Със сблъсъци между демонстранти и полиция започна мащабният антиправителствен протест на румънската диаспора в Букурещ. Хората хвърляха бутилки, отговориха им със сълзотворен газ.

170 души са пострадали в Букурещ при сблъсъци на жандармеристи и протестиращи срещу спорните съдебни реформи, които налага управляващото мнозинство в Румъния, съобщават румънските медии. Половината от ранените са в болница.

Сблъсъците започнаха, след като група демонстранти се опитаха да пробият полицейския кордон, ограждащ правителствената сграда, а други протестиращи блокираха движението по два от големите булеварди.

Жандармерията отрече медийните информации, че е използвала сълзотворен газ, и уточни, че става дума за лютив спрей.

"Ситуацията е напрегната (...) Не бихме искали да се стига до инциденти, до конфронтации", заяви говорителят на жандармерията в Букурещ Джорджиан Енаке, цитиран от в. "Ромъния либера".

"Нашата роля е да пазим тези, които не участват в тези демонстрации, да могат да се движат в столицата", добави той.

Телевизия Диджи24 съобщава, че жандармерията е докарала водно оръдие на Площада на победата. Общо 36 души, включително двама жанрамеристи, са поискали лекарска помощ. Най-малко двама души са били отведени в полицията - мъж на около 40 години, който нарушавал обществения ред, и още едно лице, което носело в себе спрей за графити.

Според телевизията на Площада на победата са се събрали най-малко 20 000 души. Те развяват румънски флагове и знамена на Европейския съюз и скандират "Правосъдие, а не корупция", "Оставка", "Засрамете се", "Няма да се откажем" и носят плакати с надписи "Без осъдени на държавни длъжности!", "СДП не е лява политическа партия, СДП е организирана престъпна група".

Развяват се също знамената на Канада, Великобритания, Дания, Италия, Испания. Много от протестиращите носят тениски с надпис "#Без осъдени", присъединявайки се към кампанията за забрана на достъпа на осъдени лица до държавни постове.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Протестиращите призовават за оставка на лявото правителство, недоволни от решенията на социалдемократите по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден на затвор за корупция, съобщава телевизия Дижи24.

Протестът, на който според първоначалните планове се очакваше да присъстват 1 милион души, предизвика разногласия в последно време и остана без официални организатори, след като Федерацията на румънците зад граница не се споразумя с кметството на Букурещ, пише в. "Гъндул".

Дни преди митинга лице, което се обяви за организатор на протеста, отправи призиви за насилие, ако жандармеристите се опитат да потушат демонстрацията. Властите му наложиха съдебен контрол и забрана да участва в проявата. Както органите на реда, така и румънците, които заявиха участието си в социалните мрежи, призоваха за мирна демонстрация.

Асошиейтед прес напомня, че откакто Социалдемократическата партия спечели изборите през 2016 г. румънците редовно протестират срещу опитите на правителството да прокара нови закони, които според критиците ще отслабят антикорупционната борба.

Лидерът на партията Ливиу Драгня беше осъден на три години и половина затвор на първа инстанция по дело за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение по дело за фиктивни назначения. Той обжалва присъдата.

Преди протеста, по-рано днес, правителството обяви план за удвояване на държавните пенсии през следващите 4 години. Увеличението на бюджетните разходи по това перо ще е от 61 милиарда на 140 милиарда леи. Средната месечна държавна пенсия в Румъния в момента е 110 леи.социалдемократите обявиха плановете си да вдигнат двойно пенсиите в следващите 4 години.