Март е особен месец. Месец на празници и традиции. Празнуваме началото на пролетта, празнуват и всички дами. Преди всичко обаче празнуваме и собствената си свобода. Затова и заветът на героичното опълчение при отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската освободителна война отеква с по-особена тежест всяка година, когато отброяваме дните от календара до Трети март.

Именно това е датата, която всяка година има силата да ни сплоти, да ни обедини, да ни събере и да ни накара отново да се почувстваме като едно цяло.

Дали обаче ценим достатъчно свободата, за която толкова често говорим? Даваме ли си сметка каква е била нейната цена преди 141 години?

Отговорите ще потърсим в специалния празничен епизод на "изДИРени истории" тази неделя, на 3-ти март. И тъй като на Шипка никога не си сам, в търсенето ще ни помогнат трима души, които и днес по свой начин съхраняват духа на свободата и българската история, която завинаги ще принадлежи на геройския проход.

Срещаме се с д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа". Историк, офицер от резерва и доктор по нова българска история. Той ще ни разкаже за началото на вечно живия спомен за боевете на Шипка. Ще ни разходи сред пропитите със спомени стени на Паметника на свободата и дори ще ни позволи да надзърнем в Златната книга за впечатления, подписана лично от цар Борис III.

Следите на героичното ни минало ни отвеждат и в Храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка. Сгушен под вечния връх, манастирът пази костница, в която се съхраняват останките на почти 9000 български и руски воини, загинали за свободата на България.

Там ни посреща Дечко Гърбатулов, който е празничен звънар в храма. На всеки празник бай Дечко кара 17-те камбани, повечето от тях изработени от претопени гилзи, събирани от връх Шипка, да пеят и да разказват историята на българската свобода.

Град Шипка е и убежище за мнозина белогвардейци, потърсили спасение след Октомврийската революция. Между 1917-а и 1922 година Белите се впускат в битка на живот и смърт срещу новата съветска държава и нейната Червена армия, което отприщва гражданска война в Русия. И именно в Шипка част от тях намират спокойствие и свобода. И остават там завинаги. Днес тяхната история се пази във възстановеното руско гробище край Храма. Там ни отвежда Гина Хаджиева, председател на инициативен комитет "Шипка". Тя от години се грижи паметта на ветераните никога да не бъде забравена и с вълнение разказва за хората, избрали Шипка и България за свой последен дом.

*Очаквайте празничния епизод "изДИРени истории: Свободата остава завинаги на Шипка!" тази неделя, 3-ти март.