Бившият сръбски премиер и лидер на Новата партия Зоран Живкович обяви на пресконференция в Белград, че Сърбия защитава българския бизнесмен Цветан Василев, който се издирва с червена бюлетина от Интерпол, и отказва да го екстрадира в България, защото "финансира  Сръбската прогресивна партия (SNS) на президента Александър Вучич и Социалистическата партия на Сърбия (SPS) на външния министър Ивица Дачич.

Живкович се изправи пред журналистите в сградата на Скупщината в сръбската столица.

"На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата", добави бившият премиер. 

Той показа снимки на Цветан Василев и бившия сръбски президент Томислав Николич, които са били направени в деня, когато фабриката е била приватизирана.

"Николич не беше просто до него. Те си говореха. Той (Цветан Василев - бел.ред) му бе спонсор и там където бе Николич, сега е Александър Вучич. По-късно заводът фалира, а задълженията му бяха опростени", добави Зоран Живкович.

Политикът призова сръбския президент, „който отговаря за всичко по света и във Вселената“, както и компетентните съдебни органи да отговорят на искането за екстрадиция на българския бизнесмен. По думите на Живкович, подобни събития обясняват защо европейската интеграция на Сърбия е бавна.

Изявлението на бившия сръбски премиер идва само ден, след като главният прокурор Иван Гешев поиска от европейските институции съдействие за екстрадирането на Цветан Василев, който от години се укрива в Сърбия. В писмото му се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.