Сърбия се готви за парламентарни избори в неделя в една не истински напрегната атмосфера: събранията бяха отменени заради коронавируса и изборите са бойкотирани от половината от опозицията, което предвещава нова победа на управляващата партия.

Изборите се осъществяват в сянката на силния човек в Белград - президента Александър Вучич. Той не участва в тях, но името му фигурира върху изборните бюлетини в качеството му на лидер на Сръбската прогресивна партия /СПП/, която е на власт от осем години.

Опозиционните партии, които бойкотират парламентарните избори, обясняват, че свободни избори са невъзможни заради деформацията на медийния пейзаж и ерозията на демокрацията, за които обвиняват държавния глава.

Но опозицията, която се сближава единствено от общата си ненавист към Александър Вучич, е минирана от разногласия. Някои от основните партии бойкотират изборите, докато двайсетина малки формации ще участват в изборната надпревара.

Според социологическо проучване на агенция Фактор плюс СПП би могла да спечели 60 процента от гласовете, изпреварвайки Социалистическата партия на Сърбия /СПС/ - неин партньор в управляващата коалиция, който получава около 12 процента подкрепа.

С пандемията от новия коронавирус и призивите за бойкот най-голямото неизвестно остава участието на 6,5 милиона избиратели, фигуриращи в избирателните списъци, включително тези от диаспората.

Според Фактор плюс 34 процента от избирателите няма да отидат да гласуват, а 20 процента казват, че не са решили.

 Смокинов лист

Привържениците на неучастие в изборите финансираха иронични телевизионни реклами, за да спечелят избирателите за своята кауза.

"Има толкова неща, които вие бихте могли да правите на 21 юни. Въпросът е: какво например?"

Сред възможните опции - градинарство или кръстословици, "най-добрият начин да използваш химикалка този ден".

Държавният глава, който бе два пъти премиер преди да поеме президентския пост, критикува бойкота като истинска заплаха за демокрацията. Той обвинява опозицията, че го използва като смокинов лист, за да прикрие своята непопулярност.

На 50 години президентът е по-популярен от всякога, според социологическите проучвания, които показват, че той излиза подсилен от санитарната криза.

Макар случаите на заразени да бележат леко увеличение след отмяната на ограничителните мерки, Сърбия, която има около 260 починали от вируса, избегна катастрофалните сценарии, преживени на други места.

Парламентарните избори, предвидени за април, бяха отложени, но произвеждането им бе осигурено.

Неизвестното с премиера

Но публичните събирания бяха отменени за сметка на виртуални събирания с президент, обграден от свои привърженици чрез стотици екрани.

"Не съм дошъл днес, за да кажа: гласувайте за нас, ще има мед, мляко и цъфнали дървета", каза той наскоро при една от тези срещи. "Но мога да ви кажа, че през 2025 г. ще имате средна заплата от 900 евро", или почти двойно на сегашната средна заплата от 500 евро.

Сръбският президент по конституция има представителна роля, но Александър Вучич безспорно е този, който взима решенията. Той доминира до такава степен, че името на бъдещия премиер, в случай на победа, не бе обявено. Предизборните плакати не съдържат абревиатурата СПП, а провъзгласяват: "Александър Вучич за нашите деца".

Анализатори смятат, че политическата игра е изкривена.

"Медийната среда не е свободна, институциите не са независими, поради което е много трудно да се противостои на властта по време на избори", казва за АФП Флориан Бийбър, специалист по Балканите.

Неправителствената организация Фрийдъм хаус смята, че Сърбия вече не демокрация, а "хибриден режим", след години на "упражняване на контрол върху държавата, злоупотреба с власт и силови тактики".

Даница Янкович, пенсионерка от Белград, защитава държавния глава. "Той се старае с всички сили и работи много за своя народ", заявява тя пред АФП.

Други като Драгана Михайловски, 46-годишна банкова служителка, мислят, че да останеш вкъщи е най-добрият начин да изразиш позицията си.

"Макар че опозицията, която бойкотира изборите, изглежда слаба и не представлява безусловно моето политическо мнение, аз няма да отида да гласувам, защото това, което прави Вучич е нетърпимо".

Превод БТА