Облечени в бяло и с цветя в ръце, беларуските жени излязоха по улиците в безпрецедентна демонстрация на женска солидарност с призивите към президента Александър Лукашенко да се оттегли от поста, приканвайки и други жени, които са си у дома или зад граница, да се присъединят към тях, пише Белинда Голдсмит от Фондация Томсън Ройтерс, цитирана от БТА.

Наричани "Жените в бяло", демонстрантките организираха протести в Минск, но също така в Германия, Полша, Белгия, Украйна и Русия, за да поискат прекратяване на насилието, избухнало след оспорваното преизбиране на Лукашенко на президентския пост на 9 август. Видео в социални медии с хаштага #she4belarus, публикувано през уикенда, призоваваше и други жени да се присъединят към протестите.

Стотици хиляди демонстранти се включиха в протестите в през последните девет дни, полицията задържа 7000 души, най-малко двама души починаха, а видеокадри на побоища и с твърдения за насилие в затворите обиколиха интернет.

Наталия Харитянюк, 35-годишна преподавателка по английски, казва, че участва ежедневно в протестите, облечена в бяло и че ще продължи да го прави, докато ситуацията не се промени.

"Това женско движение беше такъв шок и изненада и сега всички жени се питаме къде сме били досега", казва Харитянюк, която има 7-годишен син.

"Сега не става дума само за политика. Става дума за семейния живот, за отношенията със съпрузите. Нашето общество е много патриархално, но когато революцията приключи, това трябва да се промени", добавя тя.

Много жени излязоха по улиците на бившата 9,5-милиона съветска република за първи път в живота си, за да протестират заради изборите, които според опоненти на Лукашенко са фалшифицирани, за да му осигурят шести президентски мандат след 26 години на власт.

Лукашенко отрича да е изгубил вота и се позовава официалните резултати, които му отреждат над 80 процента от гласовете. Но стачки обявиха и работниците в някои от най-големите промишлени предприятия в страната, които са гръбнакът на икономическия модел на Лукашенко в съветски стил.

Снимка: Twitter/Franak Viačorka

Друга Наталия, също 34-годишна учителка по английски език, която не иска да съобщава истинското си име, за да гарантира сигурността си, казва, че никога не е била на протести преди това, но се е присъединила, след като е видяла плановете на групата на майките първо в приложението Вайбър, а после и в Телеграм.

Тя разказва, че първо е била уплашена, но после се е успокоила, когато видяла колко много жени са се включили в мирните протести, посъветвани да си носят торбички за смет и храна и вода, които да споделят с другите.

"Никога преди не съм виждала такава солидарност между жените, тъй като ние сме доста пасивни, но сега сме много единни", казва тя по телефона от Минск, където живее със съпруга си и трите си деца.

"Жените не искат просто да си стоят у дома и да готвят супа. Да видиш толкова много жени, облечени в бяло, усмихнати и с цветя - това беше вдъхновяващо и сега аз вярвам, че жените в Беларус ще постигнат нещо много по-значимо", допълва Наталия.

Тя казва, че е важно, че жените са навън заедно с трите жени, станали главен символ на опозицията. Основният кандидат за президент на опозицията, 37-годишната Светлана Тихановска, която миналия вторник избяга в съседна Литва, призова за повторно преброяване на бюлетините.

Тихановска обяви кандидатурата си, след като съпругът й, който е блогър, беше арестуван през май, казвайки, че просто е искала да го подкрепи. Тя включи в кампанията си още две жени, на които беше забранено да участват във изборите - Вероника Цепкало, която също избяга от Беларус, и Мария Колесникова, която продължава да е в Минск и да призовава за свободни и справедливи избори.

"Ние искаме избори, в които можем да вярваме, и искаме всички задържани да бъдат освободени. Колкото повече жени навсякъде в Беларус могат да се присъединят към нас, толкова по-добре", казва Наталия, участвала досега в четири протеста.

Към протестите се присъединиха и беларускини, живеещи в чужбина. Те призоваха и други да се мобилизират с хаштага #she4belarus и да се включат в глобалния натиск, за да накарат Лукашенко да се оттегли от поста.

Тридесет и четири годишната Ханна Щеле, висш мениджър в благотворителния сектор, която живее в Германия и Русия през последните 12 години, се присъедини към протестите в Брюксел миналата седмица и планира да участва и в други демонстрации.

"Не можем просто да наблюдаваме какво се случва и да не правим нищо. Тук вече не става дума за избори, а за сигурността на хората, които протестират, без да проявява насилие", казва тя. "Трябва да окажем натиск на Европа", допълва Ханна.