Протестът на диаспората превърна Площада на победата в Букурещ в арена на среднощни сблъсъци. Стотици ранени и десетки настанени в болница белязаха по възможно най-грозен начин демонстрацията срещу правителството.

Провокации, като хвърляне на каменни бордюри и бутилки по жандармеристите, накараха тежко въоръжени части да разпръснат множеството. Стигна се до потресаващи сцени на жестокост. На обградена от демонстранти жандармеристка бе нанесен зверски побой. Първоначалните данни сочат, че има съмнения за фрактура в гръбначния стълб. Бившият министър на културата Влад Александреску пък снима как приемат в болницата 16-годишната му дъщеря, която е изпаднала в безсъзнание.

Социалните мрежи се напълниха със снимки и клипове на ранени участници в протеста, както и на свидетелства на радикалния начин, по който демонстрантите бяха разпръснати. В същото време се оказа, че сред отстъпващите хора е имало хулигани, които са откраднали няколко от оръжията на жандармеристите.

Митингът беше планиран като събиране на румънци от цял свят с намерение всички заедно да окажат натиск върху лявото правителството с крайна цел предсрочни парламентарни избори. Именно затова събитието придоби публичност като Протеста на диаспората. Първоначалните заявки за присъствие между 1 до 4 милиона души не се оправдаха, но въпреки това броят на демонстрантите беше впечатляващ. Представители на различните обществено-политически течения посочват от 20 000 до 100 000 души на Площада на победата.

Политическите реакции не закъсняха. Насилието бе осъдено от президента Клаус Йоханис. Бившият премиер Виктор Понта също изрази възмущение. Опозиционните партии сравниха случилото се с "1990 г., когато режимът на Илиеску погази с извънредна жестокост правото на свободно изразяване на гражданите".

Заради рязката ескалация на напрежението Dir.bg сформира извънреден екип, който проследи на живо размирната нощ. Като източници на информация от мястото на събитието използвахме съобщенията на няколко от най-авторитетните румънски медии - Аdevarul.ro, Digi24.ro, Antena3.ro, Pro.tv и Gandul.info, както и най-интересните статуси, фото и клипове от социалните мрежи Фейсбук и Туитър. На десетките си хиляди читатели предоставихме и възможността през цялото време да гледат пряко видеопредаване от Площада на победата.

Вижте всички снимки от протеста >>

Ето я и хронологията, с която Dir.bg информираше своите читатели за хода на събитията:

01:30 - Pro.tv:
Виктор Понта изрази възмущение от случилото се тази нощ.

01:10 - Adevarul.ro:
Общо 440 души са получили медицинска помощ на Площада на победата, а 65 са транспортирани в болница. "Осъществени са 440 медицински интервенции на място (от тях 24 на жандармеристи). 65 от пострадалите са транспортирани в болница (от тях 9 жандармеристи)", обявиха властите в официално съобщение.

01:00 - Pro.tv:
Участничка в протеста публикува снимка на човек с отворена рана. Кадърът илюстрира жестокостта на сблъсъците.

00:53 - Adevarul.ro:
Структурите на румънското МВР са мобилизирани за идентифициране на онези, които са откраднали оръжията на жандармеристите. "Призоваваме за съдействие всички граждани, които имат информация за този инцидент или за извършителите", съобщи румънската полиция.

00:50 - Digi24.ro:
20 пострадали са приети в болница, която е в близост до стадиона на футболния "Динамо" (Букурещ).

00:38 - Antena3.ro:
Броят на нуждаещите се от медицинска помощ до този час е 425. От тях 68 са приети в болница.

00:35 - Adevarul.ro:
Партия "Народно движение" поиска от вътрешния министър Кармен Дан да спре намесата на жандармеристите на Площада на победата, заявявайки, че интервенциите припомнят 90-те години на миналия век. "Осъждаме насилието на Площада на победата и призоваваме министър Кармен Дан незабавно да спре намесата срещу мирните хора. Тези интервенции датират от 1990 г., когато режимът на Илиеску погази с извънредна жестокост правото на свободно изразяване на гражданите", гласи прессъобщението.

Снимка: БТА

00:38 - Аntena3.ro:
Броят на ранените до този час е 425. От тях 68 вече са в болница.

00:10 - Аdevarul.rо:
Две оръжия са били откраднати от жандармеристи. Протестът все още продължава.

00:05 - Аntena3.ro:
Жената жандармерист на площада е тежко ранена, допускат фрактура на гръбначния стълб.

