейсбук.

Според него неуспехите на 18-годишното управление на ДСИ не могат да бъдат покрити, както каза, "с пускането на мухи" за искане за албанец премиер.

Подобно становище изрази и Алиансът на албанците, който чрез декларация характеризира 18-годишното управление на ДСИ като години, изпълнени с неуспехи, неизпълени обещания и корупционни скандали.

Ако Демократичният съюз за интеграция беше изпълнил дълга си към гражданите за всички дадени обещания и ако беше искрен в идеята за албанско управление, а не консенсусно, вие бихте подкрепили кандидата за албански президент на президентските избори. Но вие взехте решение за консенсусен президент, а тази подкрепа бе само ваша политическа игра в замяна за партийни интереси с цел да победите в няколко общини на местните избори, които знаехте, че сте изгубили, посочи Алиансът на албанците в декларация.

В страната още не е определена дата за произвеждане на предсрочните парламентарни избори. Изборите трябваше да се състоят на 12 април, но бяха отложени заради епидемията с коронавируса. Оттогава партиите не могат да се договорят за дата за избори. СДСМ като последен срок предлага 5 юли, докато ВМРО-ДПМНЕ остава на становището, че избори в този период не са възможни заради сегашната ситуация с коронавируса.