С гордостта от миналото и вярата в бъдещето днес всеки българин почита Националния празник - Денят на Освобождението на България от турско робство. В празничния епизод на "изДИРени истории" се потапяме в разкази и картина от най-символичните културно-исторически паметници у нас, които пазят силата на българския дух и жаждата за свобода и идентичност.

Във всички градове в страната днес се организират тържествени чествания, а хиляди българи се изкачват на историческия връх Шипка, за да се преклонят пред Паметника на Свободата. Това е може би най-значителният кулутрно-исторически монумент, който вече 85 години непреклонно ни напомня за героичното опълчение при отбраната на Шипченския проход. Онзи преломен момент в Руско-турската освободителна война.

За славната епопея ни разказва д-р Чавдар Ангелов - историк и директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа". Срещата ни с него продължава и в историческия музей "Искра" в Казанлък, където са представени културни ценности, лични вещи, оригинални документи, свидетелства и снимки, медали и оръжие на родени и живели в казанлъшкия край опълченци. Прелистваме и Златната книга за впечатления, подписана лично от Цар Борис III година след тържественото откриване на Паметника на Свободата през 1934 г.

Следите на героичното ни минало ни отвеждат и в град Шипка, където се намира друг културно-исторически шедьовър - Храм-паметника "Рождество Христово". Сгушен под вечния връх, шипченският манастир пази костница, в която се съхраняват останките на почти 9000 български и руски воини, загубили живота си в битките, донесли българската свобода.

Там се срещаме с двама от пазителите на тяхната вечна памет. Гина Хаджиева, председател на инициативния комитет "Шипка", който продължава да се грижи за първото руско гробище край храма. И Дечко Гърбатулов - слепият звънар, който разказва история и пази традиции със звука от църковните камбани.

На 3 март, една от малкото дати, която всяка година има силата да ни накара отново да се почувстваме като едно цяло, не е време нито за уроци по родолюбие, нито по история. Затова този епизод е апел за смирение и почит към тези, които са загубили живота си, за да ни има нас. Защото Свободата остава завинаги на Шипка!