Знаете ли, че близо 40% от хората, които живеят и работят в двумилионната ни столица са необвързани? Средната възраст за сключване на брак у нас само за 15 години се е покачила с 5 години. Тенденцията не е различна и в световен мащаб, защото бракът като социална единица девалвира с почти същите темпове глобално.

Но днес няма да "палим" фитила на мантрата за традиционното християнско семейство, нито ще учим някого как да обича. Не разказваме за свръх либерални социални модели от далечна Швеция, нито сочим с пръст технологиите и смарт устройствата като основен виновник за счупеното ни общуване.

В месеца на любовта и виното и в пика на темата за демографската криза в "изДИРени истории" ще си говорим за самотата като диагноза в обществото ни. За търсенето на щастие и за намирането на неговите заместители. Защото да намериш споделеното лично щастие и любовта започна да прилича на една консуматорска игра на бързи обороти.

Колкото повече възможности за комуникация и срещи с нови хора ни предлага времето, в което живеем, оказва се, толкова по-трудно ни е да създаваме дълготрайни и успешни връзки. Самота, депресивни състояния, психическо здраве - това, казват, е епидемията на XXI век. А аз се чудя дали това, че забравихме как да общуваме и обичаме не е голямата диагноза, която подминаваме, докато се опитваме да третираме симптомите? 

Снимка: dir.bg

В днешния епизод ви разказвам две любовни истории. Срещам ви с Радослава и Румен. Пътищата им се пресичат и разделят още в гимназията, но двамата тогава дори не подозират, че някой ден ще споделят живота си. Имат общо 4 брака, но веднъж намерили един друг, са превърнали в кауза това да предадат рецептата на любовта на възможно най-много хора около себе си. И двамата вярват, че човек не е роден, за да живее сам, но по-важното - напомнят ни, че когато на човек не му се получава нещо, първо трябва да се вгледа в себе си.

"И двамата с Румен не сме на първи брак и имаме опит като необвързани да търсим партньори. Работила съм и с терапевт. Исках да си обясня защо не ми се получава семейния живот" - споделя Радослава преди да разкаже как личната история се е превърнала в семейна кауза.

Нейна е идеята и за семейния проект на двамата, който в последните години е срещнал десетки хиляди необвързани. Ще ги наречем професионални сватовници. По света им казват "мачмейкъри", а с екип от психолози вече 6 години провеждат различни инициативи, които да срещат необвързани. Бързи срещи, партита за необвързани, професионален мачмейкинг, лични консултации. Разбирам ги добре, когато ми казват:

"Социалните мрежи променят реалността. Задават нереалистични очаквания на хората. Става като писъмце до Дядо Коледа - "Искам, искам, искам..." - добре де, а ти какво предлагаш? Ако търсиш принц, ти принцеса ли си?" - Румен и Радослава се допълват в отговорите си със същата лекота, с която го правят и в живота.

Снимка: dir.bg

Не е трудно човек да усети същата енергия и любов в дома на другите ми герои. Павел и Лили са младо тричленно семейство. Образовани, млади и позитивни, двамата градят бъдещето си заедно, а то се казва Софи и може да стопли сърцето на всеки с усмивката и големите си бузи. Лили е главен счетоводител, а Павел работи за софтуерна компания. Двамата се запознават на бърза среща (speeddating). Когато се виждат за втори път Павел дори не разпознава красавицата срещу себе си, но това не му пречи да положи още усилия. Година по-късно вече е време за сватбени подготовки, а двамата с усмивка спорят дали шампанското е цвят или напитка. Началото може и да е нетрадиционно, но крайният резултат е, че двамата вече са трима.

"Съдбата си е съдба, и е написала много неща, но трябва и човек да си я потърси. Никой няма да ти потропа на вратата и да ти каже - "Ей, търсих те, къде си" - така, както се запознахме с нея, после ме покани веднъж да остана и аз не си тръгнах " - дават ми рецептата за споделеното си щастие Павел и Лили.

А в дни като тези, в които отвсякъде ни заливат розови балони, големи плюшени сърца и клишета за любовта и виното, аз продължавам да си задавам въпроси след срещата ми с тези две семейства. Гледам ги, опознавам ги и ми е трудно да повярвам, че изобщо им се е наложило да излязат от зоната си на комфорт, за да открият любовта. Защо техните истории ме впечатлиха? Защо вместо норматив и дори клише в днешно време те са по-скоро изключение и малцинство? Липсва ли ни смелост за истински човешки отношения? Станахме ли мързеливи в любовта? Губим ли се някъде между грозната реалност и полирания образ на Instagram, Tinder и Facebook? Отговорите оставям на тях и на вас, защото в крайна сметка личното щастие е въпрос на лична отговорност. A това дали ще пренесем Fast food-а от ресторантите в общуването и душите си е само наш избор...

"изДИРени истории" e първият авторски видео проект на най-новите попълнения в екипа на Dir.bg Деян Веселинов и Ренета Веселинова. Двамата са познати лица от телевизионния екран, а отскоро отговарят и за видео съдържанието в портала.