Между ГЕРБ и ПП-ДБ няма нищо общо, а различията не дават възможност за договаряне. Двете политически формации се различават по произход, ценности и цели, каза политическият психолог проф. Антоанета Христова.

ГЕРБ тръгна от популистка партия и премина през много етапи на развитие, а когато "закачи" СДС на ревера показа на всички, че се позиционира център - дясно в политическия спектър. ГЕРБ успя да привлече старите СДС-ари, които бяха потискани преди 1989 г. и все още носят антикомунизма в себе си, обясни Христова.

Според нея началото на ПП-ДБ е свързано с наследници на хора, които са били добре представени в обществото преди демократичните промени през 1989 г. Те са научени да правят кариера на спокойно и подадено, без да се води битка за реализация. ПП-ДБ търпи развитие, което вече изтласка дясно ориентираната "костовистка" част от ДСБ и там останаха представители с ляво политическо мислене, което ги сближи с Христо Иванов и ДБ, твърди политическият психолог.

В обстановка на международна и вътрешна политическа несигурност се налага у нас да се създаде кризисно управление, което не предполага игра на опозиция. Това обяснява желанието на Бойко Борисов да направи правителство заедно с ПП-ДБ, което да преведе страната през следващите трудни месеци, а след това да се върне естественото политическо разделение, каза още Христова. Тя прогнозира, че в следващите месеци ще станем свидетели на опит за нова лява политическа формация свързана с президента Румен Радев.

  • Има ли външен натиск за коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ?
  • Ако ГЕРБ не сполучи с ПП-ДБ, ще има ли лидерски срещи и с Възраждане, ДПС, БСП и ИТН?
  • Какво е политическото бъдеще на ПП-ДБ?
  • Каква промяна ще донесат нови предсрочни парламентарни избори?

Отговорите на проф. Антоанета Христова гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Проф. Антоанета Христова е директор на Института за изследване на населението и човека на БАН. Тя е сред малцината, които работят у нас като политически психолози. Завършила е психология в СУ "Св. Климент Охридски", има докторантура в Института по психология на БАН. Специализира психотерапия в Швейцария и политическа психология в САЩ.