Германия обяви днес, че спира доброволното приемане на кандидати за убежище от Италия, предвидено в европейските споразумения, поради "силен миграционен натиск" и отказа на Рим да приложи тези споразумения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Германското правителство информира Рим за решението си в края на август, каза говорител на германското вътрешно министерство пред АФП.

Преустановяването на приема до второ нареждане се отнася до доброволния европейски механизъм за солидарност, който регулира прехвърлянето на кандидати за убежище от страната на пристигане в Европейския съюз в други държави членки, за да облекчи държави като Италия или Гърция, които са входни точки към Европа.

Берлин оправдава това решение със сегашния силен миграционен натиск към Германия, както и с постоянното спиране на трансферите по Дъблинския регламент от някои държави членки, включително Италия, което засилва големите предизвикателства пред Германия по отношение на капацитета за приемане и настаняване.

Дъблинският регламент, който предизвиква много спорове между държавите членки, предвижда страната на пристигането на даден мигрант в ЕС да обработва молбата му за убежище.

Въпреки това, според германския вестник "Велт", италианското правителство на министър-председателката Джорджа Мелони вече не приема обратно кандидати за убежище, които други страни искат да прехвърлят в Италия, като през декември 2022 г. уведоми своите партньори, че страната вече няма капацитет за това.

"От повече от 12 400 такива искания, отправени към Италия до края на август тази година, досега са извършени 10 трансфера", потвърди на пресконференция Максимилиан Кал, говорител на германското вътрешно министерството.

Съгласно механизма за доброволно прехвърляне Германия досега е приела 1700 кандидати за убежище, пристигнали в Южна Европа, от общо 3500 души, които е поела ангажимент да посрещне.

Италия, управлявана от октомври 2022 г. от правителството на Джорджа Мелони, лидер на крайнодясната партия "Италиански братя", от години е една от основните входни точки за миграция по море от Африка към Европа.

Темата остава много чувствителна и в Германия на фона на възхода на крайната десница в социологическите проучвания и нарастването на нелегалната имиграция от няколко месеца.

"Днес сме изправени пред много напрегната ситуация в много общини в Германия", посочи говорителят на германското министерство на вътрешните работи.