Президентът на Сърбия Александър Вучич призова всички сърби и особено живеещите в Хърватия, да дойдат в неделя, на 4 август, в 19 часа при манастира Крушедол, за да отбележат годишнината от хърватската операция "Буря", за която каза, че е най-голямото етническо прочистване сред Втората световна война.

За телевизия Пинк Вучич каза, че Сърбия приема, че е вършила престъпления на определени места и не бяга от отговорност, но е "горд, че сърбите отбелязват Ясеновац, "Буря", гибелта на сърбите в Подрине, трагедията с бомбардировките на НАТО, както и страданията на други народи". "Това са неща, които говорят за силната позиция на Сърбия, защото се осмеляваме да говорим за себе си, за своята болка и мъка", каза Вучич за Пинк, цитиран от БТА.

Президентът заяви, че Сърбия трябва да гради по-добри отношения с Хърватия въпреки че хърватите се радват на операция "Буря".

"Буря" е операция на хърватските въоръжени сили, която бе проведена на 4-5 август 1995 г. В резултат бе ликвидирана самопровъзгласилата се Република Сръбска Краина на територията на Хърватия. По време на тази операция бяха убити до 2,5 хиляди сърби, също толкова изчезнаха безследно, а почти 250 000 напуснаха земите си и се спасиха в Сърбия. В Хърватия тази операция се смята за освобождаване от сръбската окупация и е официален празник.

Александър Вучич каза още, че няма да позволи на опозицията да попречи на провеждането на изборите (които ще се състоят догодина) и че това е едно от най-тежките престъпления.

"Няма да гледате този филм", категоричен е Вучич и добави, че поотделно Движението на свободните граждани е единственото, което преминава петпроцентната бариера за влизане в парламента от партиите, които подписаха "Споразумението с народа".