Сенатът на САЩ оправда Доналд Тръмп и го спаси от отстраняване от президентския пост. Епопеята стигна своя логичен финал, пише днес в. "Росийская газета", цитиран от БТА.

Снощи сенаторите оправдаха президента и по двете обвинения срещу него в процеса - за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на Конгреса. Единственият републиканец, дръзнал да предприеме демарш срещу Тръмп, бе Мит Ромни, посочва вестникът, но вижда тук "по-скоро лично отмъщение, а не съгласие с аргументите на обвинението".

Иначе Тръмп успя да постигне желаното - вотът се раздели стриктно по партийни линии. Първо, с това президентът потвърди, че за момента е безусловен лидер на Републиканската партия. Второ, сега той има пълното право да настоява, че процесът срещу него не е бил предизвикан от обективни обстоятелства, а е бил еднопартийна интрига - пореден безуспешен опит на противниците му за реванш след изборното им поражение през 2016 г., коментира московският официоз.

Камарата на представителите може да започне нова процедура за импийчмънт на Тръмп, ако президентът наруши закона в близките месеци. Това заяви днес пред журналисти лидерът на сенатското демократично малцинство Чък Шумър, пише "Известия", като се позовава на сайта "Брайтбарт нюз".

По думите на Шумър доказателствата срещу американския лидер са били неопровержими и ако до три месеца Тръмп направи "грешна стъпка", Конгресът ще бъде принуден пак да гласува по обвиненията срещу него.

Резултатът от сегашния процес само укрепва позициите на Тръмп в предстоящите президентски избори - "в този смисъл демократите май постигнаха обратното: скроиха импийчмънт срещу самите себе си", цитира "Аргументи и факти" коментар на руския сенатор Алексей Пушков.

В речта си "За състоянието на съюза" преди гласуването в Сената Тръмп се спря основно на американската икономика и със задоволство констатира, че тя расте, отбелязва "Независимая газета".

"Радвам се да ви съобщя, че икономиката ни е в по-добро състояние отвсякога", каза той и подкрепи думите си с многобройни примери - от нарасналите петролни добиви до връщането на производствени мощности от чужбина в САЩ.

"Икономиката на страната им всъщност е главното, което вълнува американските избиратели. Всички външнополитически постижения или провали за тях са второстепенни. Има ли постижения в икономиката, президентът се сдобива с добри шансове да бъде преизбран", казва пред изданието руският икономист Александър Домрин.

В отговор на това послание обаче критиците на президента от Демократическата партия обясниха, че споменатият от него икономически растеж не увеличава съществено доходите на американците. Забавени са и темповете на растежа. По данни на търговското министерство БВП на САЩ за 2019 г. е нараснал с 2,3 на сто, което е най-слабият показател от 2016 г. насам.

Контрааргументите на демократите обаче изглежда не действат особено на американската общественост, се казва в статията.

Американците гласуват за своя джоб. Те са законопослушни, подкрепят идеологията, но на думи. А гласуват най-вече за портмонето си. И в този смисъл Тръмп напълно ги устройва, заявява пред "Свободная преса" политологът Владимир Можегов.

Сегашният президент може да отчете като своя заслуга някои очевидни постижения, пише "Комерсант".

Шейсет и три на сто от американците са доволни от развитието на икономиката. Доволството от ситуацията в страната надхвърля 40 на сто - рекорд от 2005 г. насам. Безработицата е най-ниска за последните 50 години, а борсовите индекси неотклонно растат, изброява всекидневникът.

Демократите съзнаваха, че опитите им да отнемат властта от Тръмп са безплодни. Те поначало нямаха илюзии - стремежът им бе да покажат на американския народ, че президентът е нечистоплътен и недобросъвестен, да оставят петно върху репутацията му до последните дни на северноамериканската държава.

Голям въпрос е обаче дали демократите са успели. Откакто започна процедурата, президентският рейтинг стигна исторически максимум - 49 на сто (при средно 40 процента от встъпването в длъжност досега). Той бе неизменно висок сред съпартийците му - около 90 на сто, и накрая достигна 94 процента.

Краят на процеса за импийчмънт стана начало на тазгодишната президентска надпревара и резултатът засега не е в полза на противниците на Доналд Тръмп. Конкретните последици ще станат ясни на 3 ноември, когато американците тръгнат към урните - в крайна сметка тъкмо те ще решат съдбата на президента, а не стоте сенатори във Вашингтон, добавя "Комерсант".

"Тръмп вече се готви да бъде преизбран", пише "Лента". Но според американиста Малек Дудаков, цитиран в "Комсомолская правда", много неща ще зависят от нестабилната ситуация в Близкия изток - една нова война в региона може да осуети плановете и на Тръмп, и на неговите опоненти.

Самият Доналд Тръмп качи в Туитър видеоклип, в който му се предрича вечно президентство, информира "Газета". Кадрите показват Тръмп, говорещ от трибуна, но без звук, докато на екрана се сменят датите на следващите четиригодишни президентски мандати в САЩ: 2020, 2024, 2028 г. и т.н. Отброяването се ускорява и стига до трихилядната година от нашата ера, като се появява надпис: "Тръмп завинаги!".