Гладоморът в Украйна и някои други съветски републики по времето на Сталин - през 1932-33г., беше обявен за геноцид от българския парламент. 134 депутати приеха декларацията след повече от два часа бурни дебати. "Против" гласуваха само народните представители на "Възраждане", а депутатите от БСП напуснаха залата и изобщо не участваха в гласуването. По същия начин те напуснаха залата и сутринта, когато се почиташе паметта на жертвите на комунистическия режим.

Бившият ляв депутат обаче Явор Божанков подкрепи позицията на НС заедно с ДБ, ГЕРБ, ПП и ДПС. От партията на Стефан Янев в залата бяха само двама парламентаристи - единият се обяви "против", а другият беше "за".

Денят за почит към паметта на жертвите на принудителния глад от Сталинския режим у нас ще бъде отбелязван всяка последна събота на ноември.

Двата проекта на ГЕРБ и ДБ бяха обединени в един общ. Вносителят от "Демократична България" Стоян Михалев упрекна БСП, че не са се извинили, че досега са се снишавали през годините, докато са били на власт, и не са осъждали това престъпление срещу човечеството. Той разказа как малки украински деца са отивали в полето да търсят житни стръкове и съветската власт ги е разстрелвала, само защото са гладни.

"Поне от човешка свян да бяха излезли и казали, съжаляваме", обърна се към БСП депутатът от ДБ. И заключи, че е напълно удачно сравнението на Сталинска Русия и Хитлеристка Германия.

"Имало е масово изтребление", заяви и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Той разкритикува "Възраждане", които обявиха, че "естествено" няма да подкрепят декларацията. "Единственото, което ми идва е, че естествено оправдавате тези, които са извършвали изтреблението", коментира Атанасов. 

От "Възраждане" дори обявиха, че случилото се през 30-те години в Украйна не отговаря на критериите, за да бъде обявено за "геноцид". По-късно, скандализирана от позицията на партията, депутатката от ДБ Кремена Кунева отиде при депутатските банки на "Възраждане" и започна да им вика насреща "Анатема". Заради разправията водещият заседанието Росен Желязков побърза да даде кратка почивка. 

"Започнахме с оръжие, а завършваме с Голодомор", каза като обобщение на краткия живот на 48-ото НС соцдепутатът Борислав Гуцанов и обяви, че БСП ще бъде против тази декларация. "Да направим така, че ние да сме част от мирния процес, а не да даваме оръжия", призова той.

"За мен е достатъчно това, че днес сме пред голяма възможност да получим сериозен консенсус по темата и да измием лицето на това, което се е случвало в миналото и че българската страна се е скатавала. Снишаване, снишаване", възкликна Стоян Михалев.

"Не ви ли е неудобно точно вие да обсъждате Втората световна война, при положение, че има 50 млн. жертви от всички страни", възмути се Гуцанов, като добави, че Михалев го прави точно в деня на 80-та годишнина от Сталинградската битка. "Вие музикант ли сте, или сте историк, или народен представител? Твърде сте малък, за да обсъждате БСП, няколко пъти казах, че тази партия е на 130 години", ядоса се Гуцанов.

От ГЕРБ пък реагираха, че и този път депутатите от ДБ успели да намесят името на Бойко Борисов.

"Слава богу, не го обвинихте и за Голодомора", коментира Тома Биков. Но напомни, че лидерът на ГЕРБ е бил прав, като каза, че БСП се е променила. "Допреди няколко месеца бяхте в коалиция с БСП, сега ги нападате, явно има някаква промяна в тях", отбеляза Биков.

"Много е удобно да замесвате името на Борисов", добави и Десислава Атанасова, като препоръча на ДБ да си изяснят с коалиционния партньор изявлението, че бъдещата коалиция с ПП е отворена и за сътрудничество с БСП.

"Хайде да изясните, дали сте в морфичен дисонанс, обградени от апостоли на сатаната, които ви карат да говорите две противоположни едно на друго неща. Престанете с този странен, твърде объркан, предизборен политически пиар", призова шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Любен Дилов-син пък напомни, че политиката на Русия винаги е била имперска, която "прегазва съдби, цели народи, всякакви хуманитарни правила".

"Цялото НС днес каза от името на българите, че ние осъждаме една агресия - една държава нападна друга държава, дали е провокирана, или не, е друга тема, тя влезе с войски. За тази имперска политика имат принос и българските социалисти - първият министър-председател на Украйна се казва Кръстьо Раковски, едно от лицата в битката срещу украинците и волята им да са самостоятелен етнос", обвини на свой ред социалистите Дилов-син.

Той заключи, че тази политика на Имперска Русия е продължила и в Съветска Русия, а днес - в Русия на Путин. "И България е била жертва на тази политика в исторически план", сложи точка на дебата депутатът от ГЕРБ.

Гладоморът в Украйна бе обявен за геноцид и от Европарламента през декември миналата година.