Двудседмичното отсъствие на Ким Чен-ун предизвика спекулации и слухове, че е тежко болен, но той не е първият член на севернокорейския управляващ елит, изчезнал от погледа на обществеността, пише Ким Тон-хюн от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Някои отсъствия се дължаха на реални проблеми, включително смърт, болест или чистки. Но често така наречените изчезвания просто са показвали несъответствието между неутолимото любопитство какво се случва в изолираната страна, притежаваща ядрено оръжие - и дебелият плащ на секретност, обгръщащ нейното ръководство.

Да хвърлим поглед на предишни случаи на изчезнали севернокорейски представители и случаи, когато съобщенията за смъртта на лидери са се оказвали прибързани:

Ким Ир-сен

=========

Преди смъртта му през 1994 г. вероятно нямаше друг човек, когото южнокорейците да мразят повече и от когото да се страхуват повече от основателя на севернокорейската държава Ким Ир-сен. През юни 1950 г. неговите войски извършиха изненадваща атака срещу Юга, започвайки опустошителна война, довела до масирана намеса на САЩ и Китай. В нея загинаха или бяха ранени милиони, преди боевете да спрат благодарение на примирие, сключено три години по-късно.

Освен това той изпрати командоси в провалил се опит за убийството на южнокорейския президент, извършен през 1968 г. и агенти, които да поставят бомби, отнели живота на 21 души, включително няколко министри от правителството на Южна Корея по време на президентско посещение в Мианма през 1983 година.

Когато през ноември 1986 г. южнокорейски вестници съобщиха за смъртта му, обществото, поне за няколко часа, беше обхванато от еуфория, но и от паника за нестабилност на границата.

Статиите започнаха да излизат на 16 ноември, когато в. "Чосун илбо" публикува кратка статия от кореспондента си в Токио, който съобщи за слухове в Япония, че Ким Ир-сен е умрял. Нещата получиха странен обрат на следващия ден, когато южнокорейски военен говорител обяви, че севернокорейците са използвали високоговорители на минираната граница, за да обявят, че той е бил застрелян.

На 17 ноември - в понеделник, когато вестниците обикновено не излизаха - в. "Чосун илбо" публикува извънреден брой, посветен на новината, със 7 страници, описващи убийството на Ким Ир-сен под вече печално известното заглавие на първа страница "Ким Ир-сен застрелян".

Други вестници публикуваха подобни статии, засилвайки силното вълнение, което свърши рязко часове по-късно, когато Ким Ир-сен се появи жив и здрав на летище в севернокорейската столица Пхенян, за да посрещне пристигаща монголска делегация.

"Чосун илбо", най-големият по тираж вестник в Южна Корея, никога не публикува опровержение. Но вестникът се извини официално за статията миналия месец, когато отбелязваше стогодишнината от основаването си.

Вестникът се извини и за статия от 2013 г., в която се съобщаваше, че е била екзекутирана севернокорейската певица Хьон Сон-уол, високопоставен член на управляващата партията. Хьон се появи пред обществеността през май 2014 г. и днес се смята за една от най-влиятелните жени в Северна Корея, като придружи Ким Чен-ун на няколко международни срещи на високо равнище.

Ким Чен-ир

=========

Ким Чен-ир, известният със склонността си към изолация баща на сегашния лидер, също беше обект на безбройни слухове и статии за смъртта си.

През 2004 г. голяма експлозия на севернокорейска гара на границата с Китай предизвика слухове за опит за убийство, тъй като часове по-рано той беше преминал оттам на връщане от Пекин. Смята се, че при сблъсъка между два натоварени с гориво влака са били убити или ранени хиляди, но никога не беше потвърдена връзка между това произшествие и пътуването на лидера.

След като през 2008 г. Ким Чен-ир претърпя удар, за смъртта му се говореше толкова често, че през 2009 г. южнокорейският финансов регулатор се принуди да разследва дали слуховете не се разпространяват нарочно, за да манипулират фондовите борси.

Когато Ким Чен-ир умря през декември 2011 г., след години на влошаване на здравословното му състояние и все по-редки появи пред обществото, външният свят нямаше представа, докато севернокорейски държавни медии не съобщиха за това два дни по-късно.

Съобщения е имало и за смъртта на някога влиятелната му сестра Ким Кьон-хи. През май 2015 г. Си Ен Ен цитира дезертьор от Северна Корея, съобщил, че Ким Чен-ун я е отровил. През януари 73-годишната жена се появи на обществено място за пръв път от около шест години, седейки до племенника си на концерт.

Ким Чен-ун

=========

В статии през последната седмица се появиха противоречи съобщения, че Ким е или "тежко болен", или "във вегетативно състояние", или "в перфектно здраве" след сърдечна операция, която може да се е състояла или да не се състояла.

През 2014 г. Ким изчезна от погледа на обществото за близо шест седмици, преди да се появи отново с бастун. Южнокорейското разузнаване заяви, че е претърпял операция по премахване на киста от глезена му.

През 2016 г. южнокорейски медии цитираха представители на разузнаването, според които Ким е екзекутирал бивш началник на генералния щаб за корупция и други обвинения. Но месеци по-късно севернокорейски държавни медии показаха И Йон-гил жив и здрав, и заемащ нови висши постове.

Ким Чен-ун беше видян за последно на публично място на 11 април, когато председателствуваше среща на управляващата партия по превенцията на коронавируса. Той пропусна дори празненствата за рождения ден на дядо си Ким Ир-сен, което се случва за пръв път от идването му на власт през 2011 година. След това държавни медии съобщиха, че той се занимава с рутинни дейности, които не включват публични изяви. Те казват, че е изпратил поздравления на сирийските, кубинските и южноафриканските лидери и е изразил благодарност на заслужили граждани, включително работници, строящи туристически обекти в крайбрежния град Вонсан, където според някои теории пребивава самият той.

Макар че е възможно Ким да се появи всеки момент, продължавайки семейната традиция на медийни възкръсвания, някои експерти казват, че здравословното му състояние все повече ще става фактор през идните години, предвид теглото му, навиците му на пушач и други предполагаеми здравни проблеми.