Министър-председателят Бойко Борисов апелира към всички да изгледат внимателно брифинга на началника на оперативния щаб срещу коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски. Той призова гражданите да осъзнаят общата отоворност на действията.

"Моля, изгледайте брифинга на генерал Мутафчийски! Гледайте го - гледайте с разума, сърцето си и всичките си сетива. Чуйте упрека му, болката му, гнева му. Осъзнайте отговорността му - неговата и на всички лекари, медицински сестри, санитари, учени, полицаи, щаб, РЗИ, местни власти. Слушайте всяка дума! Сега всичко зависи от нас, защото държавата - това сме ние!", написа Борисов във Фейсбук.

Министър председателят обясни и как е протекъл разговорът с Румен Радев, при който президентът беше информиран за новата ситуация с коронавируса:

"Единни трябва да бъдат и институциите в борбата срещу пандемията, така че българските граждани да имат непоколебимо доверие в държавата в този момент и да са сигурни, че тя ще работи изцяло в техен интерес. Това заявих в телефонен разговор с президента Румен Радев. Човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби. В хода на разговора подчертах, че за да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство."

По-рано днес председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет съобщи, че общият брой на регистрираните към днешна дата в България случаи на COVID-19 е 41. В емоционално обръщение той обяви, че ще предложи предприемане на възможно най-твърди мерки за справяне с проблема.

"Опитайте се да спасите вашите възрастни родители, вашите баби и дядовци", призова ген.-майор Мутафчийски и добави, че "трябва да намалим яростта на това, което идва към нас" и да се направи така, че да се намали броят на хората, които могат да се заразят с вируса.

"Предстоят ни времена на изпитания. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме, тези, които са ни дали живота, тези, които са ни отгледали, тези, които са треперели за нас, когато сме били малки, тези които се гордеят с нашите успехи. Ние не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие", заяви още ген.-майор Мутафчийски. Той добави, че трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, близките ни, възрастните ни родители, приятели и колеги.