За да се докажат парите, с които се купуват избори в България, трябва да работи Националната агенция за приходите. За постигане на целта са необходими и възможностите на Агенцията за държавна финансова инспекция и на служби като ДАНС. Те обаче не трябва да функционират в обвързаности, за каквито съобщиха САЩ при обявяването на санкциите срещу шестима българи по закона "Магнитски". Така говорителят на служебното правителство Антон Кутев обясни предприетите кадрови смени през последните седмици.

Националната агенция за приходите трябва да влезе във всички фирми, които са получавали пари за обществени поръчки по in house процедури (поръчки, които се възлагат на лица, свързани с възложителя, бел. ред). Само за миналата 2020 г. чрез in house процедури са били раздадени повече от 6 млрд. лв. на фирми, много от които още не са започнали дейност. Въпросът сега е дали тези пари все още са в касите на фирмите, законно ли са изхарчени или вече просто ги няма. От това дали изпълнителният директор на НАП Румен Спецов ще успее да предприеме тези действия до голяма степен ще зависи неговото професионално бъдеще, каза Кутев. По думите му не е лесно да се намери човек, който е готов да се изправи срещу 6 млрд. лв. в брой, защото те често носят със себе си непочтени практики.

Служебният кабинет иска да убеди хората, че ако мафията не може да бъде премахната, то може да бъде ограничена. Ако веднъж българите повярват, че държавата може да се управлява по различен начин, процесът ще бъде необратим, каза Антон Кутев.

  • Дала ли е ББР 1 млрд. лв. на фирми свързани Пеевски?
  • Може ли санкциите на САЩ да повлияят на изхода от изборите на 11 юли?
  • Какво следва по скандала с подслушването на опозиционни политици?
  • Докъде стигна проверката по случая с американските командоси, които нахлуха въоръжени в производствен цех?

Вижте отговорите на Антон Кутев в "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Антон Кутев, говорител на служебния кабинет на Стефан Янев. Завършил е "Изкуствознание" в Художествената академия в София, "Икономика на киното и телевизията" в Москва. През 2003 г. е съветник на БСП в Столичната община. При управлението на правителството на Сергей Станишев е член на Надзорния съвет "ЧЕЗ Електро България". Депутат от БСП в 41-ото, 42-ото и 44-ото Народно събрание.