Visa България е пионер и катализатор за промени към по-чисто и зелено бъдеще и насърчава устойчивото поведение на крайните потребители. В основата на нашия бизнес стои дигитализацията на плащанията, което недвусмислено показва, че колкото повече са дигиталните плащания, толкова по-устойчиво е поведението на крайния потребител. Това каза Красимира Райчева - мениджър на Visa България по време на дискусията в Панел "Мобилизиране на капитал за зелени проекти" в рамките на най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)". За четвърта поредна година форумът беше организиран от Dir.bg и 3Е News.

В България имаме още доста да работим в това отношение, призна Красимира Райчева, като отбеляза, че 2/3 от плащанията все още се извършват в брой. Така че, както пред финансовия сектор, така и пред правителствения сектор се отваря голяма възможност да стимулират този вид плащания, изтъкна мениджърът на Visa България.

Освен по линия на дигиталните плащания, екипът на Visa България помага с услуги на своите бизнес клиенти - банките, да предлагат освен дигитални разплащания и информация, както и други възможности за устойчиво поведение.

Във връзка с това, Красимира Райчева разкри резултати от изследвания, според които над 60% от вредните емисии се дължат на поведението на крайните клиенти. И подчерта: "Всеки трети клиент е склонен да смени своята банка, ако тя не предлага продукти и услуги, които са екологично чисти".

Мениджърът на Visa България каза, че в момента екипът й работи с една от най-големите банки в България по внедряване на зелено поведение, така, че в услугата мобилно банкиране освен калкулатор, типичен за всяка транзакция, клиентът да може да види въглеродния отпечатък на транзакцията. В това отношения Красимира Райчева акцентира на локализацията: въпросната транзакция на клиента в България не оставя същия отпечатък, какъвто оставя в Германия, Франция или която и да е друга страна.

Следваща стъпка в тази услуга е обучението на крайния клиент - какво би могъл да направи, какво означава промяната в поведението му за него от гледна точка на обществото.

Бизнес клиентите, които внедрят тази услуга, могат да си партнират с организации, които да ги стимулират към зелено поведение в полза на обществото.

Имайки предвид, че зелено поведение се изгражда с възпитанието и образованието, екипът на Visa България си партнира в тези усилия с Фондация "Заедно в час" и "Преподаваме.БГ", като още в началото на учебната 2023-2024 г. е подготвена програма "В час с климатичните промени", по която се обучиха много ученици с викторини и учебници, които Visa България предостави; самите училища проведоха и състезания и бяха избрани проекти, които внедряват.

Във връзка с инвестициите в зеления преход Красимира Райчева наблегна на това, че такива в дигиталния преход вече са направени, както от страна на платежната система Visa България, така и от партньорите й на местно ниво.

Същевременно Красимира Райчева призова за фокусирана държавна политика по отношение на развитието на дигиталните разплащания. Тя изтъкна положителните стъпки, даде пример с дигитализираните ваучери. Но според мениджъра на Visa България има още много какво да се направи - да се намалят кешовите разплащания, да се разшири използването на дигитални разплащания от малките и средни предприятия, да се стимулират тези, които го правят.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се проведе от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излязоха представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, проведоха ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa България, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Вulgаrіа ОN АІR, Investor.bg, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.