САЩ и Русия сменят модела на взаимоотношения, пише днес в. "Комерсант" след приключилото вчера посещение в Москва на Джон Болтън, съветник на Белия дом по националната сигурност.

Руският ежедневник сочи като "главно събитие" по време на визитата срещата на госта - "архитект на руската политика" на САЩ - с президента на Русия Владимир Путин. Тонът на посещението бе предопределен от твърдите изявления на американския президент Доналд Тръмп, напомня изданието анонсираното излизане на Вашингтон от сключения с Москва Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие (РСМО) и "решимостта на САЩ да станат лидер на нова ядрена надпревара, "докато другите страни не се вразумят", предаде БТА.

"САЩ дълго време бяха недоволни, че Русия има стратегически потенциал, съпоставим с американския. Същевременно Щатите разбираха, че от гледище на обикновените оръжия имат многократен превес над Русия. При това положение днес САЩ се опитват да постигнат промяна в силовия баланс и превес на качествено ново равнище", обяснява пред всекидневника аналитикът Фьодор Войтоловски. Според експерта през управлението на Тръмп "руско-американските отношения минават от стратегическо партньорство към нов модел на взаимно стратегическо възпиране", който "ще включва и симетрични, и асиметрични стъпки".

Политологът Евгений Бужински изтъква, че Болтън "винаги е бил и си остава" противник на контрола над стратегическите въоръжения, съответно "връщането към предишното стратегическо партньорство е невъзможно". "Влизаме в нова епоха на стратегическо възпиране, изградено върху асиметрични отговори от страна на Русия", посочва той.

"Никой няма да се включва в нова оръжейна надпревара, асиметричните стъпки ще са напълно достатъчни за гарантиране на сигурност", уверява руският експерт.

В. "Независимая газета" припомня взаимните претенции на Русия и САЩ, че другата страна нарушава договора за РСМО. "Освен това Вашингтон е убеден, че двустранните договори от времето на Студената война са вече неактуални". Например Китай, Иран и Северна Корея разширяват възможностите си да развръщат ракети, каквито руско-американският договор би им забранил; Пекин направо "развива ракетна програма по собствено усмотрение, с което нервира не само съседите си", пише вестникът.

"Изобщо пребиваването в договора поставя САЩ в слаба позиция спрямо Русия и особено спрямо Китай. А това означава, че шансовете договорът за РСМО да бъде спасен не са големи. Остава да се надяваме, че заплахата на Тръмп да скъса договорките цели да привлече гласове на предстоящите след две седмици междинни избори за Конгрес или да получи солидни отстъпки от Русия", се казва в статията.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви в понеделник след среща с Болтън, че Русия е готова да обсъди със САЩ взаимните претенции, за да бъде спасен договорът за РСМО. Още повече че ако бъдат осъществени заплахите на Вашингтон, това ще е крачка към срив на системата за ядрено възпиране и най-вероятно ще доведе до непродължаване на друг крайно важен договор за разоръжаване, който изтича през 2021 г. - за мерки с цел по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ), допълва "Независимая газета".

Остават по-малко от три седмици до нова среща между Путин и Тръмп. Двамата президенти ще преговарят в Париж, където ще се чества стогодишнината от края на Първата световна война. Това е основният публичен резултат от посещението на Болтън в Москва, пише "Взгляд".

Съветникът на Кремъл по външната политика Юрий Ушаков потвърди вчера, че е постигната предварителна договореност за среща между двамата лидери на 11 ноември в Париж в рамките на тържествата. Четвъртият от 20 месеца насам разговор между тях ще бъде принципно различен от предходните - "на Путин предстои среща с един нов Тръмп", твърди онлайн изданието.

Президентите ще разговарят пет дни след междинните избори за Камарата на представителите и Сената в САЩ - "ако Тръмп ги спечели и задържи републиканското мнозинство в двете камари (както не са успявали да сторят дори президенти, неподложени на подобен обстрел като него), той ще пристигне в Париж фактически освободен от твърде тежките си вътрешнополитически окови", пояснява "Взгляд".

Това ще бъде един нов Тръмп, който ще може да се държи далеч по-уверено и в страната си, и в света. С такъв Тръмп ще е по-лесно да се разговаря. Не да се договаря нещо, а да се разговаря, което всъщност е принципно важното в днешната ситуация.

"Освободеният" Тръмп ще получи по-голяма свобода на действие и във външната политика. И на първо място по руското направление, което си остава "най-опасно" за него, откакто е президент. Това не значи, че той ще се откаже от санкциите срещу Русия или от играта около договора за РСМО - но Тръмп ще може да установи нормален работен диалог с Путин по всички важни теми и от международния дневен ред, и от двустранните отношения. Там, където интересите на двете страни ще се пресичат, те ще могат да се разберат; там, където противоречията ще нарастват, нищо няма да стане. Но това ще е нормален работен диалог, подчертава електронният вестник.

"Взгляд" сравнява този бъдещ диалог Русия-САЩ с диалога между Ричард Никсън и Леонид Брежнев през 70-те години на 20-и век. Личните им срещи и визитите в Москва на "тогавашния Болтън" Хенри Кисинджър доведоха до т. нар. разведряване. Което бе не само намаляване на напрежението между двете открито враждували свръхдържави, а изграждане на диалог по най-различни въпроси, от регионалните конфликти до ракетните теми. Това не попречи САЩ и Съветският съюз да си останат идеологически врагове, да заемат различни страни в арабско-израелския конфликт и дори да водят прокси-войни, напомня изданието.

Задачата на Болтън в Москва не бе да взема решения, а да събира и предава информация, отбелязва пред "Известия" вашингтонският експерт Николай Злобин.

Според него самият Доналд Тръмп още не е взел окончателно решение да изтегли САЩ от договора за РСМО, защото се изисква то да бъде съгласувано с Пентагона, с американските елити и дори със съюзниците на страната, включително Германия.

Болтън два дни събираше и анализираше мненията на руските ръководители. Затова пътуването му изглежда е прелюдия към срещата Путин-Тръмп през ноември. Москва също има въпроси, засягащи договора за РСМО. С други думи, Болтън е провел "разузнаване с бой" преди новите президентски преговори, смята наблюдателят.

В. "Известия" напомня, че според Юрий Ушаков Русия и САЩ са договорили "нормална двустранна среща" в Париж, и прави извода, че "съдбата на договора за РСМО ще се реши не по-рано от първата половина на ноември".