Снимки на НАСА показаха, че пожарите в Австралия са толкова мащабни, че се виждат от космоса.

Спътниците често първи регистрират пожари, избухнали в отдалечени райони. Разпространените снимки от НАСА са направени от Международната космическа станция и от сателитите "Суоми", които са на полярна орбита.

Сателитните данни на НАСА продължават да предоставят поглед върху дима и аерозолите, генерирани от огромните пожари в страната, съобщава на сайта си агенцията. Въпреки че дъждът падна върху части от опустошените от пожар райони в щатите Нов Южен Уелс и Виктория (а в някои райони дъждът беше проливен), служителите вече предупреждават жителите, че пожарите (и произлизащите от тях дим и аерозоли) ще се завърнат към предишното си състояние като отмъщение до четвъртък с горещо, сухо време и ветрове, отбелязва НАСА. Следващото страдание пред Австралия е опасността пожарите скоро да се слеят, създавайки мега пожар, с който трябва да се справят огнеборците във вече опустошените райони. Дъждовете не могат да направят нищо повече от това да дадат на жителите малко време за прегрупиране, преди пожарите да възвърнат гнева си, пише на челната си страница космическата агенция.

Според австралийския център за контрол на горските пожари и природни бедствия, опасност от катастрофални пожари има в Нов Южен Уелс, Западна Австралия, Южна Австралия и Виктория. Всички щати обаче са засегнати от пожари.

В Австралия винаги е имало пожари, но тази година те са много по-тежки от нормалното. Това се дължи предимно на горещото и сухо време.

В пожарите загинаха почти половин милиард животни.

Още за снимките от пожарите

Когато някоя страна пострада от природно бедствие, в мрежата се появяват много снимки, които често са извадени от контекста. Така се случва и сега с пожарите в Австралия, където пламъците вече опустошиха около 80 000 кв. километра, предава Франс прес, цитирана от БТА. Ето няколко примера:

 1. Пожарите, гледани от небето

Снимка, споделена десетки хиляди пъти, с надписи на различни езици (френски, английски, испански, португалски, каталунски, арабски...), постната от потребители и известни личности като Клоуи Кардашян, показва как изглеждала Австралия, гледана от високо, осеяна с червените и оранжеви кръгове на пожарите. В много публикации се твърди, че става дума за "сателитна снимка", приписвана от някои на НАСА. Всъщност това е 3D изображение на огнищата в рамките на 30 дни, направено от графичен дизайнер. Той обясни за АФП, че го е създал по данни на американската космическа агенция. (Включените в публикацията ни снимки са автентични - б.р.)

Сателитното изображение на Suomi-NPP от 4 януари 2020 г. показва аерозолите в димните потоци от пожарите в Австралия

Снимка: NOAA/NASA

2. Момиченцето и коалата

Снимка на момиченце с противогаз, което държи коала на фона на огнена стена, е споделена повече от 20 000 пъти във Фейсбук. "Ако тази снимка не накара правителствата на нашата планета да реагират, това означава да загубим надежда за човешкия род", написа със съжаление авторът на публикацията.

Но като разглобим отделните елементи от изображението и ги пуснем в търсачките, откриваме същата коала на снимка от 2016 г. Ако продължим да търсим, стигаме до публикация в Инстаграм от художник, който публично потвърди, че е сглобил няколко изображения.

"Творбата ми целеше да покаже какво преживяваме в момента, пожарите, засегнатите от тях хора, и маските, които хората от застрашените зони трябва да носят, както и факта, че животните са също толкова засегнати, колкото и хората", обясни художникът за АФП.

Изображение, направено от спътника Aqua на НАСА с помощта на инструмента MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) на 5 януари 2020 г.

Снимка: NASA

3. Тигърът, погълнат от пламъците

Снимка, на която тигър е в капана на пламъците, за 48 часа беше споделена най-малко 85 000 пъти във Фейсбук. Макар, че според неотдавнашно проучване от септември насам половин милиард животни в Австралия били били убити в пожарите, тази голяма котка не е сред тях. Всъщност става дума за снимка, направена в Индонезия през 2012 г. и тя показва как властите изгарят конфискувани препарирани животни.

Друга снимка, поствана в тези публикации, която показва овъглени овце, също е извадена от контекста: тя е заснета в Австралия, но при пожар, избухнал преди три години.

4. Семейството във водата и планината в пламъци

Друга публикация във Фейсбук, споделена над 14 000 пъти за 48 часа, показва жена и пет деца, които изглежда са намерили убежище във водата, за да избягат от пламъците. Но макар тази снимка да е била направена в Австралия, тя е от 2013 г., по време на пожар на остров Тасмания.

Друга фотография от същата публикация показва планина, която изглежда е погълната от впечатляващи огнени езици. Но истинската снимка е направена през 2014 г. и е на пожар в австралийска въгледобивна мина в Хейзълуд в щата Виктория.

За климатичните промени и австралийските пожари

Въпреки обществения гняв, страданията на жертвите и предупрежденията на учените австралийското правителство твърдо държи на схващането си, че няма пряка връзка между климатичните промени и опустошителните горски пожари в страната, пише Сонали Пол от Ройтерс.

Премиерът Скот Морисън и неговият министър на енергетиката и съкращаването на вредните емисии Ангъс Тейлър казват, че Австралия няма нужда по-решително да намалява въглеродните емисии, за да ограничи глобалното затопляне, дори след тригодишна суша и небивали горски пожари.

Вместо това те казват, че Австралия, която произвежда 1,3 процента от световните въглеродни емисии, но е вторият по-големина замърсител на глава от населението след САЩ, трябва да бъде възнаградена за това, че е преизпълнила целите си за намаляване на вредните емисии за 2020 г.

"Ако говорим за намаляване на световните емисии, Австралия трябва да изпълнява задълженията си и тя го прави, но когато има горски пожари, обществото трябва да се обединява, а не да се разединява", заяви днес Тейлър в коментари, пратени по имейл на Ройтерс.