Снимка: БТА

23:59 - Аntena3.ro:
На улиците в близост до Площада на победата са причинени много пожари. Има 300-400 вандали, които подпалват всичко възможно около себе си и най-вече контейнерите за боклук.

00:00 - Digi24.ro:
Няколкостотин души, които напуснаха Площада на победата при щурма на жандармеристите, все още протестират на бул. "Януш Хунияди". Демонстрантите скандират: "Ние не напускаме!" Те са заобиколени от жандармеристи, които са формирали кордон около тях. Тежко въоръжените сили нахлуха със сила на Площада на победата към 23 часа. Те атакуваха със сълзотворен газ, гранати и водни оръдия. По-голямата част от протестиращите се разпръснаха, но най-радикалните от тях останаха да се бият с жандармерията. 

Снимка: БТА

23:30 - Gandul.info:
Президентът Клаус Йоханис заяви във Фейсбук, че министърът на вътрешните работи трябва спешно да обясни за събитията на Площада на победата и осъди бруталния начин, по който се намесва жандармерията.

23:11- Adevarul.rо:
Жандармеристите нахлуха със сила на площада, прогонвайки протестиращите. Въоръжените сили атакуваха със сълзотворен газ и използваха водно оръдие. Повечето хора бяха изненадани и се опитаха да избягат към околните булеварди. Част от демонстрантите обаче отвърнаха отвърнаха на удара, мятайки бутилки и камъни. Двама жандармеристи - мъж и жена, попаднаха в капана на радикални демонстранти и започнаха да получават удари, определени от свидетели като зверски. Мирни демонстранти направиха жив щит и ги изведоха до техните колеги, като така ги спасиха от линча.

Снимка: БТА

23:00 - Digi24.ro:
Двама жандармеристи - мъж и жена, са бити жестоко от група протестиращи.

Снимка: БТА

22:56 Antena3.ro:
247 души са ранените. От тях 16 души са откарани в болници, сред които 4 жандармеристи. На място има десетки линейки и пожарни коли.

Снимка: БТА

22:50 - Digi24.ro:
Броят на пострадалите е тревожен - 247 души.

22:45 - Adevarul.ro:
Жандармерията се намесва, за да изолира от площада демонстрантите, които се нуждаят от медицинско внимание. Бившият министър на културата Влад Александреску разкри, че 16-годишната му дъщеря е в безсъзнание. "Как може правителството да гази собствените си граждани? И децата!", възмущава се той. Към поста си във Фейсбук Александреску е добавил и снимки на дъщеря си.

22:30 - Adevarul.ro:
Жандармеристите опитват да евакуират хората от "Площада на победата", като използват сълзотворни гранати. Машина с водни оръдия е пристигнала в района.

Снимка: БТА

22:29 - Аntena3.ro:
Около 100 души нахлуха в музея "Григоре Антипа".

22:10 - Digi24.ro:
Румънската жандармерия обяви, че ще се намеси на площада за възстановяването на обществения ред. "Ще бъдат предприети действия за възстановяване на обществения ред. Вече са подадени трите светлинни сигнала, необходими за предупреждение", съобщиха от жандармерията.

22:05 - Аdevarul.ro:
"Площадът на победата" е разделен между протестиращи и хулигани.

21:50 - Adevarul.ro:
Отново сблъсъци между протестиращи и жандармерия. В основата са хулигани, които хвърлят предмети по униформените.

21:50 - Digi24.ro:
"Навсякъде има сълзотворен газ, целият площад е изпълнен със сълзотворен газ, жандармеристите влязоха сред хората", коментира журналистката Лаурентиу Радулеску

21:27 - Antena3.ro:
Повече от 170 души се нуждаят от медицинска помощ.

Снимка: БТА

21:15 - Gandul.info:
61 души се нуждаят от медицинска помощ. Общият брой на ранените е 172.

21:14 - Antena3.ro:
"Искаме нещата да не ескалират допълнително, ние не искаме намеса със сила, но ситуацията е доста напрегната. Те се хвърлят павета и метални предмети по нас (...) направихме всичко възможно, разговаряхме, комуникирахме с всички присъстващи, направихме това, което беше необходимо за предотвратяване на ескалацията. Провокаторите използват добронамерените хора като щит", обясни говорителят на жандармерията.

19:47 - Десетки ранени при сблъсъци на Площада на победата в Букурещ

18:19 - Сблъсъци в Букурещ преди протеста на Площада на победата