Украйна отзова посланика си в Беларус за консултации във връзка със събитията след президентските избори. Това съобщи украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от ТАСС.

"Взех решение да извикам посланика на Украйна в Беларус Игор Кизим за консултации в Киев за оценка на перспективите пред беларуско-украинските отношения при новите реалности", заяви министърът, цитиран от пресслужбата на ведомството му. "За пръв път в историята прибягваме до подобна стъпка в отношенията с Беларус и правим това единствено заради недопустимите действия на Минск".

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обеща нови президентски избори, съобщи РИА Новости. Те обаче ще се проведат едва след промени в Конституцията, поясни държавният глава.

В Беларус могат да бъдат произведени нови избори, ако бъде приета нова Конституция на всенароден референдум, заяви президентът Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Трябва да приемем нова Конституция. Вие трябва да я приемете на референдум, защото предишната Конституция приехме с референдум, а според новата Конституция да се провеждат, ако искате, избори и за парламент, и за президент, и за местни власти", заяви той по телевизия "Беларус-24".

Същевременно беларуската Централна избирателна комисия зави, че няма основания президентските избори да бъдат признати за недействителни. Заключението е публикувано на сайта на беларуската ЦИК в отговор на постъпилите жалби и искания за повторно преброяване на гласовете.

"Заявителите не са представили пред Централната избирателна комисия данни, които да сочат, че резултатите от изборите са били установени неправилно от комисиите в избирателните секции", заяви комисията и подчерта, че не може да се удовлетворяват жалби, които се основават на предположения.

Той разкри още, че до сега са му предложили два варианта на нова конституция, които той е отхвърлил, тъй като са били почти идентични с действащата.

Междувременно външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб обяви, че "Обединеното кралство не приема резултатите от президентските избори в Беларус".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък каза, че ситуацията в Беларус е ужасна и САЩ внимателно следят случващото се там, предаде Ройтерс.

На 9 август в Беларус се състояха избори, които според опозицията са били фалшифицирани. За техен победител с почти 80 сто бе обявен беларуският лидер Александър Лукашенко. Жестокото разпръскване на протестните демонстрации бе осъдено от Европа. Днес беларуският лидер заяви, че иска да предаде част от властта след произвеждането на референдум за нова конституция. Според коментатори това явно е опит да се успокоят хилядите протестиращи и стачкуващи.

Вашингтон вече призова да се спазват свободите на демонстрантите и прикани властите да започнат диалог с гражданското общество, предаде Франс прес.