Парламентарната комисия по външна политика одобри две проекторешения за обявяването на Гладомора в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид. В комисията приеха и консолидиран текст, обединяващ двете подобни проекторешения.

В текста, внесен от ГЕРБ-СДС, се казва, че с това решение, България ще се нареди сред страните, които категорично осъждат ужасяващите престъпления на съветския комунизъм.

Зловещите парелели на войната на Путин срещу Украйна със събитията от 1932-1933 г. станаха причина темата за Гладомора и неговото осъждане като акт на геноцид срещу украинския народ да бъде повдигната в редица национални парламенти, се посочва в мотивите на текста внесен от "Демократична България". В него се припомня, че наскоро резолюции за осъждане на Гладомора бяха приети в Румъния, Ирландия и Молдова и Германия, добавя БТА.

"Днес, повече от всякога, ние трябва решително да се обявим в подкрепа на възстановяване на историческата справедливост, да осъдим палачите и да почетем милионите невинни жертви на Гладомора. Вярваме, че с приемането на това решение България ще даде силен знак на солидарност със справедливата кауза на Украйна и днес, когато войната на Путин заплашва свободата и демокрацията в цяла Европа", се казва още в мотивите на проекторешението на "Демократична България".

В консолидирания текст се предлага всяка последна събота на ноември да бъде обявена за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна. Във връзка с това има и позитивно становище от Министерството на външните работи, каза председателят на парламентарната комисия Екатерина Захариева.

Големият глад през 1932-1933 година - Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали 7-8 милиона души, от които 3,5 милиона в Украйна, 2 милиона в Казахстан и Киргизстан и 2-2,5 милиона в Русия, припомня БТА.