Българските граждани избират днес 48-ия си парламент. В страната изборният ден започна в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа, не по-късно от 21:00 часа, ако пред секцията има негласували избиратели. За секциите извън България гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа, съответно в 21:00 часа местно време.

Първи отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия - 22:00 часа българско време (7:00 часа на 2 октомври местно време), предава БТА. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ - в 6:00 часа българско време в понеделник - 3 октомври.

В страната са разкрити 11 636 секции, без подвижните урни. 9369 са секциите с машини за гласуване. В 2785 секции ще се гласува с хартиени бюлетини. Броят на машините за страната е 10 474, по данни на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В чужбина ще се гласува в 755 секции в 62 държави. В 300 секции ще се гласува машинно - в 238 ще има по две машини, в 62 секции - по една машина, като за това са изпратени 538 устройства, по информация на МВнР. В 454 секции ще се гласува на хартия.

Ще бъдат използвани общо за страната и чужбина 11 013 машини. Разпечатани са 7 963 400 бюлетини , 710 хил. са изпратени извън България. За 240-те места в парламента кандидати са 1954 жени и 4670 мъже. Регистрираните кандидати в две листи са 1296, по данни на ЦИК. Броят на избирателите по избирателни списъци е 6 602 990 души.

На вота на 2 октомври избираме между 28 политически формации - 22 партии и 6 коалиции. От Инициативни комитети са издигнати само двама независими кандидати - Луна Йорданова Йорданова в 25 МИР- София и Цветан Христов Атанасов в 3 МИР Варна.

Днешните са четвърти избори за народни представители за година и половина и трети предсрочни. След редовния вот на 4 април 2021 г. и невъзможността да се стигне до политически консенсус и формиране на парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство, бяха насрочени нови, предсрочни избори на 11 юли. Тогава ситуацията отново се повтори, след което през ноември 2021 г. се проведоха парламентарни избори. През декември 2021 г. в парламента беше постигнат политически консенсус и беше излъчено правителство - до края на юни 2022 г., когато то беше свалено с вот на недоверие. Това доведе до насрочването на извънредните парламентарни избори на 2 октомври.

По традиция изборният ден започна с гласуването на лидерите, като фокусът на медиите беше върху онези, чиито формации, според социолозите, влизат в следващия парламент. Пръв серията поведе почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който предрече, че "бъдещето няма да е розово". Последва дежурният въпрос за какво гласуват, а политиците се изредиха да си пожелават стабилност и сигурност за държавата по време на война със знаци за готовност за коалиции, но без детайли, и призиви гражданите да гласуват. Президентът пък си пожела да има стабилни институции и редовно правителство, за да не му се налага пак да излъчва служебен кабинет.

14.00

Според езкитпола на "Галъп интернешънъл" към 13:00 часа избирателната активност е 17,6%. За момента се запазва ниска и върви в същия порядък, какъвто беше на последните парламентарни избори на 14 ноември миналата година, тогава отново е била около 17,5% около 13:00 часа, обяви  социологът Яница Петкова.

13.25

Куриози при вота в Бургас: Жена си тръгна с разписката, пиян се бори с машината

12.30

От началото на предизборната кампания са образувани 567 преписки и 60 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, съобщиха от прокуратурата. Най-много те са в София - 25, следвани тези от Велико Търново и Варна - по 11, Пловдив - осем, Бургас - пет. Обвинения са повдигнати на петима. Постановени са 378 откази за образуване на досъдебни производства с оглед липса на данни за извършени престъпления.

12.50

Двама са задържани в плевенското село Буковлък след постъпила информация, че те извършват нарушения, свързани с изборния процес. В момента се извършват проверки.

12.00

ЦИК обяви: 8,89% избирателна активност към 11 часа

12.30

Повечето лидери на партии гласуваха до обяд - Христо Иванов, Румен Христов, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Бойко Борисов, Кирил Петков

11.45

Илияна Йотова гласува: Тези избори са много важни, за да има стабилно мнозинство

11.25.

