Прокуратурата на Русия съобщи, че започва разследване на престъпен сговор и образува наказателно дело срещу британския финансист и критик на Кремъл Уилям Браудър, бившия работодател на юриста Сергей Магнитски, починал през 2009 г. в руски затвор.

Според обвинението Браудър може би е поръчал Магнитски да бъде отровен, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Основателят на фонда "Хермитидж кепитъл" (Hermitage Capital) Браудър вече е осъждан на два пъти от руското правосъдие и Москва от години напразно настоява да бъде екстрадиран. Този път бизнесменът се разследва за организиране на престъпен сговор, съобщи на пресконференция Николай Атмониев от Генералната прокуратура.

Максималното наказание за това престъпление е 20 години лишаване от свобода.

Според Атмониев престъпният "сговор е възникнал на руска територия и все още действа от 1997 г. досега".

"Целта е била да се извършват особено тежки икономически престъпления в Русия и извън границите й", каза той.

Браудър иронично коментира в Туитър тези обвинения. Той заяви, че е "засегнал чувствителна точка", като е издействал през 2012 г. САЩ да наложат санкции на лицата, замесени в смъртта на Магнитски. Санкциите станаха причина за тежка дипломатическа криза между Вашингтон и Москва.

Арестуван през 2008 г., след като разкри мащабна финансова машинация, скалъпена според него от висши полицаи и данъчни служители и ощетила руската държава и "Хермитидж кепитъл", Магнитски почина през 2009 г. в затвора на 37-годишна възраст - според експертиза без юридически последици след побои и умишлено лишаване от медицински грижи.

Прокуратурата заяви днес, че Браудър, станал яростен критик на руските власти, може да е поръчал убийството на Магнитски, но не съобщи за някакви юридически стъпки в тази връзка.

"Прокуратурата стигна до извода, че именно Браудър е имал интерес от смъртта на Магнитски, който би могъл да го обвини, че му е наредил да лъжесвидетелства", заяви Атмониев.

"Много е вероятно Браудър да носи отговорността за смъртта на Магнитски, защото се е страхувал да не го издаде", уточни за АФП говорителят на прокуратурата Александър Куренной.

Браудър, който живее в чужбина и отказва да се върне в Русия, бе осъден два пъти задочно от руското правосъдие: през 2013 г. на 9 години затвор за "укриване на данъци в големи мащаби", а през 2017 г. на още толкова за "умишлен фалит" и "укриване на данъци".

Случаят "Магнитски"

През 2005 година руските власти изгонват от страната Бил Браудър, който е обявен за "заплаха за националната сигурност". През 2007 руската полиция прави обиск в московското представителство на "Hermitage Capital" и конфискува документи, с чиято помощ органите за сигурност успяват да сложат ръка върху дъщерните фирми на фонда.

На американския инвеститор се опитва да помогне младият адвокат Сергей Магнитски. През 2008 г. той разкрива огромно данъчно престъпление, извършено от висши държавни служители, които в аферата около фонда фактически са присвоили 230 милиона долара. Установени са сметки в чужди банки, договори за покупки на луксозни автомобили и луксозни жилищни имоти в Москва и Дубай. Магнитски смятал, че държавата е заинтересована от изясняването на случая така. Само след няколко дни му е повдигнато обвинение. На 24 ноември 2008 е арестуван.

През лятото на 2009 г. Магнитски се разболява в ареста. На 16 ноември е преместен в критично състояние в затвор, в който има операционна. Задържаният обаче не е опериран, а оставен да умре. Първоначално имаше две версии - че е бил бит с гумен маркуч или с голи ръце. Магнитски почина на 37-годишна възраст, след 11-месечен престой във временния арест.

През 2012 година САЩ приеха първия закон "Магнитски", който се фокусира върху налагането на санкции срещу руски граждани. Глобалният закон "Магнитски" дават възможност на американските власти да отказват достъп до своя територия и до банковата система на САЩ на лица от всяка една държава по света.