"Ще имаме доста сериозни промени в отношенията ни с ГЕРБ, тъй като държавата не върви в правилната посока", заяви бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на Националния възпоменателен събор по повод 116 години от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петров нива.

"Това ще се случи още през септември, тъй като държавата не върви на добре. Намираме се в тежка икономическа и политическа криза. Предстои да проведем коалиционен съвет с колегите ни от ВМРО и ще трябва да поставим тежките въпроси на ежедневието пред г-н Борисов. България през последните месеци получава много тежки удари - основно икономически. Това са тежкото състояние на българската енергетика - все още не е решен въпросът с изклчително високата цена на тока, продължава финансирането на ТЕЦ-Варна на Ахмед Доган с държавни пари, продължават злоупотребите. Кризата е политическа, защото ДПС, за съжаление, доста мащабно завръща позициите си, които беше загубила по времето на Цветанов. Интересен ми е какъв ще е резултатът от местните избори в смесените райони, където Цветанов беше направил пробив със създаване на организации на ГЕРБ. Сериозни промени ще настъпят с ГЕРБ", каза още той, цитиран от "Фокус".

На въпрос за евентуално бъдеще с ГЕРБ, Симеонов отговори, че това зависи от поведението на управляващата партия, защото тя е "голямата партия, която дирижира икономическите процеси" в държавата, предаде bTV.

"Икономическите интереси не трябва да бъдат жертвани, за да се напълнят гушите на определени лобита. Това трябва да се спре и забележете кога почна това нещо - започна тази година. Има един ренесанс на погрешната политика на ГЕРБ от предните управления. Не казвам, че това е свързано с отсъствието Ми от властта, но може би е имало някакво дисциплиниращо въздействие върху останалите, докато съм бил", добави депутатът.

По-рано той съобщи, че на събора в Жеравна се видял с вече бившия зам.-шеф на ГЕРБ и традиционен доскоро председател на предизборния щаб на партията. Но не конкретизира за какво са си говорили. На въпрос означава ли това, че Цветанов ще помага на НФСБ, или ще прави собствена партия, Симеонов отговори, цитиран от бургаския сайт "Флагман":

"Попитайте го него, не мога да говоря от негово име".

Той изброи още проблеми в държавата:

"Да не говорим за тежкия удар по българското животновъдство, който нанесе африканската чума. За него лично аз съм сигнализирал на господин Маринов от самото начало. Трябваше да бъдат предприети тежки мерки при първите огнища в Русенско. Доживяхме до момента на пълно унищожаване на българското свиневъдство. Честито - два милиона лева сме назад".

Симеонов добави, че третият удар по икономиката на България е този по туризма, който, сппоред него, е съсипан.

"Плажовете са една оглозгана от мутрите кочан варена царевица. И няма да бъде по-добре. И след като си изгонихме българските туристи - ето резултатът. Някакси не забелязвате какво става с програмата "Плод и мляко". Тази есен нашите училища и детски градини най-вероятно няма да получават нито мляко, нито кашкавал и сирене, които се полагаха с европейски пари. Това, защото едни приближени до г-н Борисов бяха натъпкани с всичките поръчки за училищата. Измениха се наредби, само и само на хранилката да се наредят известни фигури от хранителния бранш", каза още председателят на НФСБ.

Според него икономиката на България се срива през последните 6 месеца, за което те няма да останат безучастни.

"Очаквайте възраждане на патриотичните сили в България, след като се освободихме от един тежък камък. Няма да продължаваме по този начин и това в близките дни ще бъде обсъдено с ВМРО", посочи още Валери Симеонов, който очевидно имаше предвид отстраняването на лидера на "Атака" Волен Сидеров като председател на ПГ на "Обединени патриоти".