Тази издирена история започва много отдавна. Преди малко повече от 30 години. Започва с детски плач, оставен да кънти сред стените на дом за деца, лишени от родителски грижи в благоевградското село Петрово.

Няма да си говорим обаче за проблемите на домовете за сираци, тази история не е такава. Тя е за надеждата, отнета точно преди самолетът да излети към новия живот. Тя е и за борбата на едно дете да се възпита и отгледа почти само. Тази история, своята история, ще ви разкаже Бойко Гренцке от Благоевград. Прегърбено момче, което вярва в доброто във всеки един от нас и не спира да го търси.

Колаж: Юлиян Илиев

Срещам се с Бойко в родния му град и той започва да ми разказва... За семейството, което няма, и за любовта, която дава всеки ден. За работата и колко е трудно да оцеляваш понякога. Особено ако си на мястото на Бойко. Разхожда ме из разкопките на Скаптопара, където работил. И пак му се работи. Разказва ми за прошката и колко е нужна тя на всички. Говори с блясък в очите, особено ако става дума за кучетата, за които се грижи неуморно. В думите му има мъдрост, дошла твърде рано по неволя.

Тази издирена история е започнала преди малко повече от 30 години. Но днес тя е история за любов. За надежда. За шанса, който всеки заслужава. За това колко е важно да правим добро.

Гледайте Епизод 1 от авторската поредица на Dir.bg "Издирени истории".

* Документалната поредица "Издирени истории" e първият авторски проект на най-новите попълнения в екипа на Dir.bg Деян Веселинов и Ренета Веселинова. Двамата са познати лица от телевизионния екран, а отскоро отговарят и за видео съдържанието в портала.