Има ли икономическо-политическа криза в страната, каквато вчера очерта лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Това коментираха в предаването "12+4" по програма "Хоризонт" по БНР политолозите доц. Румяна Коларова и доц. Борис Попиванов.

Според доц. Коларова резултатите от местните избори са много важни за Симеонов и партията му: "Големият въпрос е доколко той ще бъде електорално видим на изборите за местна власт". По думите ѝ заемането на критична позиция спрямо управляващите е изключително важно и е "от ключово значение за Валери Симеонов". Тя коментира, че трябва да се проследи дали няма да се повтори казусът с Реформаторския блок при кабинета "Борисов 2". "Тънката червена линия не е отношението към ДПС, не е темата енергетика, туризъм или животновъдство, а отношението към ГЕРБ, като мандатоносител и като партньор в управлението. Това е въпросът, на който в рамките на две седмици Симеонов трябва да даде отговор", категорична бе Коларова.

 

Според доц. Борис Попиванов кризата, за която говори лидерът на НФСБ, е по-скоро социална, не толкова политическа.

"Идването на изборите напомня на Симеонов, че той не е много видим", заяви той и прогнозира, че "НФСБ ще продължават да клатят лодката на управлението, за да разберат избирателите, че във властта има и други, а не само ГЕРБ. ... целта е тези, които подкрепят властта, да не гласуват само за ГЕРБ, а да видят и малките партньори и да гласуват и за тях".

Според доц. Коларова фокусирането върху ДПС е стратегически верен избор на патриотите, защото и консолидира избирателите, и ги мобилизира.

Доц. Попиванов обясни поведението на Валери Симеонов като опит за пряко въздействие върху Бойко Борисов: "Има широко мнение, че раздялата между Борисов и Цветанов е сериозен проблем за ГЕРБ, който не е изживян, може би. Позоваването на Цветанов е своеобразен удар върху Борисов, за да може по-внимателно да чуе това, което говори Валери Симеонов".

Политологът коментира, че за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов след отпадането на "Атака" Валери Симеонов му е важен в коалицията "Обединени патриоти".

Според доц. Коларова: "На местните избори ще бъде измерена електоралната тежест на всяка една от трите партии в малката коалиция и в момента те са максимално мотивирани да получат добри резултати".

Припомняме, че вчера Валери Симеонов заяви: "Ще имаме доста сериозни промени в отношенията ни с ГЕРБ, тъй като държавата не върви в правилната посока. Това ще се случи още през септември, тъй като държавата не върви на добре. Намираме се в тежка икономическа и политическа криза. Предстои да проведем коалиционен съвет с колегите ни от ВМРО и ще трябва да поставим тежките въпроси на ежедневието пред г-н Борисов. България през последните месеци получава много тежки удари - основно икономически. Това са тежкото състояние на българската енергетика - все още не е решен въпросът с изключително високата цена на тока, продължава финансирането на ТЕЦ-Варна на Ахмед Доган с държавни пари, продължават злоупотребите. Кризата е политическа, защото ДПС, за съжаление, доста мащабно завръща позициите си, които беше загубила по времето на Цветанов. Сериозни промени ще настъпят с ГЕРБ", предупреди Симеонов и допълни да бъде очаквано възраждане на патриотичните сили.