Хонконгският тв канал HKSTV обяви, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е починал. Информацията е на база "много надежден източник", като се потвърждава и лично от зам.-директора на телевизията, който е роднина на външния министър на Китай.

За кончината на Ким има множество съобщения и в социалните мрежи. Новината, че севернокорейският лидер е починал, бе съобщена още от TMZ, "Дейли мейл", "Ню Йорк поуст". Към момента CNN, BBC и Ройтерс мълчат. Последните техни публикации за Ким са свързани с подозренията за влошаване на здравословното му състояние.

През последните седмици Ким е извън светлините на прожекторите, като от няколко дни се спекулира, че здравословното му състояние е критично след сърдечна операция. Появиха се и слухове за Covid-19, както и че Китай е изпратил в Северна Корея експертен екип от медицински лица в Северна Корея.

За последно Ким Чен Ун беше видян на обществено място преди 2 седмици. Той изненадващо отсъства от празненствата по случай рождения ден на своя дядо на 15 април Ким Ир Сен. Не беше видян и на срещата на Политбюро 4 дни по-рано. Севернокорейската държавна новинарска агенция съобщи, че в сряда Ким е изпратил съобщение до сирийския президент Бешар Асад.

Според японско списание Shukan Gendai обаче Ким е във "вегетативно състояние", след като е претърпял сърдечна операция, при която е възникнал проблем. В началото на април севернокорейският лидер, за когото се предполага, че е на 36 г., е усетил болки в гърдите и е паднал, докато е бил на посещение в провинцията. Било е необходимо да му се постави стент, но това или не се е случило навреме, или "ръцете на хирурга са треперели", пише TMZ.

В събота южнокорейските правителствени служители и китайски служител от отдела за връзка оспориха твърденията, че Ким е в сериозна опасност за живота след операцията. Южнокорейските представители заявиха, че не са открили признаци на необичайна активност в Северна Корея. В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп също омаловажи по-ранните съобщения, че Ким е тежко болен. "Смятам, че информацията е неточна", каза Тръмп пред репортери, но отказа да каже дали е имал връзка с представители на Северна Корея. В петък източник от Южна Корея заяви пред Reuters, че според тяхното разузнаване Ким е жив и вероятно скоро ще се появи. Лицето каза, че няма коментар за настоящото състояние на Ким или за китайско участие.

Децата на Ким Чен Ун са много малки, за да поемат управлението, а по-големият му полубрат "се интересува повече от свиренето на китара отколкото от властта". Затова според сп. "Тайм" най-вероятният приемник на лидерския пост е сестра му Ким Йо Чжон. Те ще управлява, докато един от наследниците не стане достатъчно голям.