Тя е момичето с розова коса, което вероятно сте срещали на едни от най-добрите клубни партита в България. Знае наизуст тъмните часове на денонощието и диша в ритъм с нощта. Работи, когато ние спим, и всеки ден вижда как хората се променят на тъмно.

"На мен лично ми харесва нощният живот. Има си своята магия, много е различно! Много е интересно да видиш един човек през деня и да го съпоставиш с нощта - двама различни души са. Определно може един човек да има две половини в себе си, като доброто и злото. И често виждаш, че хората имат едно друго лице през нощта. Понякога е хубаво, понякога - не толкова."

Всъщност, DJ Cass познава един друг цял свят, който е шарен, шумен и съвсем реален. И нека не го определяме преди да го опознаем и разберем.

Снимка: dir.bg

Преди почти 10 години Кристина, както всъщност е името й, застава зад пулта като първата жена DJ на българската хип-хоп сцена. И до днес не разбира хората, които я питат кога ще си намери по-сериозна работа. Защото и тя плаща данъците си като всички нас, уморява се от дългите пътувания и никак не приема ангажиментите си на шега.

Снимка: dir.bg

Разказва ми как като малка тренирала художествена гимнастика, но от спорта си взима само дисциплината и започва да танцува с балет "Дива", а по-късно с балет "Нова". И така, както сама казва, животът й се преобръща на 180 градуса една вечер в клуб Sugar. Защото освен всичко друго става DJ на Ъпсурт.

"Имам щастието да работя с най-добрите ми приятели. Още повече, че тези приятели са по-добри от мен в това, което правим. Освен, че работим заедно, сме много близки и наистина сме като едно семейство. При нас е една постоянна веселба. Ти ще видиш едни 30-годишни хора, които са в басейна и се пръскат с водни пистолети."

Чувам още няколко смешни истории покрай участията с Ъпсурт и усещам, че й се говори за музика. Подхващам темата за хип-хопа и виждам как очите й блесват. Едва доловимо в погледа й заиграват рими и бийтове, а аз веднага разбирам, че за нея темата е важна. Много важна.

"Музиката определя хората и възпитава. Хип-хопът има послания, има култура. Като се каже "хип-хоп" какво си представяш визуално? На мен в главата ми се появява улица. Хип-хопът е тръгнал от улицата, той е протест в началото си. Сегашната представа за хип-хопа е малко размита и изродена в една bling - bling (б.а. лъскава) пропаганда. Смятам, че е хубаво от време на време да се връщаме към корените, да се кажат и важни неща покрай рапирането, покрай клубната сцена."

Снимка: dir.bg

Затова харесва по-стари парчета. Смята, че "трябва да се уважават старите кучета". И ми разказва как вкъщи си пуска по-скоро джаз, соул и Майкъл Джексън. Обича спокойствието и тишината през деня, а вечер не можеш да й смогнеш на темпото. И аз се сещам за началото на разговора ни и как хората се променят вечер, а в същото време са точно толкова истински. Ще се събудят за новите игри на съдбата, а тя ще си легне, затваряйки поредната страница на своите нощни дневници. И ще си помечтае да се пенсионира на някой плаж, където да е само лято и да е само по джапанки. И морето да й е пред очите всеки Божи ден. А дотогава ще продължава ви взривява под звуците на хип-хопа.

* Документалната поредица "ИзДИРени истории" e първият авторски проект на най-новите попълнения в екипа на Dir.bg Деян Веселинов и Ренета Веселинова. Двамата са познати лица от телевизионния екран, а отскоро отговарят и за видео съдържанието в портала.