Това лято красивият и спокоен град Гьорлиц в Източна Германия беше разтърсен от най-големите демонстрации от години насам. Поводът бе сбиване по време на абитуриентско парти.

Това, което започна като кавга в популярната дискотека L2 Club, бързо прерасна в безредици, които сякаш отразиха политическото разделение в Германия по отношение на миграцията. Докато полицията правеше разследвания, крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) започна да действа.

Тя призова за протест срещу "мигрантското насилие" и в рамките на два дни стотици местни жители излязоха по улиците.

Във връзка със сбиването в L2, при който бяха ранени осем души, Себастиан Випел, бивш полицейски служител, който е представител на партията в градския съвет на Гьорлиц, заяви: "Никога досега не сме имали такива неща... Агресорите съвсем очевидно бяха чужденци".

Инцидентът в L2 подхрани тезата, която АзГ разпространява от години: че нарастващата имиграция застрашава германския начин на живот и прави страната по-малко сигурна.

"Те просто не можеха да повярват на късмета си", казва Яна Любек, съветник от левицата. АзГ използва L2, "за да очертае една антиутопия, която никога не съм преживявала в Гьорлиц".

Известен със своите готически кули и барокови имения, Гьорлиц отдавна е щастливо ловно поле за АзГ: партията е най-голямата група в градския съвет, а Випел почти спечели изборите за кмет през 2019 г.

Но сега популярността на партията, части от която са обявени за екстремистки от германското вътрешно разузнаване, а един от лидерите ѝ ще бъде съден за използване на забранени нацистки лозунги, се разпространява далеч отвъд тези източни крепости.

В национален мащаб тя получава близо 22%, изпреварвайки трите партии в коалицията на канцлера Олаф Шолц: социалдемократите (16%), Зелените (15%) и либералните Свободни демократи (7%).

Успехът на партията в проучванията означава, че тя все повече определя тона и в Берлин, където политиците центристи се оказват въвлечени в дебат за расата и имиграцията, който не са подготвени да водят. Фридрих Мерц, лидер на дясноцентристкия Християндемократически съюз, наскоро направи фурор, като нарече партията си "Алтернатива за Германия - със съдържание".

Сега мнозина се притесняват какво може да означава силата на АзГ за трите решаващи вота през следващата година в източните провинции Саксония, Бранденбург и Тюрингия. Някои проучвания сочат, че партията може да спечели и трите.

Всъщност тя няма да може да управлява: никой друг няма да работи с нея. Но ако продължи да следва сегашната си траектория, някои германски провинции може да се затруднят да сформират работещи правителствени коалиции, особено в източните райони.

"Съществува реален риск Саксония да стане неуправляема", казва Яна Краус, съветник от групата Мотор-Гьорлиц/Зелен Алианс.

Наблюдателите посочват безброй фактори за неотдавнашния възход на АзГ. Тук роля играят недоволството от инфлацията и високите цени на енергията, както и гневът от неотдавнашния закон за ускоряване на преминаването от газови котли към термопомпи.

АзГ, която заявява, че желае прекратяване на огъня в Украйна и осъжда икономическите санкции на ЕС срещу Русия, също така стана партия на германците, недоволни от подкрепата на Шолц за Киев.

Според социолозите обаче ключът към успеха на партията е имиграцията. "В момента имаме огромен приток на мигранти в Европа, точно толкова голям, колкото по време на бежанската криза през 2015-2016 г. И това е големият проблем на АзГ", казва Кай Арцхаймер, политолог от университета в Майнц.

Карстен, който е роден в Гьорлиц, казва, че позицията на партията по отношение на бежанците е допаднала на много хора в града. "Правителството не се вслушва в хората по този въпрос - то просто напълно ни игнорира. АзГ е наистина единствената алтернатива.", казва той.

До края на август тази година властите в Германия са регистрирали повече от 204 000 молби за убежище, което е със 77% повече от миналата година. Това е в допълнение към 1,1 млн. украински бежанци, които са намерили убежище в Германия, откакто Русия започна инвазията си преди 19 месеца.

Местните общини се борят да настанят новодошлите. "Германия е на предела на възможностите си", заяви миналата седмица президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер. Той е чул "силни призиви за помощ от ... германските градове" и ги приема "много сериозно", каза той.

Снимка: БТА/AP

АзГ в Гьорлиц, който се намира на границата с Полша, се е захванала за проблема с незаконната миграция. "Никой друг въпрос не тревожи хората толкова много", казва Себастиан Випел.

По-рано този месец партията свика извънредно заседание на градския съвет на Гьорлиц, като се движи в посока, че капацитетът на града да поеме повече бежанци е "изчерпан" и че всяко по-нататъшно разпределение ще "застраши реда и сигурността".

Посочвайки сбиването в L2, Випел твърди, че притокът прави Гьорлиц по-опасен. Други оспорват това. Критиците обвиниха АзГ, че използва инцидента за политически цели. Кметът на града заяви, че те са преувеличили мащаба на боя в L2; в крайна сметка след кавгата са задържани 10 млади мъже и само двама, и двамата сирийци, са останали в ареста.

"Не бива да се правят обобщения въз основа на няколко инцидента", каза кметът Октавиан Урсу от ХДС. "Идеята, че престъпността се увеличава и ситуацията със сигурността се влошава заради бежанците, просто не се потвърждава от полицейската статистика." Полицията в Саксония твърди, че през миналата година имигрантите са извършили с 4% по-малко престъпления.

Въпреки това АзГ използва битката в L2, за да внуши, че в Гьорлиц се наблюдава срив на закона и реда. "Те се опитват да подкопаят доверието в органите на държавата и по този начин да ги отслабят", казва Краус, съветник от Зелените.

Колегата му съветник от групата на "Мотор Гьорлиц/Зелен Алианс" Майк Алтман, който участва в дебата в градския съвет, казва, че групата на АзГ са просто "плашила и врачки". Че са разиграли "шоу", което го е оставило "изтръпнал и уморен". "Бях изумен от яростта, с която те злословиха срещу нашия град", казва Алтман.

Алтман отхвърли образа на Гьорлиц като крепост на АзГ, като заяви, че това е изкривяване, което може да отблъсне чуждестранните квалифицирани работници, от които градът отчаяно се нуждае.

"Да, те имат основен електорат от 30%. Но когато се чувствам оптимист, това означава, че две трети от хората тук не гласуват за АзГ", казва той.

Но Лукас Рицшел, писател, който живее в Гьорлиц, казва, че "тактиката на сплашване" на АзГ сега "определя дискурса" в града.

Неотдавна Рицшел разбуни духовете, като призова АзГ да бъде забранена. Скоро след това в пощенската си кутия той открива заплашителни съобщения. "Те казваха "имате интересни възгледи", спомня си Рицшел. "И "знаем къде живеете"."

За да илюстрира нарастващото влияние на АзГ, Рицшел дава за пример летния фестивал през август в стария град на Гьорлиц. Няколко дни преди това се появява фалшив документ, уж от германската гранична полиция, в който се отбелязва неуточнен "повишен риск за сигурността". АзГ го подхваща и го разпространява в социалните медии. Появяват се призиви фестивалът да бъде отменен. "Кметът беше принуден да направи изявление, с което да увери гражданите, че ще бъдат в безопасност", казва Рицшел. За него това показва колко успешни са десните партии в прокарването на "постфактум" разкази. "Изглежда, че фактите вече нямат значение", казва той.