Множество румънци пристигат от чужбина тези дни, за да се включат в насрочения за 10 август, петък, голям антиправителствен митинг, който ще се състои на Площада на победата в Букурещ, съобщават румънските медии днес, цитирани от БТА.

Организаторите на събитието - Федерацията на румънците зад граница, заявиха по-рано, че очакват в протеста да се включат около 1 милион души. Кметът на Букурещ Габриела Фиря първоначално забрани митинга с мотива, че организаторите са предвидили твърде голям брой участници, но след това даде разрешение.

В. "Адевърул" цитира един от организаторите, който казва, че около 4 милиона души са посетили страницата на събитието във Фейсбук.

"Най-много протестиращи ще дойдат от Италия, Испания, Великобритания, Германия, Швейцария и Норвегия. Но получихме съобщения дори от румънци в Япония или Австралия, които ни казаха, че ще се опитат да дойдат на протеста", казва Дан-Йоан Паун.

Много от демонстрантите вече са се снабдили с тениски с надписи срещу управляващата Социалдемократическа партия (СДП), а някои дори са се сдобили с автомобилни номера с такива послания, подобно на живеещ в Швеция румънец, който придоби популярност, след като румънската полиция му отне регистрационните номера, съдържащи нецензурно послание срещу СДП.

Вестник "Гъндул" пише, че митингът на диаспората на 10 август може да остане без организатор заради разногласия между кметството на Букурещ и Федерацията на румънците зад граница. Кметството твърди, че федерацията се е отказала да организира митинга на 10 август, внушавайки че е получила отрицателен отговор от властите, въпреки че митингът официално е разрешен. От своя страна Емануел Чоака, председател на федерацията, казва, че кметството не го е уведомило своевременно и не му е изпратило протокол.

Информационният сайт Зиаре съобщава, че представители на координаторите на събитието са извикани днес следобед в кметството за обсъждане на "техническите подробности по провеждането на публичното събиране".

Същевременно в. "Евениментул зилей" пише, че прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма са наложили съдебен контрол на мъж, който отправил призиви за насилие по време на митинга.

Овидиу Гросу заяви в интервю за телевизия Антена 3, че протестиращите имат право дори да убиват жандармеристи, ако те се опитат да потушат протеста, и нарече митинга "революция", получи забрана да участва в митинга и да публикува коментари в интернет.

"Аз говоря за революция, не за протест (. . .) Отправям предупреждение към органите на реда: всеки, който се опита да потуши тези демонстрации, ще бъде съден в Международния наказателен съд, защото имаме право включително да убиваме при тези условия (. . .) Ако жандармеристът опре палката в шията ми или пистолета в главата ми, имам право да отнема живота му", заяви Гросу.