Над 156 милиона бразилци днес избират президент, губернатори, членове на долната парламентарна камара и част от състава на Сената, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Гласуването е от 8 до 17 ч. местно време. Първите резултати се очакват още след затваряне на изборните секции. А преброяването на бюлетините се очаква да завърши в течение на няколко часа.

Най-интересна е битката за президентския пост. Там двамата фаворити са бившият президент на Бразилия Луиз Игнасио Лула да Силва и настоящият президент Жаир Болсонаро.

Според най-новото допитване, публикувано вчера вечерта от института "Датафоля", Лула да Силва, който е подкрепян на тези избори от общо 10 партии от левицата и центъра, ще получи 50 процента от гласовете, а Болсонаро едва 34 процента, посочва Франс прес. Според института ИПЕК Лула да Силва ще получи днес 51 процента срещу 37 процента за Болсонаро. Според Болсонаро допитванията лъжат и той ще бъде преизбран на поста още днес.

За да бъде избран един кандидат за президент, той трябва да има 50 процента на първия тур, ако не ще се организира втори тур на 30 октомври.