Сблъсъци в румънската столица непосредствено преди насрочения протест срещу съдебната реформа и корупцията в северната ни съседка.

Снимка: БТА

Жандармеристи използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти, които блокираха движението по два от големите булеварди в Букурещ. Повече от хиляда души са се събрали вече на Площада на победата.

Снимка: БТА

 

На румънците в чужбина им дойде до гуша от произвола на правителството в Букурещ. Те внасят в страната по 3 млрд. евро годишно и сега под мотото #rezist се събират днес в румънската столица на протест срещу властта, отбелязва "Дойче Веле".

Призивът по време на демонстрацията на Площада на победата ще е за оставка на лявото правителство и предсрочни избори. Такъв протест на хора, събрали се от чужбина, досега не е имало в ЕС.

Асошиейтед прес съобщава за колони от автомобили с живеещи зад граница румънци, които пресичат граничния пункт Борш на границата с Унгария, прибиращи се в родината си за протеста.

Още вчера сутринта на Площада на победата в Букурещ пред сградата на правителството беше издигната първата палатка, отбелязва информационният сайт Зиаре.

Голяма част от около трите милиона румънци, които живеят в чужбина, казват, че са напуснали страната заради корупцията, ниските заплати и липсата на възможности, отбелязва Асошиейтед прес.

Откакто Социалдемократическата партия спечели изборите през 2016 г., румънците редовно протестират срещу опитите на правителството да прокара нови закони, които според критиците ще отслабят антикорупционната борба.

Предварително обявеният брой на участниците в днешния антиправителствен митинг е около един милион души.