8,5% е избирателната активност към 11.00 часа за област Бургас. Четири са подадените жалби към момента като едно е установеното нарушение. Действащият кмет на село Черноград е бил като застъпник.

В секцията в бургаския квартал "Победа" е имало куриозна ситуация. Жена е избягала с хартиения отрязък от машината, след като е гласувала.

"Дойде, направи своя вот, след това видя, че не е това, което е искала, взе си бележката и си тръгна. Зачетохме вотът като невалиден заради погрешно гласуване", обясни Стефан Георгиев, председател на СИК.

Сериозно подпийнал избирател в Бургас пък се бори с машината над пет минути. На кадрите се вижда как той кляка пред устройството и му е нужна помощ, за да упражни правото си на глас.

Мъжът не успява да хване картата, после е успял да натисне избора си. Той каза, че му е било трудно да гласува с машината. В бургаския квартал "Комлука" няма желаещи да гласуват. Секциите в училището в квартал "Христо Ботев" са почти празни, предаде NOVA.

В бургаския квартал "Победа", известен като "Комлука", където живее предимно ромско население, няма желаещи да гласуват. Секциите в училището в квартала "Христо Ботев" бяха почти празни.

"Основният проблем е, че повечето в квартала са неграмотни и не могат да се справят с гласуването с машини. На някои от тях им отнема по 5 минути, за да успеят. Има всякакви куриозни случаи. Поставят картите върху екрана, не успяват да прочетат имената", заяви председателят на СИК Лиляна Генова.

В квартала през последните седмици се проведоха три акции срещу лихвари, които опрощават дългове срещу вот за определена политическа сила. Местните коментират, че вече никой не им предлага пари, за да гласуват.

Заради тежката катастрофа край община Малко Търново, член на СИК в село Калово не е могъл да стигне навреме и изборният ден е започнал с 15 - 20 минути закъснение, съобщиха от РИК

"В Община Малко Търново е имало автомобилен инцидент, което не позволи да се отвори точно навреме секцията в село Калово. Всичко е уредено, така че всички секции работят. Има отсъстващи членове, което е нормално, но всички секции са предвидени с голям брой членове, така че да може да протече един спокоен изборен ден", каза Михаил Хаджиянев, председател на РИК-Бургас.

В Бургаска област за днешния парламентарен вот избирателите са 359 821. В Бургас право на глас имат 183 150 души. Те могат да гласуват в 742 секции.

1 843 са младежите в Бургас , които имат право да гласуват за първи път; в цялата Бургаска област те са 4 145.

Шестима са столетниците в Бургас. Мъж и жена от Айтос са най-възрастните - и двамата на 103 години.