Историята, която ви разказвам, е за шоколад. Но не съвсем. Това е история и за силата на човешкия дух, безкрайния потенциал на мечтите и сладкия пръст на съдбата. За да разберете какво имам предвид, ще ви запозная със Станимира Георгиева. Обещавам, че ще ви е много приятно да се запознаете.

Станимира е бизнесдама в дъното на добрата си душа. Дълги години седи на корпоративния стол и разгръща потенциала си в сферата на човешките ресурси. Ръководи екипи, развива таланти и мотивира хората да надскачат собствените си възможности. Борави много внимателно с думи като отговорност, иновативност, предприемчивост. Разбирате за какво говоря, нали? Станимира познава бизнеса много добре и, съвсем логично, знае кои са стъпките към успеха.

Снимка: dir.bg

"Винаги съм се увличала по цифрите, те са ми говорили едно и друго. Исках да продавам, да получавам бонуси. Доказваше ми се непрекъснато, че хората имат безкраен потенциал. И когато на тези, които искат да направят нещо, да дадат, да научат, им се даде малък шанс, нещата се разкриват. Когато човек е любопитен, мисля, че е най-ценният."

Именно любопитството преплита пътя на Станимира с магията на шоколада. Но за това след малко. Първоначалната ми идея бе да разговарям с нея сред уюта на собствения й дом. Тя обаче силно ме изненада, когато сама пожела да се разходим до близка поляна. Там, сред заспалите дръвчета, Витоша се разкри пред нас и ни изуми със своето заснежено спокойствие. А Станимира се затича. Вероятно, за да проветри ума си от натрупаните задачи, срещи и решения, които трябва да вземе. А може би просто, за да поддържа форма за следващия маратон. Да, Станимира тича. Прави го с кауза и с шоколад.

Снимка: dir.bg

А сега за шоколада. Той нахлува в живота на нашата героиня съвсем случайно, когато съпругът на Станимира решава да й подари ваучери за дегустация на шоколад в Белгия. Когато се обажда, за да се запише, обаче, Станимира разбира, че ваучерите всъщност са за професионален майсторки клас за шоколатиери, а за да участва в него, тя трябва да придобие необходимите професионални квалификации. И точно онова, най-ценното любопитство, мотивира Станимира да се обучава в продължение на година, за да може в крайна сметка да отиде в Белгия и да получи своя подарък. И точно в този момент животът й прави толкова рязък завой, че чак свят да ви се завие. Нашата бизнес дама решава да остави успешната корпоративна кариера в миналото и се захваща с ръчно изработени шоколадови бонбони. Вероятно ще си кажете, че е много лесно за човек, който вече се е доказал в света на парите, да прояви авантюристичния си дух и да се захване със собствен проект. Но Станимира не е на същото мнение.

Снимка: dir.bg

"Преди имах работно време, сега нямам. Събота, неделя, нощем - няма значение. Усилията са много повече. Дори ангажиментът на приятели, на цялото семейство е по-голям, когато има нещо да се свърши. Заплатите, за да се платят, няма да чакаме, нали? Аз съм отговорна." 

И така отиваме в една малка шоколадова къща, която е изпълнена с огромен смисъл. Няма да ви казвам колко е вълшебно дори само да попаднеш на място, в което от чешмата тече шоколад. Истински, вкусен шоколад! Направен с много любов и ясна мисия. Със своите бонбони Станимира не само сбъдва собствените си мечти, но вдъхва смелост и надежда на хората, с които работи.

Снимка: dir.bg

"80% от нашите служители са хора, които ние сме свикнали да наричаме уязвими групи. Това са хора със затруднения, които имат някакъв дефицит, но той е само един плюс в нашата работа. Имаме момиче с интелектуално затруднение, чиято работа е да чисти и да подрежда. Ами тя така го прави, че аз никога не съм успявала да го направя - всичко блести! Незрящата ни колежка, Ралица, рисува бонбони, които ние никога не сме успявали да нарисуваме. Аз смятам, че не само хората със собствен бизнес, но всеки предприемач, всяка бизнес организация, трябва да разбере, че работата с тези хора не е рискова. Риск е всяко едно действие, което предприемаме. И точно това искам да покажа с работата си. В направата на даден продукт участват хора с различни затруднения или дефицити, но нещото, което се получава от съвместните усилия е "Уау"! Да, изисква повече усилия, така е. Има нужда от менторство, от специална въвеждаща програма. Но нали искаме да бъдем иновативни и различни? И искам това да е смисълът. Да се случват точно онези неща, които са нужни за хората, които работят тук. Искам да нямаме ограничение."

Снимка: dir.bg

Аз видях бонбоните на Ралица, макар самата тя да няма тази възможност. И затова ви разказвам тази история. Тя е за шоколад, но не съвсем. Шоколадът можеш да го разтопиш, да го разчупиш и дори, оказва се, да му сложиш бекон. А той ще ти отвърне с усмивка. И когато вие също видите бонбоните на онова момиче, което някога си е мислило "Аз не мога", ще разберете, че шоколадът може да вдъхновява, да променя съдби и да сбъдва мечти. А когато попадне в ръцете ви, ще си признае, че само едно парченце от него може да ви даде нужната смелост, за да променяте не само собствения си живот, но и да осмислите нечий друг.

"изДИРени истории" e първият авторски видео проект на най-новите попълнения в екипа на Dir.bg Деян Веселинов и Ренета Веселинова. Двамата са познати лица от телевизионния екран, а отскоро отговарят и за видео съдържанието в портала. Всички авторски права са запазени.

Епизодът "изДИРени истории: Повелителката на шоколада" е подготвен със специалната подкрепа на Allianz Bulgaria.