Премиерът на Северна Македония Зоран Заев внесе оставката си в парламента, предаде агенция МИА.

Оставката ще бъде доставена на президента Стево Пендаровски, който след това трябва да уведоми председателя на парламента Талат Джафери за номинирането на нов служебен премиер.

След това Джафери трябва да насрочи заседание, на което да се констатира оставката на премиера и на другите членове на правителството и да бъде гласуван съставът на служебното правителство.

Както вече е известно, според споразумението на политическите партии премиер на служебното правителство ще бъде досегашният министър на вътрешните работи Оливер Спасовски, а по предложение на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ министри на вътрешните работи и на труда и социалната политика ще бъдат Наке Чулев и Рашела Мизрахи.

Няколко часа по-късно президентът на Северна Македония Стево Пендаровски връчи мандат за съставяне на служебно правителство на досегашния министър на вътрешните работи Оливер Спасовски, съобщава електронното издание на вестник "Слободен печат".

Спасовски благодари за връчения му мандат и каза, че като служебен премиер ще направи всичко възможно държавата да продължи напредъка си и да има честни и демократични избори.

Съставът на служебното правителство трябва да бъде гласуван в парламента до полунощ днес. Служебното правителство се формира 100 дни преди предсрочните избори.