Април е най-важният месец в календара на Северна Корея, отбелязва "Зюддойче Цайтунг" и пояснява защо: На 15 април страната отбелязва най-големия си празник, наричан Ден на слънцето - рождения ден на основателя на комунистическата държава Ким Ир Сен. През 2020 се навършват 108 години от неговото рождение. Внукът на Великия водач Ким Чен Ун обаче не присъства тази година на тържествата пред мавзолея в Пхенян. В Северна Корея това е равносилно на богохулство.

Следващата годишнина - основаването на Корейската народна армия преди 88 години - отбелязвана по традиция на 25 април, отново мина без севернокорейския държавен ръководител. Къде е Ким Чен Ун?

Различни слухове и догадки

В събота една телевизия от Хонконг дори съобщи, че Ким е починал от сърдечен удар. А японски вестници писаха, че севернокорейският диктатор е в кома. И двете твърдения не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

Както отбелязва „Зюддойче Цайтунг" по-нататък, медиите в Северна Корея не съобщават и дума по въпроса. В събота държавната осведомителна агенция KCNA информирала, че Ким е получил поздравително писмо от председателя на ЦК на Комунистическата партия на Руската федерация – по повод първата годишнина от срещата на върха между Ким и руския президент Владимир Путин. Което обаче не дава никакво сведение за здравословното състояние на севернокорейския ръководител.

Агенция ДПА цитира съветника по въпросите на сигурността на южнокорейския президент Мун Дже-ин, че севернокорейският лидер си е „жив и здрав". Догадките за здравословното състояние на севернокорейския лидер започнаха след публикация в южнокорейския портал за новини „Daily NK", според която Ким е претърпял операция на сърцето. След това СиЕнЕн цитира американски разузнавателни източници, според които Ким се намирал в „сериозна опасност" след претърпяната операция. Това по-късно беше отречено от американския президент Доналд Тръмп, обобщава „Зюддойче Цайтунг".

Ким е изчезвал и друг път

Изданието припомня, че през 2014 година Ким също беше изчезнал от публичното пространство за цели 6 седмици. Тогава също имаше най-различни догадки: твърдеше се, че севернокорейският ръководител страда от подагра, че си е счупил глезена, или дори, че е свален от власт с преврат.

Интересен факт е, че китайското ръководство, което е верен съюзник на Пхенян, сега явно е изпратило държавна делегация от медици и правителствени представители в съседната държава - въпреки наличието на пандемия. Поводът за визитата обаче остава неясен. Говорител на китайското външно министерство заяви на брифинг тази сутрин, че не разполага с нова информация за Северна Корея и нейния ръководител Ким Чен Ун.

Текстът е публикуван тук