НАТО отхвърли твърденията на беларуския президент Александър Лукашенко, че струпва сили близо до западната граница на Беларус, но подчерта, че следи внимателно събитията в бившата съветска република, предаде Ройтерс.

По-рано днес Лукашенко заяви, че танкове и самолети на НАТО са разположени на 15 минути разстояние от беларуската граница. А беларуската армия започна учение край границите с Полша и Литва.

"Няма струпване на сили на НАТО в региона. Мултинационалното присъствие на НАТО в източната част на алианса не е заплаха за никоя страна. То има само отбранителни цели, пропорционално е и има за задача превенцията на конфликти и съхраняването на мира", заяви говорителка на НАТО, като призова Беларус да гарантира основните свободи, включително и правото на мирни демонстрации.

Литва не е военна заплаха за Беларус, заяви днес литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис, в реакция на твърденията на Лукашенко, че НАТО струпва сили на западната беларуска граница.

"Кризата в Беларус е политическа и всякакви твърдения на беларуското ръководство за вмешателство на чужди държави или за заплаха, идваща от тях, са опит за прехвърляне на вината и за оправдаване на собствените действия", заяви Кароблис пред Ройтерс. Всички международни военни учения в Литва се провеждат в съответствие с дългосрочен график, изтъкна министърът. Литва бе домакин на военни маневри от 2 до 14 август, в които участваха 1100 литовски войници, 200 американски войници и 10 американски военни хеликоптера, дошли от Полша, заяви говорител на литовската армия. За този месец не се планират повече учения, каза още говорителят.

Твърденията на Лукашенко за струпване на силите на НАТО са лъжа и имат за цел да създадат оправдание за отправянето на призив за помощ към Русия, заяви литовският външен министър Линас Линкевичус. Евентуална руска интервенция окончателно ще съсипе независимостта на Беларус. Жалко, написа в Туитър Линкевичус.