След заседание късно снощи на Съвета за национална сигурност сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната е изправена пред изключително офанзивно действие на чуждестранни служби, съобщава белградският вестник "Блиц", предава БТА.


Вучич каза, че заседанието на Съвета за национална сигурност е било проведено само с една точка в дневния ред - разузнавателна дейност против Сърбия, необходимост от предприемане на мерки за контраразузнавателна защита на страната в бъдеще и укрепване на капацитета на защита на Сърбия от такава дейност.

Вучич подчертал, че Сърбия е подложена на силна разузнавателна дейност от много страни като изтъкнал, че на територията на Рашка се появяват в свои униформи военни пратеници, които в 90 процента от случаите са винаги представители на военноразузнавателните служби, и които водят там разговори за политически решения, които биха рушили Сърбия.

Реакцията на държавата на това е била силна и тези лица повече няма да имат достъп по който и да било начин, нито с информации или събития от значение в Сърбия. Става дума за представители на австрийски, германски и български служби, подчертал Вучич.

Припомняме, че председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово Милован Дрецун заяви пред сръбската държавна телевизия, че България провежда хибридни атаки в Сърбия.Преди няколко месеца, депутатът изказа мнението, че екип от разузнавачи, сред които и българи, се опитват да блокират постигането на споразумение между Белград и Прищина и работят срещу интересите на Сърбия. Думите му породиха дебат и у нас .