Свързани ли са новите обвинения на Москва срещу британския финансист Уилям Браудър с нашумялото отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през март, питат се руски вестници, цитирани от БТА.

Руската прокуратура съобщи вчера, че разследва за престъпен сговор британския финансист и критик на Кремъл Уилям Браудър, бивш работодател на адвоката и борец с корупцията Сергей Магнитски, починал през 2009 г. в руски затвор. Според обвинението Браудър може би е поръчал Магнитски да бъде отровен.

Според правоохранителите Магнитски може да е бил отровен с "диверсионни химични вещества, включващи алуминиеви съединения". Става дума за бойно отровно вещество, посочва "Взгляд". Електронният вестник се пита дали Русия не отговаря с тези "сензационни откровения" на обвиненията, че Скрипал е отровен от руското военно разузнаване с нервнопаралитичен газ "Новичок".

"Струва ми се, едва ли става дума за съвпадение", коментира политологът Сергей Марков, който вижда в обвиненията "известна връзка (. . .) с британската шумотевица" около отравянето на Скрипал. По думите му новите обвинения срещу Браудър, осъждан вече задочно в Русия за финансови измами, може да са "огледален отговор" на Москва.

Журналистът Владимир Соловьов обаче отхвърля възможността за такава връзка и подчертава, че в двата случая е съобщавано за "напълно различни вещества".

"В отговор на отравянето на Скрипал ме обвиняват в четири убийства, включително на Сергей Магнитски", цитира "Комерсант" съобщение на самия Браудър в Туитър. Според него тези обвинения неслучайно са отправени точно преди очакваното разширяване на антируските санкции в рамките на т. нар. закон Магнитски в САЩ.

Браудър води кампания за изобличаване на корупцията и наказване на руски длъжностни лица, които обвинява за смъртта на Магнитски. "Ведомости" пише, че руската прокуратура планира в най-скоро време да обяви финансиста за международно издирване, както предвижда конвенцията на ООН срещу транснационалната престъпност.

Но според прокуратурата в Москва бившето ръководство на американското правосъдно министерство е заемало "политизирана позиция" и редовно е отказвало на Русия правна помощ, свързана със случая Браудър, добавя вестникът.

Руските обвинения умишлено са отправени след междинните избори в САЩ, а не преди тях, смята аналитикът Андрей Кортунов. "Това избива един коз от ръцете на противниците на Тръмп - те биха могли да интерпретират обвиненията като ново потвърждение, че президентът на САЩ Доналд Тръмп има връзки с Русия", казва той.

Президентът на Русия Владимир Путин обвърза навремето възможността служби от САЩ да разпитват руски граждани, обвинени в намеса в американските избори, с евентуална възможност силовите органи на Русия да разпитат Браудър, напомня наблюдателят Иван Тимофеев. Според него САЩ няма да предоставят на руското следствие такъв достъп, но ще настояват и занапред да бъдат преследвани граждани на Русия, допълва "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Великобритания или САЩ едва ли ще бъдат впечатлени от доводите на руското следствие. Затова днес няма никаква заплаха за Браудър, смята Максимилиан Хес, британски експерт по политическите рискове, говорил пред "РБК".

"И не мисля, че той смята да посещава страни, откъдето би могъл да бъде екстрадиран в Русия", добавя консултантът.

Според него действията на Москва може би са продиктувани от стъпките на Браудър с цел изобличаване на корупцията и нарушенията на човешките права в Русия.

"Русия ще натиска Браудър дотогава, докато той продължава своята кампания", прогнозира Хес.

Самият Браудър написа в Туитър, че новите обвинения срещу него може би са свързани с възможността за нов шеф на Интерпол утре да бъде избран руснакът Александър Прокопчук. Британски медии съобщиха, че Лондон има резерви към тази кандидатура, но смята, че няма шансове да й се противодейства в международната организация.