Истинско политическо земетресение се наблюдава в Румъния - политици, бягащи в Коста Рика и Мадагаскар, както и такива, свалящи регистрационни номера, защото били срещу управляващата партия. На 10 август в Румъния ще се състои протест срещу пипалата на корупцията, съобщи телевизия "България он ер".

Най-известният случай е Себастиан Гита. 40-годишният бивш депутат от социалдемократическата партия и "ужасното дете" на информационната индустрия набързо напуска Букурещ през декември 2016 година, само няколко часа преди да му бъде издадена заповед за арест. В деня на бягството си той участва в коледното тържество на румънското вътрешно разузнаване, заедно с високопоставени представители от полицията, политици и магистрати.

Бившият министър Елена Удреа избяга в Коста Рика. Пикантното в този случай е, че заедно с нея замина и една бивша прокурорка. Бившият кмет на черноморския курортен град Констанца, Раду Мазаре, който е осъден за корупция и пране на пари, се оттегли като "инвеститор" в Мадагаскар. Общото за всички тези и други лица е, че всички те са имали пряк достъп до държавни средства.

"Властите в Румъния осигуряват повече зрелища, отколкото хляб. Правят безплатно представление на гърба на беднотията на хората", каза по повод битката срещу корупцията в Румъния румънският журналист Алекс Недеа.

Той добави, че не вярва в системи, ръководени от един човек и че борбата срещу корупцията е създадена от много млади и амбициозни прокурори, а не само от един.

"Румънският народ обича да има враг, срещу който да се бори. Когато имаме образ на врага, е много лесно да се обединим и разрушим една система - така беше с Чаушеску. Опитахме се да променим много неща на улицата и успяхме, но напоследък политическата класа е имунизирана срещу вълните на недоволство", отбеляза журналистът.

Той припомни, че избирането на Клаус Йоханис е изненадало целия свят, като тогава много румънци са отишли до урните, за да гласуват. "Политическата класа трябва да се страхува от затишието и привидното спокойствие", предупреди Алекс Недеа.