Президентът Румен Радев гласува: Страната има нужда от силни и легитимни институции

11.00

Гълъб Донев гласува изборите трябва да бъдат честни, но не чести

9.00

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува първи и прогнозира: Бъдещето няма да е розово

8:00
Изборният ден започна в спокойна обстановка

Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия 02/9011298 и имейл [email protected].

Създадена е организация и звената на Дирекция "Български документи за самоличност" ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия. Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.

 

7:00
Как да проверите в коя секция трябва да гласувате?

- Онлайн чрез справка в сайта на ГРАО. За целта трябва да посочете ЕГН, име, както и цифри от автоматично генериран код.

- Като изпратите SMS на номер 18429 - номерът е един за всички мобилни оператори и съобщението е на цена от 0,25 лв. без ДДС. Ще получите обратен SMS с номера и адреса на секцията си.

- Проверка може да се направи и на единния номер 0800 1 4726. Обаждането е безплатно.

За разлика от предишните избори, на тези няма да може да се гласува с изтекли лични документи. За тези, които са подали заявление за изваждане на нови, но не са ги получили все още, полицията ще издава специално удостоверение, което ще може да се използва, за да се гласува с него. Това важи и за хората, чиито лични документи са били изгубени, откраднати, унищожени или повредени.

Ученици, студенти и докторанти (в това число и курсанти и дипломанти), които са в редовна форма на обучение, пък могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат. За целта те трябва да представят документ за самоличност, ученическа или студентска книжка, заверена от учебното заведение, както и декларация, че няма да гласуват на друго място.

Хората с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в избирателна секция, както и тези под карантина ще могат да гласуват с подвижна избирателна кутия.

7:00
Гражданите без лични документи могат да гласуват с удостоверение от МВР
Гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, могат да получат удостоверение, с което да упражнят правото си на вот. За целта трябва да се подаде искане до Областна дирекция на МВР, районно управление, участък, а за жителите на София в СДВР. Това може да стане днес от 08.30 ч. до 19.00 ч. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ/участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. Удостоверение се издава, за да послужи само пред Секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден.

7:00
Партиите и коалициите, както и номерата, с които ще се явят на вота през октомври, са:

1. ПП "Движение за права и свободи"
2. ПП "Български съюз за директна демокрация" (БСДД)
3. ПП "Българско национално обединение - БНО"
4. ПП "Национално движение "Единство"
5. ПП "ВМРО-Българско национално движение"
6. КП "Справедлива България"
7. ПП "Пряка демокрация"
8. НФСБ
9. КП "Продължаваме Промяната"
10. ПП МИР
11. ПП "Консервативно обединение на десницата - КОД"
12. ПП "БТР-България на труда и разума"
13. ПП "Коалиция за теб България"
14. ПП "Възраждане"
15. КП "Български възход"
16. ПП "Български национален съюз - НД"
17. ПП "Изправи се, България"
18. ПП "Движение на непартийните кандидати"
19. ПП "Има такъв народ"
20. ПП "Глас народен"
22. ПП "Правото"
23. ПП "Народна партия истината и само истината"
24. КП "ГЕРБ-СДС"
25. КП " Демократична България - обединение "
26. ПП "Българска социалдемокрация - Евролевица"
27. ПП "Атака "
28. КП "БСП за България"
29. ПП "Русофили за възраждане на Отечеството"

Тъй като "Единна народна партия", мандатоносител на "Ние идваме", не е регистрирала нито една кандидатдепутатска листа в многомандатните избирателни райони в страната, името на партията, както и номерът ѝ - 21, макар и изтеглен в жребия на ЦИК, няма да фигурират в бюлетината.

"Национално движение "Единство", които не са регистрирали листи в 12 МИР-Монтана и 21 МИР-Сливен, няма да фигурират в бюлетините, с които ще се гласува в тези два избирателни района.